![]() |
Hz.ömer Dönemi |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Hz.ömer DönemiDÖRT HALİFE DÖNEMİ HZ ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() · Köprü Savaşı ( 634 ) ( Sasaniler- Müslüman Araplar ) : Müslümanların , Kufe yakınlarında Fırat nehri üzerinde bir köprü kurarak , Sasanilere saldırması ile başlayan savaşı Müslümanlar kaybettiler ![]() * İlk fetihler sırasındaki en ağır yenilgi olarak kabul edilir ![]() ![]() · Kadisiye Savaşı ( 636 ) ( Sasaniler – Müslümanlar ) : Yapılan bu savaşı Müslümanlar kazanarak, İran’ın iç bölgelerine kadar ilerlediler ![]() ![]() Sonuçları : Irak ve Batı İran Arapların eline geçti ![]() ![]() ![]() · Nihavend Savaşı ( 642 ) ( Sasaniler-Müslümanlar) : Yapılan savaşı, Müslüman Araplar kazanmışlar, İran kentlerini ele geçirmişlerdir ![]() ![]() ![]() · Horasan’ ın Fethi ( 644 ) : İran’ın doğusunda Merv’ e çekilmiş olan Sasani Hükümdarı III ![]() ![]() 2 ![]() · Suriye’deki Fetihler : Bu yöndeki fetihlere devam edilerek, Şam, Humus, Harran, Filistin, Halep sınırlar içine alındı ![]() ![]() · Kudüs’ün Fethi : Kudüs dışında tüm Filistin’i fetheden Müslüman Araplar, Kudüs’e yöneldiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Böylece Kudüs, savaşılmadan ele geçirildi ![]() · Mısır’ ın Fethi : Mısır’ ın ekonomik durumunun zenginliği ve Bizans’tan gelebilecek tehlikelere açık olması nedeniyle, bölgenin fethi gerekiyordu ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Devletin geniş bir coğrafi bölgeye yayılması, yönetim - siyasi - ekonomik - askeri alanlarda örgütlenilmeyi zorunlu hale getirmiştir ![]() · İlk kez Düzenli ordu kuruldu ![]() ![]() · Suriye ve Filistin’ de ordugahlar oluşturuldu ![]() · Orduya ait kayıtların tutulması amacıyla ilk kez ordu divanı oluşturuldu ![]() · Devletin önemli sorunlarının görüşüldüğü meclis oluşturuldu ![]() · Müslüman olmayanlardan Haraç vergisi ( Toprak ) alınmaya başladı ![]() · İlk kez Beytü’l-Mal ( Devlet Hazinesi) oluşturuldu ![]() · Ülke yönetim birimlerine ayrıldı ![]() · Valiler ve Halife’ye bağlı olarak Kadılar atandı ![]() · İlk kez adalet işlerinde kadıların görevlendirilmesiyle, yönetim ve adalet işleri birbirinden ayrıldı ![]() · Hicret başlangıç alınarak, Hicri takvim uygulamaya konuldu ![]() Hz ![]() ![]() Değerlendirme : · Yaşamı süresince sade bir yaşam sürmüş, adalet ve doğruluktan ayrılmamıştır ![]() · İslamiyet’in en parlak dönemlerindendir ![]() · Arabistan dışında büyük fetih hareketleri yapılarak, Irak, İran, Horasan, Suriye, Filistin, Mısır ele geçirilmiştir ![]() · Devletin yönetim, askeri, adalet, siyasi alanlarında örgütlenmesini gerçekleştirmiştir ![]()
![]() |
|