![]() |
Atatürk ve Çek.. |
![]() |
![]() |
#1 |
KRDNZ
![]() |
![]() Atatürk ve Çek..Atatürk bir gün yakın çalışma arkadaşlarıyla Beyoğlu'nda yeni açılan Turkuvaz isimli bir lokantaya gitti ![]() Lokantanın sahibesi, Atatürk'ü karşısında görünce hemen özel bir masa hazırlamaya girişti ![]() ilişti ![]() dikkat çekiyordu ![]() Burada gördükleri çok etkilemişti Atatürk'ü ![]() ![]() ![]() yaşaması gerektiğini düşünerek kadına, "Sizin için ne yapabilirim?" diye sordu ![]() Kadın da böyle bir lokali geliştirmek için çok para gerektiğini ama hiç parası kalmadığını anlattı ![]() Bunun üzerine, yaverinden çek karnesini istedi Mustafa Kemal ve o günler için hatırı sayılır miktarda bir para yazdı ![]() bu sırada uzanan bir el, onun elini tuttu ![]() Bu elin sahibi, genç bir doktor olan Reşid Galip'ti ![]() kulağına eğildi fısıldadı: - Bu parayı vermemelisiniz efendim! Şaşkınlıkla "Neden?" diye sordu Atatürk ![]() ![]() ![]() - Çünkü bu para amaca uygun harcanmış olmaz! "Allah, Allah ![]() ![]() ![]() çıkıştı: - Benim param değil mi, nereye istersem oraya harcarım! Genç doktor kibarca direndi: - Hayır efendim, sizin paranız değil ![]() ![]() ![]() ![]() emanet o para! Atatürk genç doktorun gözlerinin içine bakarak önce çeki yırttı, sonra da oturduğu yerden kalkarak mekândan ayrıldı, Ankara'ya döndü ![]() Birkaç gün sonra İstanbul’da kalan Reşid Galib'e bir telefon geldi ![]() Karşıdaki ses, "Maarif Vekilliği'ne atandığını" (Milli Eğitim Bakanı) müjdeliyordu ![]() *** *** Keşke bugün de "devlet Adamları”nın yanında birer Reşid Galib olsa ![]() ![]() ![]() onlar da trilyonlarca parayı; gözlerini kırpmadan restorasyona, arabalara, şatafata harcayabilen bu insanların ellerini tutup, engel olabilse ![]() ![]() ![]() Oysa ne bugünkü devlet adamları Atatürk kadar olgun, ne de bugünün aydınları Reşid Galib kadar cesur ![]() ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|