Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Kültür-Sanat > Köşe Yazıları

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dünya, kısmeti, modern, niyeti, olmayan

Niyeti De, Kısmeti De Olmayan Modern Dünya!

Eski 09-10-2009   #1
GöKKuŞaĞı

Niyeti De, Kısmeti De Olmayan Modern Dünya!

Bir kır lokantası
İftar saati Televizyon açık
Ekrana güllerin, şelalelerin görüntüleri geliyor ve tok sesli bir erkek konuşmaya başlıyor: "Yarabbim Niyet ettim, senin rızan için oruç tuttum"
Yanı başımdaki masada babasıyla oturan ve elindeki gazoz şişesini üfleyip duran sevimli kız çocuğu birdenbire irkiliyor Sonra babasına dönüp soruyor: "Niyet ne demek?"
Adamcağız zor durumda kalıyor
Iıı, eee seslerinden sonra lafı karıştırmayı tercih ediyor
Anlıyorum babayı
Belki oruç ibadetindeki yeri açısından "niyet etme"nin ne anlama geldiğini anlatabilecek
Ama "niyet" nedir, onu anlatmak zor
Çocuğun kelimenin sözlük anlamı olarak karşılığını bilmeye ihtiyacı yok çünkü! Niyetin hayattaki yeri nedir, onu bilmek istiyor
Oysa gencecik baba da içten içe "ah ben de tam olarak bir bilsem" diyor, fark ediyorum

Bir zamanlar "Niyeti bozmuş bir dünyada yaşamak" başlıklı bir yazı yazmıştım
Belki şimdi "Niyetten yoksun fakat projeden yana bereketli dünya" diye bir yazı yazmak gerek
Niyet önemli
Niyet değerli
Bunu anlamak için belki de kavramı ibadet alanının dışına çıkarmak ve daha geniş bir çerçevede bakmak gerek
Baksanıza
Kime sorsanız projelerinden geçilmiyor
İnsanlar, kurumlar, toplumlar proje üzerine proje geliştiriyorlar
Fakat "Niyetin ne?" diye sor
Çıt çıkmıyor, o zaman!
Bunca proje, bunca hayal, bunca çaba
Ama ne için, hangi niyetle? Orası bulanık!
Niyet, bizim TDK sözlüğünün sandığı gibi basit anlamda "eylemden önceki düşünce ve maksat" değil çünkü
Niyet, bir işe başlamadan önce yalnız zihnimizden değil, kalbimizden de geçen nedir, onu anlatır çünkü
Niyet, sadece aklın planı değil, kalbin de umududur

Niyeti bozduk
Niyeti kaybettik
O kesin!
Büyük bir fark bu!
Niyet etmek ile proje yapmak arasında büyük bir boşluk var Ah bir anlasak bunu!
Mesela ninelerimiz altını çize çize anlatırdı: "Herhangi bir eylemin iyilikle sonuçlanmış olması güzeldir ama esas olan iyilik niyetiyle yapılandan iyilik hasıl olmasıdır" (Gelin de şimdi şu hadisi hatırlamayın: "Amellerin değeri niyete göredir, herkesin eline niyeti kadar geçecektir")

O eski yazımda da yazmıştım, tekrar edeyim
Toltek Kızılderilileri hayatı "Tanrı'nın niyeti" olarak görürler ve insanda da üç "manevi ustalık"tan söz ederlermiş
Birincisi Farkındalık (Kimsin, nesin, nerden gelip nereye gidersin, onu bilmek)
İkincisi Dönüşüm (Nasıl değişir, nasıl özgürleşirsin, onu bilmek)
Üçüncüsü Niyet ( Bütün bunları ne için yapacaksın, onu bilmek) Bazen kafama takılıyor
Bugünün gençleri "iyi niyet", "kötü niyet", "art niyet" deyimleri hakkında ne düşünüyorlar acaba? Bir anket çalışması, bir araştırma yapılsa fena mı olur!

Haşmet Babaoğlu - Sabah

GaLiBa Bu GeCe YaĞMuRDa GöKKuŞaĞı MiSali
GüLeRKeN aĞLaMaNıN ZaMaNı
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com