![]() |
Niyeti De, Kısmeti De Olmayan Modern Dünya! |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Niyeti De, Kısmeti De Olmayan Modern Dünya!Bir kır lokantası ![]() ![]() ![]() İftar saati ![]() ![]() Ekrana güllerin, şelalelerin görüntüleri geliyor ve tok sesli bir erkek konuşmaya başlıyor: "Yarabbim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yanı başımdaki masada babasıyla oturan ve elindeki gazoz şişesini üfleyip duran sevimli kız çocuğu birdenbire irkiliyor ![]() Adamcağız zor durumda kalıyor ![]() Iıı, eee seslerinden sonra lafı karıştırmayı tercih ediyor ![]() Anlıyorum babayı ![]() ![]() ![]() Belki oruç ibadetindeki yeri açısından "niyet etme"nin ne anlama geldiğini anlatabilecek ![]() ![]() ![]() Ama "niyet" nedir, onu anlatmak zor ![]() Çocuğun kelimenin sözlük anlamı olarak karşılığını bilmeye ihtiyacı yok çünkü! Niyetin hayattaki yeri nedir, onu bilmek istiyor ![]() Oysa gencecik baba da içten içe "ah ben de tam olarak bir bilsem" diyor, fark ediyorum ![]() *** Bir zamanlar "Niyeti bozmuş bir dünyada yaşamak" başlıklı bir yazı yazmıştım ![]() Belki şimdi "Niyetten yoksun fakat projeden yana bereketli dünya" diye bir yazı yazmak gerek ![]() ![]() ![]() Niyet önemli ![]() ![]() Niyet değerli ![]() ![]() Bunu anlamak için belki de kavramı ibadet alanının dışına çıkarmak ve daha geniş bir çerçevede bakmak gerek ![]() Baksanıza ![]() ![]() ![]() Kime sorsanız projelerinden geçilmiyor ![]() İnsanlar, kurumlar, toplumlar proje üzerine proje geliştiriyorlar ![]() Fakat "Niyetin ne?" diye sor ![]() Çıt çıkmıyor, o zaman! Bunca proje, bunca hayal, bunca çaba ![]() ![]() ![]() Ama ne için, hangi niyetle? Orası bulanık! Niyet, bizim TDK sözlüğünün sandığı gibi basit anlamda "eylemden önceki düşünce ve maksat" değil çünkü ![]() ![]() ![]() Niyet, bir işe başlamadan önce yalnız zihnimizden değil, kalbimizden de geçen nedir, onu anlatır çünkü ![]() Niyet, sadece aklın planı değil, kalbin de umududur ![]() *** Niyeti bozduk ![]() ![]() Niyeti kaybettik ![]() ![]() O kesin! Büyük bir fark bu! Niyet etmek ile proje yapmak arasında büyük bir boşluk var ![]() Mesela ninelerimiz altını çize çize anlatırdı: "Herhangi bir eylemin iyilikle sonuçlanmış olması güzeldir ama esas olan iyilik niyetiyle yapılandan iyilik hasıl olmasıdır ![]() ![]() *** O eski yazımda da yazmıştım, tekrar edeyim ![]() Toltek Kızılderilileri hayatı "Tanrı'nın niyeti" olarak görürler ve insanda da üç "manevi ustalık"tan söz ederlermiş ![]() Birincisi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkincisi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üçüncüsü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bugünün gençleri "iyi niyet", "kötü niyet", "art niyet" deyimleri hakkında ne düşünüyorlar acaba? Bir anket çalışması, bir araştırma yapılsa fena mı olur! Haşmet Babaoğlu - Sabah
![]() |
|