![]() |
Vatan Yahut Ankara |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Vatan Yahut AnkaraSalı günü Ankara’daydım ![]() 9 yıl önce, şöyle bir uğrayıp geçmek için konakladığım Ankara ![]() ![]() ![]() Birkaç hafta aradan sonra, nasıl görünecekti? Bir kere, hiç yabancılık çekmedim ![]() Ankara, bildiğimiz Ankara ![]() Her ne kadar İstanbul’a versek de bütün parlak unvanları ![]() ![]() ![]() ‘Dersaadetimiz, pay-i tahtımız’ desek de ![]() ![]() ![]() Ankara’ya çok yakışan başka şeyler var ![]() Biri, o lirik türküdür; ki, gelip yapıştı dilime ![]() “Ankara’nın taşına bak Gözlerimin yaşına bak Biz düşmanı esir ettik Şu feleğin işine bak Pek şanlıyız” ![]() ![]() ![]() Ankara’lı arkadaşıma sordum; ‘neden taşa bakıp, efkârlanıyoruz?’ diye ![]() Önce, marş temposunda okumaya başladı türküyü ![]() ![]() ![]() “Efkâr değil telaş” dedi, telaş ![]() ![]() ![]() Ankara’nın telaşına bak sen asıl! ‘Ya, önümüze kattığımız zalim düşman geri dönerse?’ ![]() ![]() ![]() *** Ankara, İstiklâl Harbi’nin bilinçaltıdır ![]() Milli Mücadele’nin gizli hafızası, mahrem evrakı burada tutulur ![]() O arşiv, kaybettiğimiz toprakların hatıratıyla dolu ![]() ![]() ![]() Kaç kez bölündüğümüzün, kaç parçaya ayrıldığımızın kayıtları orada ![]() 86 yıl da geçmiş olsa aradan, artık mazide de kalsa yaşananlar ![]() ![]() ![]() Bütün vesikalarıyla hâlâ canlı bir hafızadır, Ankara ![]() ![]() ![]() Tetikleyici bir tartışma, her şeyi baştan yaşatabiliyor ![]() Bölünme, parçalanma korkumuz, yeniden depreşiyor ![]() Bilinçaltımız, her gece aynı kabusları gördürüyor bize ![]() Belki ayrılıyorum, ama Ankara’yı da artık yakinen tanımış bulunuyorum ![]() *** Nasıl başlarsa, öyle gidiyor ![]() Ankara; başşehrimiz, korkularımız, kaygılarımız, telaşlarımız ![]() ![]() ![]() Cümle vehimlerimizin zorunlu iskâna tabi tutulduğu şehir ![]() ![]() ![]() Sendromlarımızın kurulduğu pay-i taht ![]() ![]() ![]() Şark meselesi, garp meselesiyle burada kesişiyor ![]() Zaferlerimizin, hezimetlerimizle birleştiği yer de burası ![]() ![]() ![]() Onun için; ‘Ankara’nın taştır yolu Her tarafı asker dolu ![]() ![]() ![]() *** 22 milyon kilometrekarelik bir cihan imparatorluğundan elimizde arta kalanların kaderi, bu şehre bağlı ![]() Lozan’da İstanbul’u bile verebilirdik, yeter ki Ankara bize kalsın ![]() Ankara, hâlâ Ankara’yı koruma güdüsüyle hareket ediyor ![]() Ayrılırken, Namık Kemal’in bakışları gelip, oturdu gözlerime ![]() ‘Vatan Yahut Silistre’ diyordu, ilklerin aşk piyesinde ![]() ![]() ![]() Vatanperverlik, Kırım için savaşmak, Silistre Müdafaası’nda çarpışmaktır ![]() Cephede, ateş hattında kahramanca aşk yaşamaktır ![]() ‘Silistre düşerse, vatan düşer’ ![]() ![]() ![]() ‘Arş yiğitler, vatan imdadına’ diyebilmektir ![]() Böyle anlatınca iyi ![]() ![]() ![]() Bir de şöyle deneyin; ‘Vatan yahut Ankara’ ![]() Akif Beki / Radikal
![]() |
|