Vatan Yahut Ankara |
08-27-2009 | #1 |
GöKKuŞaĞı
|
Vatan Yahut AnkaraSalı günü Ankara’daydım 9 yıl önce, şöyle bir uğrayıp geçmek için konakladığım Ankara Birkaç hafta aradan sonra, nasıl görünecekti? Bir kere, hiç yabancılık çekmedim Ankara, bildiğimiz Ankara Her ne kadar İstanbul’a versek de bütün parlak unvanları ‘Dersaadetimiz, pay-i tahtımız’ desek de Ankara’ya çok yakışan başka şeyler var Biri, o lirik türküdür; ki, gelip yapıştı dilime “Ankara’nın taşına bak Gözlerimin yaşına bak Biz düşmanı esir ettik Şu feleğin işine bak Pek şanlıyız” Ankara’lı arkadaşıma sordum; ‘neden taşa bakıp, efkârlanıyoruz?’ diye Önce, marş temposunda okumaya başladı türküyü “Efkâr değil telaş” dedi, telaş Ankara’nın telaşına bak sen asıl! ‘Ya, önümüze kattığımız zalim düşman geri dönerse?’ *** Ankara, İstiklâl Harbi’nin bilinçaltıdır Milli Mücadele’nin gizli hafızası, mahrem evrakı burada tutulur O arşiv, kaybettiğimiz toprakların hatıratıyla dolu Kaç kez bölündüğümüzün, kaç parçaya ayrıldığımızın kayıtları orada 86 yıl da geçmiş olsa aradan, artık mazide de kalsa yaşananlar Bütün vesikalarıyla hâlâ canlı bir hafızadır, Ankara Tetikleyici bir tartışma, her şeyi baştan yaşatabiliyor Bölünme, parçalanma korkumuz, yeniden depreşiyor Bilinçaltımız, her gece aynı kabusları gördürüyor bize Belki ayrılıyorum, ama Ankara’yı da artık yakinen tanımış bulunuyorum *** Nasıl başlarsa, öyle gidiyor Ankara; başşehrimiz, korkularımız, kaygılarımız, telaşlarımız Cümle vehimlerimizin zorunlu iskâna tabi tutulduğu şehir Sendromlarımızın kurulduğu pay-i taht Şark meselesi, garp meselesiyle burada kesişiyor Zaferlerimizin, hezimetlerimizle birleştiği yer de burası Onun için; ‘Ankara’nın taştır yolu Her tarafı asker dolu’ *** 22 milyon kilometrekarelik bir cihan imparatorluğundan elimizde arta kalanların kaderi, bu şehre bağlı Lozan’da İstanbul’u bile verebilirdik, yeter ki Ankara bize kalsın Ankara, hâlâ Ankara’yı koruma güdüsüyle hareket ediyor Ayrılırken, Namık Kemal’in bakışları gelip, oturdu gözlerime ‘Vatan Yahut Silistre’ diyordu, ilklerin aşk piyesinde Vatanperverlik, Kırım için savaşmak, Silistre Müdafaası’nda çarpışmaktır Cephede, ateş hattında kahramanca aşk yaşamaktır ‘Silistre düşerse, vatan düşer’ ‘Arş yiğitler, vatan imdadına’ diyebilmektir Böyle anlatınca iyi Bir de şöyle deneyin; ‘Vatan yahut Ankara’ Akif Beki / Radikal