Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Kültür-Sanat

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bulundu, mozaik, sagalassosta, yazı

Sagalassos'ta Mozaik Yazı Bulundu

Eski 08-21-2009   #1
Şengül Şirin

Sagalassos'ta Mozaik Yazı Bulundu

Sagalassos'ta mozaik yazı bulundu

Burdur'un Ağlasun ilçesindeki Sagalassos Antik Kenti'nin hamam bölümünde mozaikten ''ithaf yazısı'' bulundu Gün ışığına çıkarılan mozaik yazının milattan sonra 5 yüzyılda yazıldığı tahmin ediliyor

Sagalassos'ta mozaik yazı bulundu Mimar Sinan Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Sagalassos Antik Kenti Hamam Bölümü Başkanı Hasan Uzunoğlu" mozaik yazının Sagalassos'ta meydana gelen depremde zarar gördüğünü; 8 satır olduğu tahmin edilen yazının şimdilik 2 satırı gün ışığına çıkarıldı" dedi

MS 5 yüzyılda yazıldığı sanılan yazının, hamamın soğukluk bölümü olarak adlandırılan kuzey girişine okunacak şekilde yerleştirildiğini anlatan Uzunoğlu''Zemine yerleştirilen ve siyah-beyaz mozaikten yazılan yazının, Genç Antos veya Yeni Santos'a adanarak yazıldığı tahmin ediliyor Anadolu'nun batısında yer aldığı tahmin edilen Santos kentinin ismi ya da Sagalassos'ta önemli bir kişilik olarak öne çıkan Antos'a adanarak hamamın soğukluk girişine konulan ve ithaf yazısı olduğu sanılan yazı tam anlamıyla henüz çözülememiştir Bütün olarak 8 satır olduğu sanılan yazı, sadece 2 satır olarak gün ışığına çıkarılmıştır

Hamamın 2009 yılı kazılarının en önemli buluntusu olarak göze çarpan ithaf yazısı, opus tesselatum tarzında örülmüş Mozaiklerin kare şeklinde özel şekil verilmeden yerleştirilmesi sanatı olan opus tesselatum tarzı, günümüze kadar bozulmadan gelmiş
''dedi
Uzunoğlu, aynı yerde geçen yıl da Roma imparatorlarından Marcus Aurelius, Antonius Pius ve İmparatoriçe Faustina'nın heykellerinin bulunduğunu anımsattı

Cevap : Sagalassos'ta Mozaik Yazı Bulundu

Eski 08-22-2009   #2
Gözyaşı

Cevap : Sagalassos'ta Mozaik Yazı Bulundu

Ben burdurdayım ama gitmek nasip olmadı güzel tarihi bir yermiş

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com