![]() |
Boşa Çalışıyorlar |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Boşa ÇalışıyorlarKar tepe' nin bir köyünde, yüksek rakımlı bir dağda gündelik hayat çokça yağmurla iç içe ![]() Bu yağış yüklü bulutlara, "ne olur biraz da İstanbul' a uğrayın" diye mırıldanıyorum ![]() Bir müddet sonra hava açıyor ![]() Köylüler tarla işlerine koşuyor ![]() Tembellik nedir bilmeyen köyün insanlarını kaç yıldır izliyorum ![]() Bu çalışkan insanları her gördüğümde saygıyla selamlıyor, vakitlerine değer veren, sürekli çalışan genç ya da yaşlı köylüleri tebrik ediyorum ![]() Geçenlerde uğradığımda köyün camisinde genç imamı görüp ne kadar şanslı olduğunu, doğa harikası bir yerde yaşadığını söylüyorum ![]() Yüzünü buruşturuyor ![]() Köyü çok can sıkıcı bulduğunu, mastıra başladığını, bir an önce şehre kaçmak istediğini anlatıyor ![]() Genç imama yanıldığını, şehrin gürültü ve trafik ile insan hayatına kastettiğini ama bu tertemiz havada ne kadar sağlıklı kaldıklarını anlatıyorum ![]() Hele şu sıcak günlerde aklı başında olanların deniz kenarlarında kavrulup yaşlanmaya değil, böyle bol oksijenli yerlerde sağlıklı ve genç kalmaya koştuklarını artık sık sık medyada okuduğumuzu anlatıyorum ![]() Genç imam ve eşi, başlarını olumsuz anlamında iki yana sallıyorlar ![]() Bir an önce buradan gitmek istediklerini anlatıyorlar ![]() Bir başka profilden köyün değerine paha biçilemeyeceğini anlatmaya çabalıyorum ![]() Köylünün ekip biçtiği ürünü, yetiştirdikleri hayvanların sütlerini en sağlıklı yerden satın alma imkânlarından dem vuruyorum ![]() Burun büküyorlar ![]() "Orayı hiç sorma" diyorlar ![]() "Bu köylü zaten boşa çalışmakta" ![]() Sebebini sorduğumda, anlatıyorlar ![]() Dışarıya bir şey satmadıklarını, ama lazım olunca kendilerine hediye ettiklerini ![]() Mısır ekip unundan ekmek yaptıklarını, fasulye dikip kışın yediklerini, hayvanlarının süt ve yoğurdunu da satmayıp, çoluk çocukları için tereyağı ve peynir yaptıklarını ![]() Ölesiye çalıştıklarını, yorulduklarını, ellerine geçenin sadece erzak temini olduğunu bu yüzden " boşa çalışmaktalar" dediklerini izah ediyorlar ![]() Gençlere anlatmaya çabalıyorum ![]() Çocuklar o köylüler en ideal olanı yapıyorlar ![]() ![]() Gençler benim de boşa konuştuğumu düşünmüş olmalılar ki dinlemiyorlar bile ![]() Sekülerizmin imamlarımızı bile böyle sarıp sarmalamasına, yaşanılacaksa yorulmadan yaşanması gerektiğini, öyle az kazanmakla yetinmeyip, çok para kazanmanın önemini deklare etmelerine bir kez daha şaşıyorum ![]() Hadi kendileri haklı, o köyden gidip, şehirde yükselmek istemekteler ![]() Ama tertemiz alın terleri ile çalışıp, üreten; ellerinin emeğini helalinden yiyen o insancıklara acıyarak bakmalarına şaşırdım ![]() Dünyanın en saygın işi olan toprakla uğraşıp, hayvanları ile meşgul olup, miskinlik tembellik yapmayan bu seksenlik doksanlık genç kızların uğraşılarına burun kıvırmalarını, onları saf görmelerini yadırgadım ![]() Kırmızı yanaklı nenelerin sırtlarında odun taşımaları, her gün devingen bir spordu oysa ![]() Tarlalarındaki çapaların, pilates topu ya da aerobik vazifesi görmediğini kim inkâr edebilirdi ki ![]() Bir köşede oturup evlatlarına surat asan huysuz ihtiyarlar değildi onlar ![]() Torunlarına göz kulak olmayı bile beceremeyen mutsuz yaşlılar kalkıp gidip görsünler; onlarca dağ keçisine, koyuna ve ineğe kumanda edebilen o harika insanların sorumluluk bilincini ![]() Bu seksenlik kırmızı yanaklı, sağlıklı vücutlu nenelerin gençlik iksiri; çalışmak, helalinden yemek ve temiz havada yaşamaktı ![]() Mine Alpay Gün / Milli Gazete
![]() |
|