Lokanta-Türkiye'de Lokantanın Gelişimi |
08-15-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Lokanta-Türkiye'de Lokantanın GelişimiLokanta-Türkiye'de Lokantanın Gelişimi Bazı kayıtlardan anlaşıldığına göre, Osmanlı toplumunda çok eski tarihlerden beri loncalara bağlı aşevleri ve lokantalar vardı 17 yüzyılda daha çok bekâr işçilere yemek yeme olanağı sağlayan bu işletmelerin yanı sıra, Müslüman olmayanların içki içip yemek yiyerek eğlendikleri meyhaneler de gene loncalara bağlı işletmelerdi Çağdaş anlamda lokantalar Türkiye'de ilk kez 20 yüzyılın başlarında İstanbul'un Galata ve Pera (bugün Beyoğlu) semtlerinde görülmeye başlandı İlk Türk lokantalarından biri olan ve 100 yılı aşkın bir süredir hizmet veren kuruluşlardan Konya Lezzet Lokantası 1879'da, Abdullah Efendi Lokantası 1888'de açıldı O dönemde Müslümanlar lokanta ve içkili yer işletemediğinden Abdullah Efendi Lokantası iki yıl kadar Viktorya Lokantası adını taşıdı Türkiye'ye sığınan Beyaz Ruslar' ca 1934'te açılmış olan Rejans adlı lokanta yerli kadrosuyla bugün de varlığını sürdürmektedir Eski lokantalardan Pandeli ise geleneksel Türk mutfağının yanı sıra özgün yemekleriyle de ünlüdür Ankara'da uzun yıllar birçok devlet adamının ve yabancı ülke temsilcisinin uğrak yeri olan Karpiç Lokantası, 1928'de Atatürk'ün başkentin çağdaş bir lokantaya kavuşturulmasını istemesi üzerine bir Rus göçmeni olan Karpiç tarafından açılmıştı Ülkemizde batı usulü, alafranga yemek veren çok sayıda lokantanın yanı sıra işkembe çorbasıyla işkembeci, tavuk, pilav, çorba ve sütlü tatlılanyla muhallebici ve döner, şişkebabı gibi çeşitli ızgara ederiyle kebapçıların ayrı bir yeri vardır
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|