|  | Kaz Ve Evcil Kazlar |  | 
|  08-05-2009 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Kaz Ve Evcil KazlarKaz Ve Evcil Kazlar Eski Mısırlılar duvarlarını, günümüzde az rastlanan bir tür olan ala kazın {Branta ruficollis) resimleriyle süslemişlerdi  Ala kaz Eski Mısırlılar tarafından büyük bir olasılıkla ev hayvanı olarak besleniyordu  Boz kaz ise eldeki kanıtlara göre en azından 4  000 yıl önce evcilleştirilmiştir  Eski Yunanlılar da yabanıl boz kazları evcilleştirerek ev hayvanı olarak ve ticaret amacıyla kullanmışlardı  Romalılar ise bu kazları özenle yetiştirmiş, yabanıl atalarından daha fazla yumurtlayan beyaz tüylü evcil soylar elde etmişlerdi  Kazlar çok başarılı birer "bekçi köpeği"dir  Çünkü bir tehlikeyi sezdiklerinde bağırmaya başlarlar  Romalılar kazların bu özelliğinden en iyi biçimde yararlanmışlardır  Galyahlar Roma'da Capitolino Tepesi'nde bulunan kaleye beklenmedik bir gece saldırısı yapmış ama, buradaki kazlar bağırışlarıyla Romalılar'ı uyarmışlardı  Britonlar da boz kaz besliyor, ama onları yemiyorlardı  Buna karşılık ortaçağda İngiltere'nin güneyindeki çayırlarda üreyen çok sayıda yabanıl kaz yenmek için öldürülmüştür  Bu kırıma bataklık alanların kurutulması da eklenince 19  yüzyılın başlarında yabanıl kazlar buralarda yuva yapmaz oldular  Yabanıl kazların azalması evcil kazların yetiştirilmesini daha kârlı hale getirmiş, böylece çiftliklerde büyük sürüler yetiştirilmeye başlanmıştır  Uzak çiftliklerde yetiştirilen binlerce kaz bazen günde 15 km kadar yürümek zorunda bırakılarak pazarlara taşınmıştır  Kazlar yalnızca yiyecek olarak kullanılmıyordu  Yastık ve yatak içlerini doldurmak için bazen yılda beş kez tüyleri yolunuyordu  Yaklaşık 19  yüzyılın ortalarına kadar kaz tüyleri, tüy kalemlerde de kullanılmıştır  Kazlar yeryüzünün birçok ülkesinde yetiştirilen ilk evcilleştirilmiş kuşlar arasındadır  SSCB, Polonya, Macaristan, Çekoslovakya, Alman Demokratik Cumhuriyeti, Fransa ve Hollanda gibi ülkelerde kaz yetiştiriciliği büyük önem taşır  Kaz günümüzde lezzetli eti, yağı, karaciğeri, daha az olarak da tüyü ve tavuğunkine benzeyen yumurtası için yetiştirilir  Boz kazdan türetilmiş Toulouse ve Emden soyları eti için beslenen en ünlü kaz soylarıdır  Fransız mutfağının gözde yiyeceklerinden olan kaz ciğeri, çatlayana kadar yedirilip semirtilen kazların yağlanmış ve aşırı büyümüş karaciğerinden yapılır  Çin'de evcilleştirilmiş olan kuğu kazının (Anser cygnoides) Çin kazı adıyla tanınan soyları yüksek yumurta verimleriyle dikkat çeker  Türkiye'de bulunan yerli kazlar çoğu ülkede olduğu gibi boz kazdan türetilmiştir  Kaz yetiştiriciliği özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, Ağrı, Erzurum ve en çok da Kars illerinde yapılmaktadır   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  |