Sıcaklarda Ferahlamanın Geleneksel Yolu |
07-19-2009 | #1 |
yesimciwciw
|
Sıcaklarda Ferahlamanın Geleneksel YoluSICAKLARDA FERAHLAMANIN GELENEKSEL YOLU Hava sıcaklığının yüksekliğine bağlı insan vücudunun sıvıya olan ihtiyacın artması nedeniyle bol bol limonata içilmesi öneriliyor Anadolu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu bünyesindeki Türk Mutfağı Araştırma ve Uygulama Birimi Müdürü Doç Dr Dündar Denizer, AA muhabirine, yaz günlerinde sıcaklıkların giderek yükseldiği, buna bağlı olarak da insan vücudunun sıvıya olan ihtiyacının arttığını söyledi En sağlıklı içecek su olmasına rağmen insanların bazen gazlı içecekler, meyve suları, çay veya ayran da içmek istediğine işaret eden Denizer, ''Çeşit sayısının giderek artması ve hazırlanması için zamana gerek olmaması, yaz sıcaklarında hazır içeceklere olan talebi giderek artırdı Oysa hazırlanması biraz zaman alsa da çok değerli ve kaliteli bir içecek olan limonata, sağlık için çok önemli olan C vitamini açısından da oldukça zengindir'' diye konuştu HER DERDE DEVA Dündar Denizer, limonun Türkiye'de çok sevildiğini ve yaygın şekilde kullanıldığını anlatarak, şöyle devam etti: ''Özellikle çorbalarda, yemeklerde ve salatalarda lezzeti artırmak için kullanılan limon suyu, aynı zamanda vücut direncini kazanmak için kullanılan önemli bir C vitamini kaynağıdır Bazı kaynaklar, limonun flavoroid bileşimlerini içerdiğini ifade etmektedir Bunlar, antioksidan ve anti-kanser donanımlarına sahiptir 100 mililitre limon suyu yaklaşık olarak 50 miligram C vitamini içermektedir Limonata, içiminin kolaylığıyla, limon suyunun tüm faydalarından yaranlanmamızı ve serinlememize olanak sağlar'' İştah açıcı, sindirimi kolaylaştırıcı, idrar sökücü özelliği bulunan limonun, damar sertliği ve tıkanıklığını önlemeye de yardımcı olduğunu belirten Denizer, limonatanın, sağlığa yararlı etkilerinin azalmaması için içine fazla şeker atılmaması tavsiyesinde bulundu İYİ LİMONATA NASIL YAPILIR?'' Denizer, 8 kişilik limonata tarifi ise şöyle yaptı: ''4 adet limon, her bardak için bir yemek kaşığı toz şeker, 2 litre ılık su ve süslemek için nane yaprakları gerekiyor Limon kabuklarını rendeleyin ve şekerle en az otuz dakika ovun Limonların suyunu sıkın ve ovulmuş limon kabuklarını, üzerine ilave edin Daha sonra 2 litre ılık suyu boşaltın ve şekerler eriyinceye kadar karıştırın Buzdolabında birkaç saat bekletin Özellikle bir gece beklerse daha lezzetli olur Servis yapmadan önce de iyice karıştırın Boş bir kaba süzün ve bardağa aktarın Nane yaprakları ve varsa yeşil elma dilimleriyle süsledikten sonra servis edin''
__________________
|
|