Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kuramı, kuvantum

Kuvantum Kuramı

Eski 07-18-2009   #1
Şengül Şirin

Kuvantum Kuramı

Kuvantum Kuramı

1900de Alman bilim adamı Max Planck bir ısı kaynağının çevreye nasıl ısı yaydığını belirlemek üzere giriştiği çalışmalar sonucunda kuvantum kuramını geliştirdi Isı, ışık, X ışınlan, gamma ışınları ve radyo sinyalleri, dalgalar halinde çevreye yayılan enerji biçimleridir Aralarındaki tek fark, her birinin dalga boyunun, yani yaydıkları dalgaların tepe noktaları arasındaki uzunluğun farklı olmasıdır (bak İşinim)

Kuvantum kuramına göre enerji, sürekli bir akış halinde değil, kuvantum denen, birbirinden ayrı küçük paketler halinde yayılır Bir benzetme yapacak olursak enerji, açık bir musluktan suyun düzenli akışı gibi değil de, bozuk bir musluğun su damlatması gibi yayılır Kuvantum sözcüğü, "belirli bir miktar" anlamındaki Latince "quantum" sözcüğünden gelir

Herhangi bir türden ışınım kuvantumundaki enerji miktarı, o ışınımın frekansına, yani saniyede yayılan dalga sayısına bağlıdır Kuvantumun büyüklüğü, söz konusu olan ışınım türünün frekansı ile Planck sabiti denen çok küçük bir sayının çarpımıyla elde edilir (bak Planck, Max) Bu nedenle, çok yüksek frekanslı gamma ışınımının kuvantumu, daha düşük bir frekansa sahip olan radyo dalgalarının kuvantumundan çok daha büyüktür

Kuvantum kuramı fizik dünyasında yeni bir çığır başlatmıştır Kuvantum kuramından geliştirilen ve modern matematiksel fiziğin çok önemli bir dalı olan kuvantum mekaniği, moleküllerin, atomların ve temel parçacıkların yapılarını ve davranışlarını açıklamakta kullanılır Temel parçacıkların, özelliklerini tanımlayan kuvantum sayıları vardır (bak Atom; Temel Parçaciklar)

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com