Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
hardal

Hardal

Eski 07-09-2009   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Hardal



Hardal



Özellikle et yemeklerinin vazgeçilmez çeşnisi olan hardal sosu, turpgiller (Brassicaceae) familyasından bazı bitkilerin yakıcı ve keskin kokulu tohumlarından hazırlanır Lahana, karnabahar ve şalgam gibi sebzelerle akraba olan bu otsu bitkilerin birkaç türü Avrupa ve Asya'da doğal olarak yetişir Çiçekleri genellikle beyaz ya da sarı, meyveleri ince uzun birer tohum kılıfı (badıç) biçimindedir



Tohumlan baharat olarak kullanılan türlerin başında beyaz hardal (Sinapis alba) ile kara hardal (Brassica nigra) gelir Akdeniz ve Ortadoğu'nun yerli bitkilerinden olan bu iki türün tarımına en az 5000 yıl önce başlandığı sanılıyor Eski Yunanlılar zamanında ilaç olarak yararlanılan hardal tohumlarının romatizma ağrılarına karşı yakı ve lapa olarak, sıcak hardal banyosunun ise gevşetici ve rahatlatıcı olarak kullanılması günümüze kadar sürmüştür Ayrıca bu tohumlardan çıkarılan sıvı yağ sabun yapımında, derilerin yumuşatılmasında ve yünlü dokumaların bitirme işlemlerinde de kullanılır


Yemeklerde baharat olarak kullanılan hardal tohumları, tane, toz ve sos olarak üç değişik biçimde piyasaya sunulur Öğütülmemiş tohumlar tane halinde genellikle turşulara ve Hint yemeklerine katılır Toz hardal ya doğrudan bu biçimiyle bazı yemeklere tat verir ya da suyla ezilerek soğuk ve sıcak et yemeklerinin, sosis, hamburger gibi yiyeceklerin yanında sos olarak kullanılır


Macun kıvamındaki hazır hardallar genellikle hardal tozunun acılığını azaltmak ve kıvamını yumuşatmak için nişasta, sirke ya da şarap, tuz, şeker ve çeşitli baharat katılarak hazırlanmış birer karışımdır İngiliz hardalı denen karışım, beyaz ve kara hardal tohumlarından yapılmış keskin kokulu ve yakıcı lezzette bir sostur Beyaz hardal tohumlarından hazırlanan Amerikan hardalı en hafifi, kara hardal tohumlarından yapılan ve içine bol sirke ile başka baharat katılan Fransız hardalı ise en sertidir Fransız hardalına genellikle öğütülmemiş tane halinde kara hardal tohumlan da katılır

__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.