Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1780şair, fitnat, hanım, ölümü

Fitnat Hanım (ölümü 1780)-Şair

Eski 07-05-2009   #1
Şengül Şirin

Divan edebiyatı alanında ürün vermiş önemli kadın şairlerden biridir
Asıl adı Zübeyde olan Fitnat Hanım İstanbul'da, müzikçiler üzerine kitap yazan aynı zamanda şair olan Şeyhülislam Esad Efendi' nin çocuğu olarak dünyaya geldi Aydın bir çevrenin içinde büyüdü Edebiyat bilgi ve sevgisini çok küçük yaşlarda edindi Genç yaşta Rumeli kazaskerlerinden Mehmed Efendi ile evlendi Ama bu evlilik mutluluk getirmedi

Çünkü kocası, Fıtnat Hanım'daki inceliği ve duyarlılığı anlamaktan çok uzaktı Fitnat Hanım, döneminin edebiyat çevrelerine girdi; bu çevreye nükte ve şiirleriyle renkli bir hava kattı Erkek şairlerin şiirlerine nazireler yazdı ve bu şiirleriyle çok sevildi Şiirlerindeki dil oldukça yalındır; yumuşak ve akıcı anlatımıyla Nedim'i hatırlatan gazeller yazdı Gazel, kaside, şarkıların yanı sıra ebced hesabıyla önemli binaların yapılışını, doğum ve ölüm olaylarını belirleyen dizeleri ve beyitleri vardır (bak DİVAN EDEBİYATI) Fitnat Hanım'ın Divan'ı 1848'de yayımlanmıştır

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com