07-02-2009
|
#1
|
Şengül Şirin
|
Etsiz Beslenmenin önemi
Etsiz Beslenmenin önemi
Etsiz beslenmenin protein eksikliğine neden olduğu doğru değildir Ceviz, fındık gibi kabuklu yemişler, bazı bitkilerin tohumları, baklagiller, tahıllar, yumurta, süt ve süt ürünleriyle son zamanlarda yaygın olarak kullanılan soya ürünlerinden bol miktarda protein alınabilir Eskiden bitkisel proteinlerin hayvansal proteinlerde bulunan bazı
aminoasitleri içermediğine, bu yüzden de besin değerinin düşük olduğuna inanılırdı Oysa bitkisel protein içeren bazı yiyecek maddeleri karıştırılarak yenirse, bu eksiklik giderilebilir Örneğin baklagillerdeki aminoasit eksikliği, tahıllarda çok miktarda bulunan aminoasitle dengelene
bilir Protein açısından zengin olan başlıca bitkisel yiyecekler fasulye, pirinç, mercimek, bezelye, arpa, yulaf ve kabuklu yemişlerdir (bak BESLENME: PROTEİN)
Süt ve süt ürünlerini tüketmeyen etyemezler B12 vitaminini maya özünden ve tahıllardan sağlarlar Etyemezler, demiri kurutulmuş meyve, yapraklı yeşil sebzeler, buğday unu, baklagiller, yulaf, kabuklu yemiş ve kabuklu pirinçten, kalsiyumu ise peynir, kabuklu yemiş, susam, yapraklı yeşil sebze ve soyafasulyesinden alırlar
Etyemezlik 20 yüzyılda Avrupa ülkelerinde ve ABD'de yaygınlaştı Etyemezler yerfıstığı ezmesi, mısır gevreği, tahıl, kurutulmuş meyve, sütten elde edilen kefir ve et tadında yüksek proteinli sebze yemekleri gibi yiyeceklerle sofralarını zenginleştirdiler
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|