Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
divan, edebiyatında, nazım

Divan Edebiyatında Nazım

Eski 07-01-2009   #1
Şengül Şirin

Divan Edebiyatında Nazım

Divan Edebiyatında Nazım

Nazım sözlük anlamıyla "sıra", "düzen" demektir Ama genel olarak şiir anlamında kullanılır Divan edebiyatı, özellikle şiir türünde yoğunluk kazanmış bir edebiyattır Bu nedenle daha çok Divan şiirinin yapısı üzerinde durmak gerekir Divan şairine göre söz düzgün, kusursuz, yerinde ve sanatsal bir hüner taşıyacak biçimde söylendiğinde şiir olur

Bunun da kuralları vardır Divan şairi şiir kurallarını Arap ve İran edebiyatından almıştır Aruz ölçülerinden Türkçe'nin yapısına en uygun olanları seçmiştir {bak Aruz) Bütün İslam toplumları için geçerli olan konular, Divan şairinin esin kaynağı olmuştur Divan şairi daha çok Kuran, Hz Muhammed'in sözlerini içeren hadisler, peygamber ve kutsal kişilere ilişkin öyküler, tasawufun ortaya attığı konular {bak TASAWUF), ünlü bir İran efsanesini konu alan Şehname adlı yapıt ile Türk kültürüne ilişkin öğelerden yararlanmıştır

Divan şairi bu konulardan aldığı esinleri, aruz ölçüleri içinde ve çok yaygın biçimiyle beyitlerle yazar Şiirde her satıra dize ya da mısra denir Şiirde en küçük birim dize olmakla birlikte Divan şiirinde en küçük birim beyittir Sözcük olarak "ev" anlamına gelen beyit, iki mısradan (dize) oluşur Mısra da çift kanatlı bir kapının kanatlarından birine verilen addır Beytin bir anlam taşıması gerekir Şair de bu iki dize içinde anlamlı bir söz ortaya çıkarmaya çalışan kişidir

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com