Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
diyojen

Diyojen (İö 412-323)

Eski 07-01-2009   #1
Şengül Şirin

Diyojen (İö 412-323)

Diyojen (İö 412-323)

Anadolu'da, Sinop' ta doğan Diyojen, Atinalı düşünür Antisthenes'in öğrencisiydi ve onun gibi kynik düşünce ve yaşam biçimini benimsemişti Kynik sözcüğünün Yunanca köpek anlamına gelen kyon'dan türediği sanılmaktadır Kynikler toplumun ve ahlakın "çoban köpekleri" olduklarını söyleyerek, bu adı benimsemişlerdi Diyojen kynik ilkelerine titizlikle bağlıydı Yaşamın rahatlıklarını ve lüksü küçümserdi Ona göre erdem kötülük yapmamak ve tam anlamıyla bağımsız olmaktı

Diyojen maddi hiçbir şeye sahip olmak istemediği için Atina'da bir fıçıda yaşardı Su içtiği tahtadan oyulmuş bir çanağı vardı Bir gün avcundan su içen bir çocuğu görünce, çanağa bile gerek olmadığını düşünerek onu kırdı Güpegündüz elinde yanan bir fenerle dolaştığını görüp, nedenini soranlara Diyojen, "Namuslu bir insan arıyorum" yanıtını vermişti

Anlatıldığına göre erdemli ve sade yaşayışıyla bu ünlü filozofu görmeye giden Büyük İskender ona, "Dile benden ne dilersen!" diye sormuş; Diyojen ise "Güneşimden çekil, gölge etme, başka ihsan istemem" demişti Bu yanıttan çok etkilenen Büyük İskender'in, "Eğer İskender olmasaydım, Diyojen olurdum" dediği söylenir
Diyojen Korinthos'ta öldü Korinthoslular onun anısına bir anıt diktiler Anıtın üzerinde kyniklerin simgesi olan bir mermer köpek heykeli vardır

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com