Çıraklık Ve Türkiye'de çıraklık |
06-30-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Çıraklık Ve Türkiye'de çıraklıkÇıraklık ve türkiye'de çıraklık 13 yüzyıldan başlayarak Anadolu'da yaygınlaşan Ahi örgütünde çıraklık vardı Bir esnaf ve zanaatçı örgütlenmesi olan Ahilik'te yamak, çırak, kalfa ve usta kademelerinin birinden ötekine geçiş belirli kurallara bağlıydı ve sınavla olurdu (bak AHİLİK) 17 yüzyılda Ahi birlikleri loncalara dönüştü Gedik denen işkolu tekelleri ortaya çıktı 19 yüzyılda Avrupa mallarının rekabetiyle geleneksel sanayi çökerken bu örgütlenmeler de güçlerini yitirdi Tanzimat döneminde, yeni gelişen sanayi dallarında eğitim veren sanayi okulları açıldı Cumhuriyet döneminde meslek eğitimi için Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı sanat okulları ve akşam sanat okulları açıldı 1938'de çıkarılan bir yasayla sanayi kuruluşlarında meslek kursları açılması özendirildi ve bazı kamu sanayi işletmelerinde çırak okulları açıldı 1977'de çıkarılan Çırak, Kalfa ve Ustalık Kanunu konuyu yeniden düzenledi Çıraklık yaşı 12'den başlatıldı ve çıraklık süresi üçdört yıl olarak belirlendi 1986'da kabul edilen Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu bütün meslek kuruluşları ile mal ve hizmet üreten kamu kuruluşlarında çalışan çırak, kalfa ve ustaların mesleki eğitimini tümüyle Milli Eğitim Bakanlığı'nın görev ve yetki alanına aldı Bu yasaya göre çırak olabilmek için 1319 yaş arasında ve ilkokulu bitirmiş olmak gerekir Yasanın uygulanmasıyla birçok ilde çok sayıda çıraklık eğitim merkezi açılmıştır