Balık üretimi |
06-28-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Balık üretimiBalık üretimi İÖ 3000 yıllarında, tuzlu su doldurulmuş havuzlarda kefal üreten Çinliler bugünkü balık üretim tekniklerinin öncüsü sayılır Eski Romalılar da yaşadıkları villaların yakınına yaptırdıkları büyük havuz ve akvaryumlarda sazan ve tatlı su kefali yetiştirirlerdi Ortaçağda yalnızca manastırlardaki özel havuzlarda sazan ve öbür balıkları üreten papazların uyguladığı bu yöntem ortaçağın sonlarında unutuldu ve ancak 19 yüzyılda Fransız hükümetinin balık üretimini başlatmasıyla yeniden gündeme geldi Bugün birçok ülkede çeşitli sofra balıklarını üretmek üzere kurulmuş çok büyük çapta balık üretim çiftlikleri vardır Bazı havuzlarda da soyu azalan balık türleri üretilir ya da akvaryum ve havuzlar için süs balıkları yetiştirilir Dünyada en çok üretilen balıkların başında sazan, alabalık ve sombalığı gelir Tatlı su balıklarının üretiminde iki ayrı yöntem uygulanır Örneğin sazan üretiminde, balıkların rahatça dolaşabileceği ve besinini sudaki doğal ortamdan sağlayabileceği büyük göletlerde daha iyi sonuç alınır Alabalık üretiminde ise, genellikle dar ve uzun ya da yuvarlak bir havuzdaki küçük bir alana çoksayıda balık doldurulur Bu havuzlarda yetiştirilen balıkları üreticinin yemle beslemesi ve yeterli oksijen alabilmeleri için havuza sürekli su akıtması gerekir Çünkü bu daracık alandaki doğal besin ve oksijen balıklara yetmeyecektir Alabalık ve sazanda dişilerin ürettiği yumurtalar ile erkeklerin spermaları suya dökülmeden önce, balığı süt sağar gibi elle hafifçe ovarak alınır ve yapay dölleme uygulanır Havuzlardaki balık üretim çiftlikleri kadar yaygın olmamakla birlikte, tuzlu su balıkları için denizlerde de üretim çiftlikleri kurulmuştur Açık denize daldırılmış kafeslerde ya da setle çevrilerek koruma altına alınmış kıyı sularında uygulanan bu yöntemde en ileri ülke Japonya'dır İstiridye, midye ve pavurya gibi öbür deniz hayvanları da koşulların uygun olduğu kıyı sularında yetiştirilir Doğal yolla üremiş larvalar ya da deniz üretim çiftliğinde yetiştirilmiş yavrular, kiremit ya da çini parçaları, boş denizkabukları gibi uygun bir yüzeye yerleştirildiğinde yaşamını burada sürdürüp çoğalabilir Bazı Uzakdoğu ülkelerindeki deniz çiftliklerinde büyük çapta teke ve karides üretilir Lezzetli ve değerli bir besin, özellikle zengin bir protein kaynağı olan balıkların soyunukorumakta en etkili yöntemlerden biri olan balık üretimi bugün birçok ülkenin önemle üzerinde durduğu konulardan biridir
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|