06-28-2009
|
|
Şengül Şirin
|
Baldıran-conium Maculatum-maydanozgiller Familyasından
Baldıran-conium maculatum-maydanozgiller familyasından
Başta Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika olmak üzere dünyanın birçok yerinde kendiliğinden yetişen baldıran(Conium maculatum) çok zehirli bir bitkidir Eski Yunanlılar, acı çekmeden ölme ayrıcalığı tanınan idam mahkûmlarını bu zehirle öldürürlerdi Büyük Yunanlı düşünür Sokrat'ın da {bak Sokrat) baldıran zehiri içerek öldüğüne inanılır
Baldıran maydanozgiller {Ümbelliferae ya da Apiaceae) familyasından uzun boylu, otsu bir çayır bitkisidir Gövdesi kırmızı ve mor benekli, yaprakları büyük ve çok parçalıdır Küçük beyaz çiçekleri şemsiye biçiminde kümelenmiştir Bazen tıpta da kullanılan baldıran zehri özellikle olgunlaşmamış meyvelerden elde edilir
Subaldıranı (Cicuta maculata), Kanada'dan Florida'ya kadar uzanan nemli topraklarda yetişir 2,5 metreye kadar boylanabilen bu bitkinin de özellikle köklerinde öldürücü bir zehir bulunur
|