Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
david, gurıon

Ben Gurıon David (1886-1973)

Eski 06-26-2009   #1
Şengül Şirin

Asıl adı David Gruen olan David BenGurion, İsrail devletinin kurucularındandır ve ülkenin ilk başbakanıdır Polonya'nın Plonsk kentinde doğan BenGurion, babası Victor Gruen'in etkisinde kalarak, Filistin topraklarında bir Yahudi devleti kurmayı amaçlayan Siyonist harekete katıldı {bak SİYONİZM) 1906'da, o zamanlar Osmanlı egemenliği altında bulunan Filistin'e işçi olarak gitti

I Dünya Savaşı'nın Başlangıcından kısa bir süre sonra, Siyonist çalışmalanndan dolayı Osmanlı yönetimince Filistin'den sürülen BenGurion ABD'ye giderek, siyasal çalışmalannı orada sürdürdü Daha sonra İngiliz ordusunda Yahudi Lejyonu'nun örgütlenmesine yardım etti

Savaş süresince de, Yakındoğu'daki lejyonda görev yaptı
BenGurion savaştan sonra, İngiliz mandası altına girmiş olan Filistin'e döndü ve Yahudi devleti kurma çalışmalanna katıldı Yahudi İşçi Partisi'ni (Mapay) ve Genel İşçi Federasyonu'nu (Histadrut) kurdu İşçi Partisi daha sonra İsrail'deki en etkili siyasal güç haline geldi

BenGurion 1935'te, Yahudi topluluğunun Filistin'e göçü, yerleşimi ve kök salması konusunda çalışmalar yapan, dünya Siyonizm'inin en üst yönetim organı olan Yahudi Ajansı'nın başkanlığına seçildi

1936'da Filistin'de yaşayan Araplar, Yahudiler'in sistemli bir pları uyarınca Filistin topraklarına yerleşmeleanne ve İngiliz mandasına başkaldırdılar BenGurion Filistin'de yaşayan Yahudi topluluğunu, Yahudiler ile Araplar arasında bir denge kurmaya çalışan İngilizler'e karşı mücadeleye çağırdı

II Dünya Savaşı'yla birlikte Avrupa'dabaşlayan Yahudi kıyımı, Filistin'e göçü hızlarıdırdı Savaşın sonunda Birleşmiş Milletler, Filistin topraklarının bölünerek bir Arap, bir de Yahudi devleti kurulması kararı aldı

Uzun yıllar bağımsız bir Yahudi devletinin kurulması için uğraş veren BenGurion, 14 Mayıs 1948'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararı uyarınca kuruları İsrail Devleti'nin bağımsızlık bildirgesini okudu

Başbakanlığa ve savunma bakanlığına getirilen BenGurion İsrail ordusunun kuruluşuna öncülük etti İlk Arapİsrail Savaşı'nda İsrail ordusunu yönetti Savaş 1949'da Araplar'ın yenilgisiyle sonuçlarıdı 195355 arasındaki kısa bir süre dışında, 1963'e kadar başbakanlık görevini sürdürdü Başbakanlığı süresince Araplar'a karşı sert ve saldırgan bir siyaset izledi 1963'te kişisel nedenlerle başbakanlıktan ayrıldı

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com