![]() |
Ben Gurıon David (1886-1973) |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Ben Gurıon David (1886-1973)Ben Gurıon David (1886-1973) Asıl adı David Gruen olan David BenGurion, İsrail devletinin kurucularındandır ve ülkenin ilk başbakanıdır ![]() ![]() ![]() ![]() I ![]() ![]() ![]() Savaş süresince de, Yakındoğu'daki lejyonda görev yaptı ![]() BenGurion savaştan sonra, İngiliz mandası altına girmiş olan Filistin'e döndü ve Yahudi devleti kurma çalışmalanna katıldı ![]() ![]() ![]() BenGurion 1935'te, Yahudi topluluğunun Filistin'e göçü, yerleşimi ve kök salması konusunda çalışmalar yapan, dünya Siyonizm'inin en üst yönetim organı olan Yahudi Ajansı'nın başkanlığına seçildi ![]() 1936'da Filistin'de yaşayan Araplar, Yahudiler'in sistemli bir pları uyarınca Filistin topraklarına yerleşmeleanne ve İngiliz mandasına başkaldırdılar ![]() ![]() II ![]() ![]() ![]() Uzun yıllar bağımsız bir Yahudi devletinin kurulması için uğraş veren BenGurion, 14 Mayıs 1948'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararı uyarınca kuruları İsrail Devleti'nin bağımsızlık bildirgesini okudu ![]() Başbakanlığa ve savunma bakanlığına getirilen BenGurion İsrail ordusunun kuruluşuna öncülük etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
|