Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bizans, devlet, imparatorluğunda, yönetimi

Bizans Imparatorluğu'nda Devlet Yönetimi

Eski 06-26-2009   #1
Şengül Şirin

Bizans Imparatorluğu'nda Devlet Yönetimi

Bizans imparatorluğu'nda devlet yönetimi

Bizans İmparatorluğu'nda devletin başında çok geniş yetkileri olan bir imparator bulunur, imparatorluk babadan oğula geçerdi Ne var ki, kimi zaman ordu komutanları zor kullanılarak tahtı ele geçirir ve yeni bir hanedanın yönetime gelmesini sağlardı Bizans'ı zaman zaman da imparatoriçeler yönetti İmparator aynı zamanda en yüksek rütbeli ordu kumandanı, en yüksek yargıç ve tek yasa koyucuydu Ama imparator, mutlak gücü simgelemesine karşın, kilisenin ve Ortodoks dininin yalnızca koruyuçuşuydu Kilisenin başkanı Konstantinopolis patriğiydi ve imparatorca doğrudan atanırdı Din işlerinde en büyük yetkiye din adamlarından oluşan Ruhani Meclis sahipti

İmparatora yönetim işlerinde danışmanlık yapan bir de senato vardı Bu senato Roma Senatosu örnek alınarak oluşturulmuştu Bazı yasalar yürürlüğe girmeden önce senatoda okunurdu; buna karşılık senatonun da yasa tasarilan hazırlayarak imparatora sunma hakkı vardı

İmparator, zaman zaman halkın sorunlarını dinlemek ve kendi isteklerini iletmek üzere
halkla ya da halkın seçtiği temsilcilerle genel toplarıtılar yapardı

Ayrıca, yaptığı iş bugünkü içişleri ve dışişleri bakanlarının görevlerine benzeyen bir başgörevli vardı Devlet daireleri, saray görevlileri, saray muhafız kıtalan, güvenlik, posta Örgütleri ve yabancı elçilerle ilişkiler başgörevlinin sorumluluk ve yetkileri arasındaydı Maliye, devlet topraklarının yönetimi ve sivil yönetim görevlerini yerine getiren başka görevliler de vardı

İmparatorluk 7 yüzyılda, thema adı verilen yerel yönetim birimlerine ayrılmıştı Bu yönetim sistemini ilk kez uygulayan İmparator Herakleios kendisine bağlı, strategos denen komutanlara, ele geçirdikleri topraklarda yerel yönetim birimi kurma hakkı vererek, onları hem sivil, hem de olağanüstü askeri yetkilerle donattı Bu yönetim birimleri, özellikle, Anadolu'daki Arap saldırilanna karşı etkili oldu

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com