Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anadolu

Anadolu

Eski 06-24-2009   #1
Şengül Şirin

Anadolu

Anadolu

Yarımadası Asya ile Avrupa arasında bir köprü konumundadır Bu konumu nedeniyle tarih boyunca birçok göç dalgası Anadolu'dan akıp gitmiş, göç eden kavimlerden bir bölümü bu topraklarda yerleşerek zengin bir kültür birikimi bırakmıştır

Yakın yıllardaki araştırmalardan edinilen bilgilere göre, Anadolu'daki ilk yerleşmelerin tarihi bundan 10 bin yıl öncesine dayanır Antalya, İsparta ve Hatay çevresindeki bazı mağaralarda bu dönemden kalma duvar resimleri bulunmuştur İÖ 3000 yılında Anadolu'daki halklar maden çağını yaşadılar İÖ 2000 yıllanna doğru küçük kent devletler kurulmaya başladı

Anadolu'da bilinen ilk uygarlığın yaratıcısı Hititler'dir İÖ 19001200 yılları arasında Kızılırmak yayı içindeki topraklarda yaşayan Hititler'in bugünkü Boğazköy ve Alacahöyük'teki yerleşmeleri ileri bir uygarlığın izlerini taşır İÖ 9 yüzyılda Van Gölü çevresinde kurulan Urartu Krallığı 300 yıl boyunca varlığını sürdürdü Aynı dönemde Anadolu' nun Ege kıyılarında İyon uygarlığı gelişiyordu Değişik zamanlarda Yunanistan'dan gelerek Batı Anadolu'ya yerleşen ve buradaki yerli halkla kaynaşan İyonlar, günümüze kadar ulaşan birçok yapıt bıraktılar

İÖ 8 yüzyılda Frigler Orta Anadolu'nun yüksek yaylalarını kendilerine yurt seçtiler Frigya Krallığı'mn yıkılmasından sonra Lidyahlar, Gediz ve Küçük Menderes vadilerini içine alan bölgede güçlü bir krallık kurdular Zenginliğiyle ünlü Lidya Kralı Krezüs "Karun gibi zengin" deyiminin kaynağıdır

Anadolu'yu İÖ 550'lerde Persler ele geçirdi 200 yıl süren Pers egemenliğine İÖ 4 yüzyılda Büyük İskender son verdi Büyük İskender'den sonra Roma ve Bizans imparatorluklarının topraklanna katılan Anadolu' da, 1071'deki Malazgirt Zaferi'yle 900 yıldır süren Türk egemenliği başlamış oldu Anadolu'nun doğal yapısına ve tarihine ilişkin ayrıntılı bilgiyi TÜRKİYE maddesinde bulabilirsiniz

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com