|  | Ayva Ağacı |  | 
|  06-22-2009 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Ayva AğacıGülgillerden olan ayva ağacı 45 metreden fazla boylanmayan ve yanlara doğru sıkça dallanan bir ağaççıktır  Çiçekleri genellikle pembemsi beyaz, iri bir elmayı ya da armutu andıran sarı renkli meyvelerinin tadı hafif ekşimsi ve buruk, eti serttir  Ayva (Cydonia vulgaris ya da Cydonia oblonga) anayurdu olan Türkiye ve İran'da en az 2  000 yıldır yetiştirilir  Buna karşılık pek az çeşidi üretilmiştir  Ilıman iklimli bölgelerde elma ve armut gibi yetiştirilen ayva ağacı daha çok armutların aşılanmasında anaç olarak kullanılır  Bir sonbahar meyvesi olan ayva bol C vitamini içerir  Ülkemizde bol güneş alıp tatlanabildiği için taze meyve olarak yenirse de, soğuk iklimli kuzey ülkelerinde yetişen ayvaların tadı çiğ olarak yenmeyecek kadar buruktur  Bu yüzden daha çok reçel, marmelat, komposto ya da tatlı yapılarak yenir  Olgun ayvanın çok keskin ve hoş bir kokusu vardır  Bu koku ayvayla birlikte depolanan elma, armut gibi meyvelere, hatta yumurtaya bile sinebilir  Türkiye'de daha çok iç tüketime yönelik olarak üretilen ayvanın ülkemizdeki başlıca çeşitleri ekmek ayvası, limon ayvası, şekerpare, misket, acem, midilli ve göndeş ayvalarıdır  Ayva üretimi özellikle Marmara Bölgesi'nde yoğunlaşmıştır  Japon ayvası {Cydonia japonica ya da Chaenomeles japonica) ise genellikle ilkbahar başında açan beyaz, parlak pembe ya da koyu kırmızı çiçekleri için süs bitkisi olarak yetiştirilir  Japon ayvasının bazı çeşitlerinin iri, yeşil ve hoş kokulu meyveleri çiğ olarak yenmez, yalnızca reçeli yapılır   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  |