Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
albay, çiyiltepe, reşat

Albay Reşat Çiyiltepe

Eski 06-19-2009   #1
Şengül Şirin

Albay Reşat Çiyiltepe

1879 YILINDA İSTANBUL’DA DOĞDUZİYA PAŞANIN OĞLUDUR1896 YILINDA İSTANBUL HARP OKULU’NU BİTİREREK TEĞMEN OLDU1899 YILINDA ÜSTEĞMEN,1904 YILINDA YÜZBAŞI,1912 YILINDA YARBAY,1 MART 1922 YILINDA DA ALBAYLIĞA TERFİ ETMİŞTİR

1DÜNYA SAVAŞINDA DOĞU VE SURİYE CEPHELERİNDE SAVAŞMIŞTIRSAVAŞIN SONLARINA DOĞRUİNGİLİZLERE ESİR DÜŞMÜŞTÜRSERBEST BIRAKILINCA İSTANBUL 2 NOLU SIKIYÖNETİM MAHKEMESİ ÜYELİĞİNE TAYİN EDİLDİYSEDE MİLLİ MÜCADELE’YE KATILMAK ÜZERE ANADOLU’YA GEÇTİDOĞU CEPHESİNDE TÜMEN KOMUTANI OLRAK GÖREV YAPTIHAZİRAN 1922 YILINDA BÜYÜK TAARRUZ ÖNCESİ BATI CEPHESİNDE 57TÜMEN KOMUTANLIĞINA GETİRİLDİ27 AĞUSTOS 1922 GÜNÜ ÇİYİLTEPE’Yİ BAŞKOMUTANA SÖZ VERDİĞİ SAATTE ALAMADIĞI İÇİN ÖĞLENE DOĞRU İNTAHAR ETTİSANDIKLIYA GÖMÜLDÜ1988 YILINDA NAAŞI ANKARA’DAKİ DEVLET MEZARLIĞINA NAKLEDİLDİALMANYA,AVUSTURYA-MACARİSTAN DEVLETLERİNCE VERİLEN NİŞAN MADALYALARIYLA TBMM’NCE VERİLEN İSTİKLAL MADALYASI SAHİBİDİR

ALBAY REŞAT ÇİYİLTEPE’NİN ŞEHİT OLUŞU

ATATÜRK ANLATIYOR:

‘BİR TAARRUZ GÜNÜNDE (27 AĞUSTOS 1922) EN SOL KANATTA TÜMENİMİZ (57TÜMEN)TAARRUZ EDERKEN KUVVETLERİNİ BİRAZ BİRBİRİNDEN UZAKÇA BULUNDURMŞTUBU NEDENLE DÜŞMAN ÜZERİNDE KALICI BİR ETKİ YAPAMIYORDUO TÜMENİN KUMANDANI REŞAT BEY ADINDA BİR ALBAYDIBU KİŞİYİ ÇOK ESKİDEN TANIYORUMMUŞ’TA BERABER MUHAREBE YAPTIKSURİYE’DE ÇOK MUHAREBELER YAPTIKÇOK KIYMETLİ BİR ASKERDİŞAHSEN BANA ÇOK GÜVENİ VARDITELEFONLA SORDUM:
-NİÇİN HEDEFİNİZE(ÇİYİLTEPE)HAKİM OLAMADINIZ? DEDİMCEVABEN DEDİKİ;
-YARIM SAAT SONRA BU HEDEFLERE VARMIŞ OLACAĞIZ
HALBUKİ YARIM SAAT SONRA BU HEDEFLER ELDE EDİLEMEMİŞTİTEKRAR SORDUĞUM ZAMAN TELEFONDA REŞAT BEYİN SON BİR VEDANAMESİNİ OKUDULARORADA DİYORDUKİ:YARIM SAAT ZARFINDA SİZE O MEVKİLERİ ALMAK İÇİN SÖZ VERDİĞİM HALDE,SÖZÜMÜ TUTAMAMIŞ OLDUĞUMDAN DOLAYI YAŞAYAMAM
15 DAKİKA SONRA ÇİYİLTEPE ALINMIŞ ANCAK ŞEHİT KOMUTAN ALBAY REŞAT BEY BU MÜSTESNA ANI GÖREMEMİŞTİR
RUHU ŞAD OLSUN

4 EKİM 1922
TBMM KONUŞMASI’DAN

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com