Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
alkol, gıdalardaki, jelatin, sorunu

Gıdalardaki Jelatin Ve Alkol Sorunu

Eski 06-17-2009   #1
yesimciwciw

Gıdalardaki Jelatin Ve Alkol Sorunu




GIDALARDAKİ JELATİN VE ALKOL SORUNU

Dünyanın ilk helal gıda sertifikasını veren Amerika Helal Vakfı (AHF) Başkanı Mohammad Mazhar Hussaini, gıdalardaki en büyük sorunun jelatin ve alkol olduğunu söyledi



Dünyadaki ilk helal sertifikası programını 1970'lerde Amerika'da kuran Hindistan asıllı Hussaini, helal gıda konusunda son yıllarda ciddi mesafeler alındığını ancak hâlâ Müslümanlar arasında gerekli hassasiyetin gösterilmediğini belirtti
Mohammad Mazhar Hussaini, 1973 yılında Amerika'da gıda ve beslenme üzerine üniversite tahsili yapan ve gıdalar konusunda kendini geliştirmiş bir bilim adamı Üniversiteyi bitirdiği yıllarda başta Amerika olmak üzere tüm Batı ülkelerinde Müslümanların gıda konusunda, özellikle de etler noktasında büyük sorunlar yaşadığını kaydeden Hussaini, milyonlarca Müslüman'ı doyuran Batılıların o yıllarda hiçbir İslamî değeri gözetmediğini hatırlatıyor
Uzun çabalar sonucunda Amerika'ya helal gıda kavramını kabul ettiren Hussaini, 36 yıldır helal gıda konusunda çalıştığını ve neredeyse tüm Müslüman ülkelerinde bu konuyla ilgili onlarca konferans verdiğini aktarıyor Hussaini, helal gıda konusunda ilk önce bir kitap yazar
Bu kitap Amerika'da olayın başlangıç noktası olur Kitabın ilk nüshası 1976'da çıktığında Müslümanların zihninde ciddi soru işaretleri belirir Kitapta birçok gıdanın helal olmayan yönleri eleştirilmiştir Ancak kitapta gıdalar konusundaki tenkitlere mevcut çözüm yolları da sunulması insanları etkilemiştir
Helal gıda konusuna girdiği ilk yıllarda pek fazla destekçi bulamayan hatta çevresindeki insanlarca eleştirilen bilim adamı, zamanla kabul görür ve birçok gıda şirketinin akıl hocalığını yapar Hussaini, "Mevcut olanı eleştirmek kolay Önemli olan çözüm üretebilmek, imkansız gibi görünen meselelere çıkış yolları getirmek
Ben gıda ürünlerinin helal daire içinde de tüketiciye sunulabileceğini şirketlerle paylaşıyorum" diyerek İslamî beslenme kavramının Müslümanlar arasında yaygınlaşması gerektiğinin altını önemle çiziyor 80'li yıllarda sertifika verme konusunda çalışmalarını yoğunlaştıran Hussaini, ilk önemli tepkiyi Yahudi gıda denetçisi Koşer'den görür
Müslümanların, ehli kitabın kestiğini yiyebileceği şeklinde dünyada bilerek yayılmış bir kanaat oluşturulduğuna değinen Hussaini, "Batılılar gıda sektörüne Müslümanların bilerek girmesine engel oluyor Örneğin diyorlar ki 'Müslümanların mezbaha kurmasına gerek yok Biz bu işi sizin için yapıyoruz Bizim kestiğimizi tüketin' yaklaşımındalar Böylece Müslüman üretici sayısı artmıyor" şeklinde konuşuyor
Helal sertifikası sayesinde Amerika'nın, Arap ülkelerine milyonlarca dolarlık et ihraç ettiğine dikkat çeken Hussaini, konuyla ilgili şu noktalara temas ediyor: "Bizler onlara helal sertifika olayını ayrıntılarıyla sunduk Gayet sıcak baktılar Çünkü helal sektörü tüketecek ciddi bir pazar vardı karşılarında Keşke bunu yapabilecek bir Müslüman ülke olsaydı
Şu an Amerika'da 300'ün üzerinde helal gıda üreten şirket var Bu konuda ülkeniz daha hassas davranmalı Bu büyük pastadan Amerika, Kanada, İngiltere devasa paylar alıyorlar Müslüman alemine gıda satıyorlar Bunu Türkiye neden yapmasın?"
İlk sertifikaları etlerle ilgili vermeye başladıklarını anlatan Hussaini, Müslümanların en büyük sorunlarının başında jelatin ve alkol geldiğini ısrarla ifade ediyor Gıdaların içine domuz jelatini katıldığını ve birçok yemeğin, tatlının ve içeceğin içinde alkolün kullanıldığını belirtiyor
Ayrıca ürünlerin raf ömrünü uzatmak için kullanılan katkı maddelerinin de sağlık açısından ilerleyen yıllarda sorunlar oluşturacağını ifade eden Hussaini, Amerika'nın helal gıdaya uymayan gıdaların sağlıksız olduğunu keşfetmiş durumda olduğunu, verdiği şu örnekle anlatıyor: "Son yıllarda Amerika'da organik tarım artmış durumda Her şeyin katkısız ve doğal olanı aranıyor
Ayrıca Coca Cola otomatlarının okullarda kullanımı yasaklandı Bilim adamları sağlık yönünden 'kola'ya zararlı diyor Çünkü kolalı içeceklerin içinde normal şeker yok 20-25 kat daha fazla konsantre edilmiş şeker kullanılıyor Vücuda son derece zararlı bir içecek, ayrıca bu tarz kolalı içeceklerin çoğunda akışkanlık düzeyini artırmak için mutlak alkol kullanılıyor"

__________________





Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.