Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ormanı, savaşı, sonucu, teutoburg

Teutoburg Ormanı Savaşı Ve Sonucu

Eski 06-10-2009   #1
Verus_TR

Teutoburg Ormanı Savaşı Ve Sonucu

Savaşta Germen ordusuna komuta eden Hermann MÖ 17 yılında doğduğunda Cheruscan kabilesinin lideri ilan edildi

Hermann biraz büyüdükten sonra kabilesine iyi bir lider olmak için eğitim almaya Roma şehrine gitti Roma’ da askeri eğitim ve Latince eğitimi aldı ve Roma vatandaşı oldu

Pannonian savaşında Roma ordusundaki başarılarından dolayı Cheruscan birliğinin başına getirildi ve artık ülkesine geri dönmüştü Çevresindeki diğer kabileler Romalıların Germen topraklarındaki ilerleyişinden korku duymaya başlamıştı Bu olayı gören Hermann kabilelerin desteğini alarak Roma’ ya karşı savaş ilan etti

O dönemde bölgeye atanmış olan Roma valisi Quintilius Varus’ un yönetimindeki 3 lejyon(15 – 20 bin asker) yaz kamplarını terk edip Ren nehri kıyısındaki kış kamplarına doğru yola çıkmıştı fakat geçecekleri yol üzerinde bulunan Teutoburg Ormanı çok sık ağaçlar ve daracık bir yoldan oluşmaktaydı yani yol son derece tehlikeliydi

Açık arazide Varus’ un lejyonlarıyla boy ölçüşemeyeceğini bilen Hermann Teutoburg Ormanının avantajlarından faydalandı

Ormanın içinden geçen dar yolun yanlarındaki sık ağaçlardan oluşan doğal bir kamufulaj sağlayan yerlere askerlerini yerleştirdi ve Varus’ u beklemeye başladı

Ve Varus’ un lejyonları yoldan geçiyorken saldırı başladı Lejyonlar neye uğradığını şaşırdı ve bu dar yoldaki kanlı savaş 3 gün sürdü

Savaşın sonunda bütün Romalılar öldü fakat Varus kurtuldu lakin bu kadar büyük bir kaybın sorumluluğunu taşıyamadı ve intihar etti

17 18 ve 19 Lejyonlar bu savaşta tamamıyla yok edildiği için bu sayılar bir daha hiçbir Roma lejyonuna verilmedi

Romalılar aldıkları bu büyük yenilgiden sonra Panonia ve Dalmaçya savaşlarının başarılı komutanı ve Germanicus emrindeki 8 lejyonla birlikte bölgeye gönderildi

2 yıl boyunca Germenlerle savaşan Germanicus Hermann’ ın karısını esir aldı ve Cheruscan kabilesi üzerine yürüdü Hermann Germanicus’ un süvarilerini pusuya düşürüp yok etti fakat Romalı piyadelere yenildi bunun üzerine yaklaşan kış için Germanicus Ren nehrinin batısındaki kamplara geri döndü

Kış bittikten sonra Germanicus birliklerini takviye etti ve tekrar Ren nehrini geçerek tehlikeli Germen topraklarına girdi Weser Nehri Savaşı’ ında Germenleri çok az kayıp vererek yenilgiye uğrattı Sonraki Hanover yakınlarındaki çarpışmayıda kazanan Germanicus Roma’ dan gelen emir nedeniyle geri çekildi

Roma’ ya döndü kendisi daha sonra Anadoluya yollandı Kapadokya ve Kommagene Krallıklarını yıkarak buraları bir Roma Eyaleti durumuna getirdi Sonradan Antakya’ da ani bir şekilde öldü Ölümü üzerine bazı rivayetler var İmparator Tiberius tarafından zehirlendiği hakkında

Hermann ise Germen kabilelerinin lideri olmaya çalışmasından dolayı bazı kabile liderleri tarafından öldürüldü

Sonuç olarak Teutoburg Ormanı Savaşı Romalıların kuzeydeki ilerleyişinin sonu oldu bundan sonra Romalılar Ren nehrinin batısında savunmada kaldılar ve bu savaşlar sonucunda Germenler birlik olma yönündeki ilk denemeleri başarısızlıkla sonuçlansa bile bir başlangıç olmuştur

Ve Hermann Alman milliyetçiliğini başlatan kişi olarak kabul görmektedir

Teutoburg Ormanları en güzel yerlerdir Ama zamanında çok savaşlar yapılmış o diyarlarda Efsane olmuş bir savaşı bu denli güzel bir anlatım ile okumak gerçekten çok güzeldir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com