Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Ekonomi / İktisat / İşletme

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kooperatifler

Kooperatifler

Eski 06-10-2009   #1
Şengül Şirin

Kooperatifler

KOOPERATİFLER

Kooperatifler; tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını iş gücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli ortaklıklara kooperatif denir Kooperatifler en az 7 ortak tarafından imzalanan ana sözleşme ile kurulur
Kooperatif ana sözleşmesinde bulunması gerekli hususlar şunlardır:
aAna sözleşme onay tarihi,,
bKooperatifin unvanı ve merkezi,
cKooperatifin amacı ve çalışma konuları
dOrtaklık sıfatını kazandıran ve kaybettiren hal ve şartlar,
eOrtakların pay tutarı ve kooperetif sermayesinin ödenme şekli, nakti sermayenin en az 1/4 ünün peşin ödenmesi,
fOrtakların ayni sermaye koyup koymayacakları,
gKooperatifin yükümlülüklerinden dolayı ortakların sorumluluk durumu ve derecesi,
hKooperatifin yönetici ve denetleyici organlarının görev, yetki ve sorumlulukları,
iKooperatifin temsiline ait hükümler,
jYıllık gelir gider farklarının hesaplama ve kullanım şekilleri,
kKurucuların adı, soyadı, iş ve konut adresleri
A) KURULUŞ

1Dilekçe (yetkililer tarafından imzalanmalı, ekindeki evrak dökümünü içermelidir Vekaleten imzalanmış ise vekaletin aslı veya tasdikli sureti eklenmelidir)
2İlgili Bakanlık tarafından onaylanmış ana sözleşme kitapçığı (1 adet)
3Bakanlık izin yazısı
4Kurucuların fotoğraflı nüfus suretleri (noter veya muhtar onaylı - 1 nüsha)
5Yönetim kurulu üyelerinin kooperatif unvanı altında imza beyannameleri (1 adet)
6Noter onaylı ana sözleşme özeti (2 nüsha)
7Taahhütname (yetkililer tarafından imzalanmış olmalıdır)
8Oda kayıt beyannamesi (Yetkililerce İmzalanması ve ortakların resimleri bulunmalıdır)
·1012003 Tarih 24984 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 24012002 tarih 2002/5089 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince; 1163 sayılı kooperatifler kanununa tabi kooperatiflerde 1 ortaklar payının değeri 1TL yükseltilmiştir
B) ANASÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİ

1Dilekçe (yetkililer tarafından imzalanmalı, ekindeki evrak dökümünü içermelidir Vekaleten imzalanmış ise vekaletin aslı veya tasdikli sureti eklenmelidir)
2Genel kurul tutanağı (2 nüsha)
3Hazirun cetveli
4Bakanlık temsilcisi atama yazısı aslı
5Tadil mukavelesi (2 nüsha)
6Tadile ait bakanlık izin yazısı aslı
C) GENEL KURUL

2Genel kurul toplantı tutanağı (2 nüsha)
3Hazirun cetveli
4Bakanlık temsilci atama yazısı aslı
5Genel kurulda yönetim kurulu seçimi var ise
Görev taksimi ve kooperatifin temsil ve ilzamının ne şekilde olacağına dair noter onaylı yönetim kurulu kararı (2 nüsha)
Yetkililerin kooperatif unvanı altında düzenlenmiş imza beyannamesi (1 nüsha)
Yönetim kurulu üyelerinin nüfus cüzdan suretleri (noter veya muhtar onaylı - 1 nüsha)
·Genel kurul ve yönetim kurulu kararında üyelerin adları kısaltılmadan yazılmalıdır
·Sicil gazetesi ilanında yaşanan güçlük nedeniyle genel kurul tutanağı okunaklı yazılmalıdır
D) MERKEZİ BAŞKA BİR SİCİLİN GÖREV ALANINDA BULUNAN KOOPERATİFİN İSTANBUL ŞUBESİNİN AÇILIŞI

1Dilekçe (Kooperatif kaşesi ile yetkili tarafından imzalanmalı, ekindeki evrak dökümünü içermelidir)
2Ana sözleşme, ana sözleşme değişikliklerine ilişkin tadil mukaveleleri, tadil mukavelelerinin kabul edildiği ve son yönetim kurulu seçimine ilişkin genel kurul tutanakları ile bunların ilan edildiği Türkiye Ticaret Sicili Gazetelerinin onaylı suretleri
3Şube açılışına ilişkin 2 nüsha noter onaylı yönetim kurulu kararı (bu kararda şubenin ticaret unvanı, açık adresi, temsilcileri ve temsil şekli açıkça belirtilecektir)
4Şube temsilcilerinin şube unvanı altında düzenlenen imza beyannameleri ve noter veya muhtar onaylı nüfus cüzdan suretleri (1 nüsha)
5Merkezin sicil memurluğundan sicil tüzüğünün 55 maddesine göre alınan belge
6Oda kayıt beyannamesi (Yetkililerce İmzalanması, şube müdürünün resmi bulunmaldır)
7Taahhütname (yetkili tarafından imzalanmış olmalıdır)
E) MERKEZİ BAŞKA BİR SİCİLİN GÖREV ALANINDA BULUNAN KOOPERATİFİN ŞİRKETİN İSTANBUL’A MERKEZ NAKLİ

1Dilekçe (Kooperatif kaşesi ile yetkili tarafından imzalanmalı, ekindeki evrak dökümünü içermelidir)
2Merkezin bulunduğu sicil memurluğunca tescil edilen hususlara ait evrak ile bunların yayımlandığı Türkiye Ticaret Sicili Gazetelerinin onaylı suretleri
3Genel kurul toplantı tutanağı (2 nüsha)
4Bakanlık izin yazısı aslı
5Tadil metni (2 nüsha)
6Bakanlık temsilcisi atama yazısı aslı
7Hazirun cetveli
8Eski sicil memurluğundan sicil tüzüğünün 47 maddesine göre alınan merkez nakli belgesi
9Temsil yetkisine sahip olanların kooperatif unvanlı imza beyannamesi (1 nüsha)
10Oda kayıt beyannamesi (Yetkililerce İmzalanması, ortakların resimleri bulunmalıdır)
11Taahhütname (yetkili tarafından imzalanmış olmalıdır)
F) TASFİYEYE GİRİŞ

2Genel kurul toplantı tutanağı (2 nüsha)
3Hazirun cetveli
5Tasfiye Memurlarının tasfiye halinde ibaresi ile başlayan ünvan altında düzenlenmiş imza beyannamesi
·Tasfiye girişinin tescili sonrasında Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde alacaklılara çağrıya ait ilanın yapılması gereklidir Bu yapılmadığı takdirde tasfiye süresinin uzaması durumu ortaya çıkmaktadırMemurluğumuzda bulunan ilan formları kaşe ve tasfiye memurunun imzası ile ilana verilmelidir
G) TASFİYE SONU

1Dilekçe
2Tasfiye sonuna ilişkin genel kurul toplantı tutanağı (2 nüsha)
3Hazirun cetveli
5İİK’nun 44maddesine istinaden düzenlenmiş mal beyanı (2 nüsha - kooperatif kaşesi ile tasfiye memuru tarafından imzalanmış olmalı)
·Tasfiye bilançosunun kabulü ile tasfiye sonuna ait genel kurul alacaklıları 3defa davetten itibaren 1 yıl sonra toplanabilir
·Tasfiye bilançosunun kabulü ile tasfiye soruna ait toplantıda evvelce yapılmayan olağan genel kurullar var ise bu dönemlerin de görüşülerek ibra edilmesi gerekmektedir
6Ortakların / Yönetim Kurulu üyelerinin TC kimlik numaraları kararda yazılmalı veya karar ekinde internet çıktısı verilmeli

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com