![]() |
Solunum Ve Boşaltım Sistemleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Solunum Ve Boşaltım SistemleriSOLUNUM ve BOŞALTIM SİSTEMLERİ A ![]() Hava ile kan arasında gaz değişimini sağlayan organlara solunum sistemi denir ![]() İnsanlar akciğerli solunum sistemini kullanırlar ![]() ![]() a ![]() • Havanın vücuda girdiği organdır ![]() • Yapısında kıllar, mukus bezi, nemli deri, kılcal damarlar, kıvrımlı kemik kanalları (sinüs) bulunur ![]() • Alınan havanın temizlenmesini, ısıtılmasını, nemlendirilmesini ve kokusunun alınmasını sağlar ![]() b ![]() ![]() c ![]() • Havanın akciğerlere taşınmasını sağlar ![]() • Yapısındaki kıkırdak halkalar soluk borusunun sürekli açık kalmasını, kaslar borunun çapının değiştirilmesini, mukuslu siller de yabancı maddelerin tutulmasını sağlarlar ![]() • Soluk borusunun başlangıç kısmına gırtlak denir ![]() ![]() ![]() d ![]() ![]() ![]() e ![]() • Havanın kana geçmesini ve kanın temizlenmesi sağlar ![]() • Akciğerde gaz değişimini sağlayan balon şeklindeki birimlere alveol (hava kesesi) denir ![]() • Alveoller, kılcallardaki kirli kan ile akciğerlerdeki temiz hava arasında yoğunluk farkına göre difüzyonla gaz değişiminin yapılmasını sağlarlar ![]() • Akciğerler göğüs boşluğunda sağlı sollu 2 kısımdan oluşur ![]() • Sağ akciğer 3, sol akciğer 2 parçalıdır ![]() • Akciğerin yapısında kas, kıkırdak, kemik gibi yapılar bulunmaz ![]() • Tamamen epitel dokunun zarlarından oluşur ![]() f ![]() • Solunumun yapılmasına yardımcı olan yapılardır ![]() • Kasılıp gevşeyerek iç basıncı değiştirerek akciğerin çalışmasını sağlarlar ![]() Nefes Alma Olayı – Omurilik soğanı akciğerin çalışması için uyartı gönderir ![]() – Akciğer çevresindeki diyafram ve kaburga kasları kasılır ![]() – Göğüs boşluğu öne ve alta doğru genişler ![]() – Akciğerler büyür ![]() – İç basınç düşer ![]() – Dışarıdan temiz hava çekilir ![]() – Alveollerde gaz değişimi yapılır ![]() Nefes verilmesi sırasında, nefes almadaki olayların tersi yapılır ![]() B ![]() Besin maddelerinin hücrelerdeki metabolik olaylarda kullanılması sonucu oluşan ürünlere artık denir ![]() Vücuttaki suyun fazlası, tuzun fazlası, minerallerin fazlası, vitaminlerin fazlası, asitler, gazlar, amonyak, üre ve ürik asitler, ilaçlar artık özelliğinde olup hormonal düzenleme sonucunda boşaltımla dışarı atılabilir ![]() Artıklar dolaşım sıvısı olan kanda bulunur ![]() ![]() Boşaltım sistemi farklı organlardan oluşur ![]() Böbrek atar damarı : Yapısında bol artık bulunan kirlenmiş kanı organlardan böbreğe doğru getirir ![]() Böbrek toplar damarı : Böbrekte temizlenmiş olan kanı kalbe doğru taşır ![]() Böbrek : Kanı süzerek artıkları ayıklar ve sulandırarak idrarı oluşturur ![]() ![]() İdrar kanalı : Artıklı sıvıyı (idrar) idrar kesesine taşır ![]() İdrar kesesi (Mesane) : Gün boyu oluşan idrarı depolayarak belli zamanlarda dışarıya atar ![]() Böbrek, boyuna kesildiğinde 3 kısımdan oluştuğu görülür ![]() ![]() • Kabuk kısmı : Kanın süzülmesini sağlayarak artıkların kan sıvısından ayrılmasını sağlar ![]() • Öz kısmı : Süzüntüde bulunan yararlı maddelerin tekrar kana geri alınmasını sağlar ![]() • Havuzcuk : Artıkların toplandığı idrarın oluştuğu kısımdır ![]() Bundan başka deri, akciğer ve karaciğer boşaltım yapılmasına yardımcı olur ![]() Deri terleyerek, akciğer solunum yaparak ve karaciğer zehirli maddeleri etkisiz hale getirerek boşaltıma yardımcı olur ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Solunum Ve Boşaltım Sistemleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Solunum Ve Boşaltım SistemleriSolunum ve Boşaltım Sistemi I ![]() Gelişmiş yapılı hayvanlar ile insanlarda, atmosfer havası ile vücut hücreleri arasında gaz değişimini sağlayan sistemdir ![]() ![]() ![]() Solunum organları yoluyla vücuda alınan oksijenin besinleri yakmasıyla hücrelerde enerji üretilmesine hücre solunumu denir ![]() ![]() ![]()
![]()
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() Soluk borusu, üst kısmında genişleyerek gırtlağı oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() Alveoller üzerinde kılcal kan damarları bulunur ![]() ![]() Sağ ve sol olmak üzere iki bölümden oluşmuştur ![]() Akciğerde sağ bölüm 3 parçadan sol bölüm ise iki parçadan oluşur ![]() ![]() Alveol, kılcal damarlar ile gaz alış verişinin yapıldığı yerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Dokuya gelen alyuvarlar O2 yi buraya bırakırlar ![]() ![]()
![]()
![]() O2 → Atmosfer havası Alveol kılcalları ← O2 Solunum sisteminin çalışması istemsiz ve ritimsel olup omurilik soğanı tarafından yönetilir ![]() ![]() ![]() a)Soluk alma olayı b)Soluk verme olayı 1 ![]() Akciğerlerin temiz hava ile dolması sonucu oksijenin kana karbondioksitin dışarıya geçtiği olaydır ![]() Soluk alırken; ·Kaburgalar arasındaki kaslar kasılır, ·Diyafram kası kasılır (düzleşir), ·Göğüs boşluğu ve akciğerler genişler, ·Oksijen alvollere kadar ilerler, ·Alveollerdeki oksijenler kana geçer, ·Kandaki CO2 alveollere geçer ![]() 2 ![]() Akciğerdeki kirli havanın dışarı verilmesidir ![]() Soluk verirken; ·Kaburgalar arası kaslar gevşer, ·Diyafram kası gevşer (kubbeleşir), ·Göğüs boşluğu ve akciğer daralır ![]() ·Alveollerdeki CO2 dışarı atılır ![]() II ![]() Vücut organ ve hücrelerinin biyolojik aktiviteleri (sentez, solunum, yıkım, dönüşüm…) sonucu bazı artıklar oluşur ![]() ![]() ![]() Karbonhidratlardan → CO2 ve H2O Yağlardan → CO2 ve H2O Proteinlerden → Amonyak, üre, ürik asit,CO2 ve H2O oluşur ![]() Boşaltım olayı canlılarda değişik şekillerde yapılabilir ![]() (Terleme, idrar oluşumu, yaprak dökümü, safra üretimi…) Artık maddelerin vücuttan dışarıya atılmasını sağlayan organlara boşaltım sistemi denir ![]() İnsanlarda boşaltım sistemini; böbrekler, sidik boruları, sidik torbası ve üretra oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kandaki zararlı maddelerin böbrekten atılması; ·Artıklar atardamar ile böbreğin kabuk kısmındaki süzücü cisimlere (nefron) getirilir ![]() ·Kan süzücü cisimde süzülür, artıklar (üre, ürik asit) ile fazla olan su ve mineraller idrar borularına geçer ![]() ·Süzülen bu sıvıya idrar denir ve havuzcukta toplanır ![]() ·Sidik havuzcuktan idrar torbasına gelir ve buradan da zaman zaman dışarı atılır ![]() Not : İnsan vücudunda oluşan zararlı maddeler böbreklere yardımcı olarak deri, akciğer ve karaciğer yardımıyla dışarı atılır ![]() Akciğerlerden → CO2 ve su buharı Deriden → Ter (su, mineral, üre) Karaciğer → safra tuzları
![]() |
|