Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
pauli, wolfgang

Wolfgang Pauli

Eski 05-29-2009   #1
Şengül Şirin

Wolfgang Pauli

WOLFGANG PAULI
(1900-1958)

Avusturyalı fizikçi Wolfgang Pauli (1900-1958, 1945 Nobel), 21 yaşında görelilik üzerine yazdığı makalesi ile bilim dünyasında adını duyurdu Yazı, ustacaydı ve konuyu en güncel ve en ayrıntılı bir şekilde tanımladığı düşünülen özelliğini koruyor Pauli’nin bilime yaptığı diğer katkılar,dışarlama ilkesi,parçacık spini ile istatistik arasındaki bağıntının açıklanması,göreli kuantum elektrodinamiği kuramları, nötrino hipotezi ve çekirdek spini hipotezi keşifleridir 1933 yılında yazdığı “Kuantum Mekaniğinin Temelleri” adlı makale gelmiş geçmiş kuantum kuramı yorumlarının en iyilerinden olduğu kabul edilmektedir Pauli, tam açık olmayan yeni kuramlar ileri sürenlere nükteli ve çoğunlukla da iğneleyici yorumlarıyla eleştirirdi Pauli, daha derin ve daha açık anlaşılmayı sağlamak için sert eleştirileriyle öğrencileri ve çalışma arkadaşları üzerinde büyük bir etki oluştururdu En tanınmış öğrencilerinden biri olan Victor Weisskoph, Pauli’nin sert tabiatlı yönünü aşağıdaki anısıyla anlatmaktadır:“Pauli birkaç hafta içersinde Zürih’te olmamı istedi Zürih’e geldim ve çalışma odasının kapısını çaldım, yanıt alamadım, yeniden çaldım yine yanıt alamadım,yaklaşık beş dakika kadar sonra oldukça kaba bir şekilde “Kim o? Giriniz!” sesi geldi Kapıyı açtım- çalışma odası çok büyüktü- Pauli masasındaydı ve durmadan yazı yazıyordu “Kimsin sen? Önce hesaplamayı bitirmem gerekiyor” dedi ve beni beş dakika daha bekletti ve sonra yeniden “Kimsin sen?” diye sordu“Ben Weisskoph’um diye yanıt verdim “Demek benim yeni asistanım Weisskoph’sun ha” dedi Sonra bana baktı ve “ Bethe’yi almak istediğimi biliyorsun fakat o katı hal fiziği çalışıyor Katı hal fiziğine başlamış olmama rağmen katı hal fiziğini sevmiyorum Seni bu nedenle kabul ettim” dedi Bunun üzerine ben de “ Sizin için ne yapabilirim efendim” dedim Kendisi, “Sana hemen bir problem vereceğim” dedi Bazı hesaplamaların yapılacağı bir problem verdi “Git,çalış!” dedi Yaklaşık on gün kadar sonra kendisi yanıma gelerek “ Yaptığını göster” dedi Şöyle bir baktıktan sonra öfkeli bir şekilde: “Bethe’yi kabul etmeliymişim!” dedi

Cevap : Wolfgang Pauli

Eski 05-29-2009   #2
Şengül Şirin

Cevap : Wolfgang Pauli

'Wolfgang Pauli' Doğum 25 Nisan 1900
Viyana Avusturya
Ölüm 15 Aralık 1958
Zürih İsviçre
Wolfgang Pauli (d 25 Nisan 1900, Viyana - ö 15 Aralık 1958, Zürih), Avusturya asıllı İsviçreli fizikçidir
Münih'te okuduktan sonra 1921 yılında Göttingen'de ve Kopenhag'da asistanlık yaptı 1928'de Zürich Federal Politeknik okulunda teorik fizikPrinceton'da ders verdi ve 1946 yılında Zürih'e döndü Heisenberg ile birlikte manyetik alanların kuvanta teorisini kurdu ve Kopenhag okulunun en ileri, en ünlü temsilcilerinden biri oldu Pauli ilkesi de denilen ünlü ihraç ilkesini ortaya attı Sonradan bu ilke, birleşme değerinin yorumuna ve iki cismin aynı anda aynı uzay parçası içinde bulunamayacağı kavramına yol açtı 1931 yılında Fermi ile nötrino'ların varlığını teorik olarak ispatladı Bu hipotez çok daha sonraları deneysel yoldan ispatlanabildi Pauli 1945 yılında Nobel Fizik Ödülüne layık görüldü profesörlüğüne tayin edildi 1940'tan itibaren

Pauli İlkesi

1924'te ortaya atılan, aynı uzay hücresinde (mesela atomda) bulunan spin'li taneciklerin gösterdiği bağdaşmazlıklarla ilgili ilkedir Bu ilkeye göre n herhangi bir tamsayı olmak üzere, spinleri n + ½ olan özdeş tanecikler aynı enerji seviyesinde bulunamaz Elektronlar, protonlar, nötronlar Pauli ilkesine uyar Bu ilkeden elektronların bir atomun değişik enerji seviyelerindeki dağılışları, enerji seviyeleri arasında mümkün olan geçişler ve taneciklerin uyduğu istatistik hakkında temel sonuçlar çıkarılır Buna Pauli dışlama prensibi de denir

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com