05-25-2009
|
#1
|
Şengül Şirin
|
Kolesterol Ve Arteriyoskleroz
KOLESTEROL:
Serumdaki normal değerler % 130 - 280 mg arasında değişmektedir Kolesterol düzeyleri yaşa bağımlı olarak artmakta ve erkeklerde kadınlara göre biraz daha fazla bulunmaktadır Kandaki kolesterol düzeyleri, safra yollarının tıkanmasına bağlı olan sarılıklarda, hipotiroidide, nefrotik sendromda, idiyopatik hiperkolesterolemide, ateroksklerozda ve gebelikte artma göstermektedir Karaciğerin ağır hasarlarında, açlıkta, anemide ve hipertiroidide ise serum kolesterol düzeyleri azalmaktadır
KOLESTEROL VE ARTERİYOSKLEROZ
Kolesterolün arteriyoskleroz oluşumundaki etkisi Önemli bir tartışma konusudur Birkaç yıl Önce neredeyse kolesterol ile arteriyoskleroz özdeşleştirilmişti Daha sonra önemini belki de gereğinden çok yitiren kolesterol, günümüzde yeniden ele alınarak gerçek boyutlarda değerlendirilmeye çalışılıyor Bu konuda birçok deneysel veri vardır Deney hayvanlarına yağ bakımından zengin bir beslenme rejimi uygulanınca, kan kolesterol düzeyi yükselir Bu da, arteri-yoskleroz lezyonlarma yol açar Gerçekten de, arteriyoskleroz görülmeyen toplumlarda yağsız beslenme alışkanlıkları yaygındır Bol yağlı besinler tüketen foplumlarda ise bu hastalık oldukça sık görülür Amerika’ya yerleşmiş Yahudi ve Japonlar’da arteriyoskleroz sıklığı Amerikalılar’la eşdeğerdedir Bundan da anlaşılacağı gibi, hastalıkta ırk etkeninden çok yaşam ve beslenme alışkanlıklarının Önemi vardır
Şeker hastalığı, böbrek hastalığı ve ksantomatoz (nadir doğumsal bir hastalık) gibi kanda yağ düzeyinin yüksek olduğu hastalıklara yakalananlarda arteriyoskleroz yaygındır Öte yandan miyelom gibi kanın yağ düzeyinin düşük olduğu hastalıklarda arteriyosklerozun görülme oranı düşer Özetle, beslenme denetiminin arteriyosklerozdan korunmada en, iyi yöntem olduğu söylenebilir
KOLESTEROL VE GENEL OLARAK YAĞLAR
Beslenmede kolesterolün tehlikesini vurgulayan çelişkili veriler vardır Kolesterol bakımından zengin besinlerin kan kolesterol düzeyini yükselttiği, kolesterol içermeyen besinlerin ise kan kolesterol düzeyini etkilemediği anlaşılmaktadır (çünkü karaciğer başta olmak üzere birçok dokuda kolesterol bireşimi sürer) Gerçek tehlike, yalnızca kolesterol ile onu taşıyan beta-lipoproteinlerin kandaki düzeyinin yüksek olması değil, bu yüksek düzeyin uzun süreli olmasıdır
Kesinlikle yağ içeriği düşük besinler tüketilmeli ve yağlar çok çift bağlı doymamış yağ asitleri bakımından zengin olmalıdır Bu nedenle koyun, kaz, ördek ve domuz etleri, salam, sucuk, süt, peynir, dondurma, tatlı vb besinler az tüketilmelidir
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|