Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Tıp / Biyoloji / Farmakoloji

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bozacak, ezber, haber, kalıtım

Kalıtım Da Ezber Bozacak Haber

Eski 05-24-2009   #1
Şengül Şirin

Kalıtım Da Ezber Bozacak Haber

Kalıtım da Ezber Bozacak Haber Kalıtımın kurallarını tümüyle altüst etmese de epeyce bir gözden geçirme gerektirecek yeni bir haber, Fransa’dan geliyor Araştırmacıların iddiaları şöyle: Genetik bilginin bir nesilden diğerine taşınmasında RNA da en az meşhur akrabası DNA kadar rol oynuyor olabilir! Şimdiye kadarki bilgilerimiz ışığında, görünüşten kişiliğe kadar çeşitli özelliklerin anne- babadan yavrulara geçmesi işi DNA’ya ait Nature dergisinde yayımlanan yazıysa, DNA’nın parıltılı ışığı yanında biraz sönük duran, onun yardımcısı konumundaki RNA’yı birden sahne ışıkları altına çekiveriyor
Çalışmaya göre, memeli (olasılıkla insanlar da dahil) sperm ve yumurtaları, embriyoya DNA’nın yanısıra RNA da taşıyor Eğer gerçekten doğruysa bunun anlamı, yavru ve izleyen nesillere, RNA’nın taşıdığı bilgiye ilişkin özelliklerin de aktarılıyor olduğu Bu tahminlerin kaynağı, sürpriz sonuçlar veren bir deney: Araştırmacılar, “Kit” adı verilen genleri mutasyona uğramış bir fare ırkı üzerinde çalışırken, tuhaf bir durumla karşılaşıyorlar Mutasyona uğramış Kit geninin, gri ve kahverengi farelerin kuyruk ve ayaklarında beyaz tüylü yamalara neden olduğu biliniyor Her ikisi de genin bir normal, bir mutasyonlu kopyasını barındıran farelerin çiftleşmesiyle ortaya çıkan yavrular incelendiğinde, iki normal gen kopyası taşıyan yavruların da kuyruk uçlarında beyaz tüylü yamalar olduğu; yani DNA komutlarının bir anlamda hiçe sayılmış olduğu görülüyor Ekip, durumun sorumlusunun RNA olduğuna ilişkin ipuçları da buluyor
RNA, şimdiye kadarki bilgilerimiz ışığında DNA’dan proteinlere giden yolda bir tür aracı Ancak deneyde, mutant Kit geninin, çok sayıda değişik boyutta RNA molekülü de oluşturduğu ve bunların fare spermleri içinde toplandığı saptanıyor Bunların ayrıştırılıp normal Kit genine sahip döllenmiş yumurtalara aktarılmasıysa, beyaz yamalarla sonuçlanıyor Canalıcı soru, bu tür bir senaryonun, insanlar dahil diğer canlılarda da gerçekleşip gerçekleşmediği Araştırmaların görüşü, durumun aslında oldukça yaygın, ama belirli nedenlerle atlanmış olabilecek bir gerçeği yansıttığı yolunda Benzer bir durumun bitkiler için geçerli olduğu, 90 yıldır zaten biliniyor Yeni çalışma, bunun memelilerde de gerçekleşmekte olduğunun şimdilik en ikna edici kanıtı durumunda

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com