Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Tıp / Biyoloji / Farmakoloji

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
aman, beslenirken, bunlara, dikkat, edelim

Beslenirken Aman Bunlara Dikkat Edelim

Eski 05-22-2009   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Beslenirken Aman Bunlara Dikkat Edelim



» DOĞRU BESLENME Beslenirken Aman Bunlara Dikkat Edelim
Konu Başlıkları:
  1. Temel Besin Maddeleri: Protein ve Karbonhidratlar
  2. Temel Besin Maddeleri: Yağlar
  3. Posa, Sebze, Meyve ve Et
  4. Beslenirken Aman Bunlara Dikkat Edelim
1- Uzun ve sağlıklı yaşamanın sırrı az yemektir!
Günlük alınan kalori, kişinin yaşına ve cinsiyetine göre 1500- 2500 kalorinin üzerinde olmamalıdır Yemeklerde küçük porsiyonları tercih etmeli ve küçük tabaklar kullanmalıyız Açlığı bastırmak için kalorisi ve yağ içeriği düşük sebze ve salatayı daha çok kullanmalıyız Aşırı yemek, kilo alımına, yani vücut yağ dokusunun artışına sebep olur Artan yağ dokusu bir ağırlık olarak eklemlere büyük zarar verir Şişmanlık, şeker, yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları, kolesterol yüksekliği ve kanser gibi ölümcül hastalıklara zemin hazırlar
2- Ana besin maddelerini doğru oranlarda tüketin!
Sağlıklı beslenmede günlük alınan kalorilerin %55-60'nı karbonhidratlar, %20-30'nu yağlar, %13-20'sini proteinler oluşturmalıdır Oranların bozulması zamanla sağlığımızı negatif yönde etkiler Yalnızca bir grup besin maddesini ağırlıklı olarak kullanan diyetler (Atkins vb) zararlıdır Günlük enerji kaynağımız olan karbonhidratların az alınması durumunda gerekli enerji yağ ve proteinden elde edilir Bunlardan bilhassa proteinlerin metabolizma artıkları vücutta zehir etkisi yapar Yağların aşırı alınması yüksek kalori değerlerinden dolayı şişmanlamamıza neden olur
3- Yavaş yiyin, çok çiğneyin!
Sindirim ağızda başlar Yiyecek maddeleri iyice çiğnenmeli ve tükürük içine iyice karışmalıdır Tükürüğün içindeki AMİLAZ enzimi nişastaların ön sindirimi için gereklidir Etler ufak parçalara ayrılmadıkça midenin işi zorlaşır Yemeye başladıktan sonra 15-20 dakika geçmeden doyma merkezi uyarılmaz Bundan dolayı yavaş yemek yememiz oldukça önemlidir
4- Mutlaka kahvaltı yapın!
Kahvaltısız bir beslenme çok yanlıştır En fazla kaloriye, en hareketli olduğumuz öğleden önce ihtiyaç duyarız Sağlıklı bir beslenmede en çok kalori kahvaltıda alınmalıdır Öğlen yemeği orta, akşam yemeği hafif olmalıdır Güne istekli ve bol enerjiyle başlamak için iyi bir kahvaltı yapmamız şarttır Ancak ne yazık ki günümüzde çoğumuz vakit bulup kahvaltı yapamıyoruz veya geçiştiriyoruz Sağlıklı bir uyku için midenin boş olması ve tüm sindirim işleminin bitmiş olması gerekir Bundan dolayı yatmadan en az 3- 4 saat evvel yemeğe son verilmelidir
5- Üç öğün yemek yiyin ve bol miktarda su için!
6- Yemekleri doğru ve az pişirin!
Yemekler kısık ateşte, yavaş ve az pişirilmelidir Bir yiyecek maddesi ne kadar hızlı ve çok pişirilirse içindeki değerli maddeleri de o derecede kaybeder Çok yüksek ısıda kızartma, alevde ızgara, yiyecek maddelerini kanser yapıcı maddelere dönüştürür Bilhassa sebzeler az pişirildiklerinde vitamin kayıpları da az olur En iyi pişirilme şekilleri buharlı tencerede yavaş, fırında veya az yağlı tavada kısık ateşte pişirmektir
Hayvansal yağlarda kızartmak ve kavurmak oldukça zararlıdır Bu şekilde pişirilip yenen yiyecek maddeleri sindirim sisteminde serbest radikallerin aşırı derecede çoğalmasına neden olur Serbest radikaller kalp damar hastalıkları ve kanser gibi öldürücü birçok hastalığın sebebi olarak gösterilmektedir
7- Çiğ yenen yiyecekleri çok tüketin!
Her gün mutlaka üç öğün salata ve iki öğün meyve yiyin Pişen yemeklerde vitamin ve mineraller değerinin büyük bir kısmını kaybeder Bundan dolayı her yemekte mevsimine göre çeşitli salatalar tüketilmeli, her gün en az yarım kilo meyve yenmelidir Çiğ ve az pişmiş sebzeler asla ihmal edilmemelidir Bunların hormonsuz ve katkı maddeleriyle yetiştirilmemiş olanları tercih edilmelidir
8- Taze ve doğal yiyecekleri tüketin!
Hazır, konserve, rafine, salamura, tütsülenmiş yiyecekler, turşu, sakatattan uzak durun Yiyecek maddeleri buzdolabınızda günlerce beklemesin, onları taze tüketin Kimyasal katkılar, mide ve bağırsaklarda hastalıklara neden olabileceği gibi kalın bağırsak kanserinin de sebebi olarak gösterilmektedir
9- Şeker ve şekere dönüşen maddelerden kaçının!
Şeker, şeker içeren yiyecek maddeleri, şekere çok çabuk dönüşen beyaz ekmek, makarna, beyaz pirinç, unlu gıdalar, mısır ve aşırı patatesten uzak durun
10- Değişime uğramamış tahıl ürünlerini tüketin!
Ekmek ve makarna tam buğday unundan, yani kabuğu alınmamış doğal buğdayın öğütülmesiyle elde edilen undan yapılmalıdır Pilav, kabuğu alınmamış doğal pirinçten yapılmalıdır Unlu ürünler de aynı şekilde hiçbir değişime uğramamış doğal buğday unundan üretilmelidir Protein, vitamin, mineral ve posa tahılların kabuğundadır Bu maddelerin sağlıklı beslenmede çok büyük önemi vardır
11- Bitkisel sıvı yağlardan şaşmayın!
Tereyağı, sade yağ, iç yağları ve yağlı peynirlerdeki hayvansal yağlar çok yüksek oranda kolesterol içerdiklerinden dolayı kalp damar hastalıklarına neden olurlar Bu nedenle, bitkisel sıvı yağlar tercih edilmelidir Çünkü bitkisel yağlar kolesterol içermezler Günlük yağ ihtiyacımız kilogram başına 1 gramdır Bu miktar aşılmamalıdır
Genetik olarak kalp damar hastalıklarına yatkınlığı olanlar ve bu hastalıkları olanlar asla hayvansal yağları ve de margarinleri tüketmemelidirler
12- Balığı sofradan eksik etmeyin!
Balık en değerli hayvansal protein kaynağı olduğu gibi, aynı zamanda OMEGA- 3 yağ asidi, mineral ve vitamin deposudur Damar ve kalp sağlığı açısından bu yağ asidi çok önemlidir Bundan dolayı balığı en çok tüketen Eskimolarda ve Akdeniz ülkelerinde kalp damar hastalıkları çok az görülmektedir Haftada 2-3 defa balık yenmelidir
Kırmızı et tüketimi azaltılmalı ve yağlarından arındırılmalıdır Balıktan sonra ikinci tercih tavuk ve hindi eti olmalıdır
13- Bitkisel protein kaynaklarını unutmayın!
Sağlıklı beslenen kişi, günlük protein ihtiyacının yarısını balık, tavuk, et, yumurta, peynir gibi hayvansal gıdalardan, yarısını ise baklagillerden ve kabuklu yemişlerden almalıdır Haftada en az 3-4 defa kuru fasulye, nohut, mercimek, bezelye, soya fasulyesi gibi zengin bitkisel protein kaynakları tüketilmelidir Bu yiyecekler hem bitkisel protein hem de karbonhidrat açısından zengin yiyeceklerdir, içerdikleri yüksek lif nedeniyle bağırsakları çalıştırarak kabızlığa engel oldukları gibi bağırsak kanserinden de korurlar
Fındık, ceviz, badem ve fıstık gibi kabuklu yemişler hem protein hem de yağ açısından zengindirler Bu yağlar bol miktarda OMEGA-3 yağ asitlerini içerirler Bu yağ asitleri kalp damar sağlığı açısından çok önemlidir
14- Sofranızdan tuzluğu kaldırın!
  • Günlük aldığımız yiyecek maddelerinin içindeki tuz, ihtiyacımızın 2/3 sini karşılar Bizim ilave ettiğimiz tuz 2 gramı geçmemelidir
  • Fast-food ürünlerde aşırı miktarda tuz bulunur
  • Şarküteri ürünleri, konserveler, turşu, peynir gibi yiyecek maddeleri aşırı tuz içermektedir
  • Yemeğin tadına bakmadan tuzluğa saldırmak yanlıştır
  • Aşırı tuz vücutta su tutar
  • Yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, karaciğer, akciğer ve böbrek hastalıklarında tuz, bu hastalıkları ölüme neden olabilecek derecede ağırlaştırabilir
  • Sellülit oluşmasındaki en büyük sebeplerden biri aşırı tuz tüketimidir
15- Alkollü içecekleri fazla tüketmeyin!
Aşırı alkol tüketimi karaciğer yağlanmasına, siroza, beyin hücreleri tahribatına sebep olabileceği gibi kişinin psikoloji ve günlük yaşamında tamiri imkansız negatif etkilere de neden olabilir
Viski, rakı, votka, cin gibi alkol konsantrasyonu ve dolayısıyla kalorisi yüksek içkilerden kaçınılmalıdır Haftada 2- 3 defa iki kadeh şarap veya 1-2 şişe bira sağlık açısından bir risk oluşturmaz
Yapılan bilimsel araştırmalar az miktarda içilen kırmızı şarabın kalp damar sağlığı yönünden faydalarını ortaya çıkarmıştır

__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.