|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bilimsel, dayandığı, sınıflandırmanın, temeller |
![]() |
Bilimsel Sınıflandırmanın Dayandığı Temeller |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Bilimsel Sınıflandırmanın Dayandığı TemellerBilimsel Sınıflandırmanın Dayandığı Temeller Günümüzde geçerli olan sınıflandırma filogenetik sınıflandırmadır ![]() ![]() ![]() ![]() 1) Homolog Organlar: Yapıları ve gelişimleri birbirlerine benzeyen fakat farklı görevleri olan organlara homolog organlar denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı organlar aynı kökten gelmedikleri halde, yaptıkları görev aynıdır ![]() Bu organlara anolog organlar denir ![]() ![]() 2) Embriyolojik Benzerlik: Canlıların embriyo dönemlerinde geçirdikleri evreler ve farklılaşmalar birbirine çok benziyorsa bu canlılar yakın akrabadır ![]() ![]() ![]() 3)Biyokimyasal Benzerlik: Çeşitli hayvanların plazma proteinleri arasındaki benzerlik derecelerinin antijen-antikor tekniği ile denenir ![]() Her hayvan türünün kan içeriği kendine özgün bir protein bileşimine sahiptir ![]() ![]() Bütün hayvanlarda hücrenin çalışması ve kalıtım faktörlerinin dölden döle geçmesi kromozomlar tarafından kontrol edilir ![]() ![]() ![]() Hayvanlar, protein metabolizması sonucu oluşan azotlu artıkları üre, ürik asit ve amonyak şeklinde idrarla vicuttan uzaklaştırılabilir ![]() Sınıflandırılmada canlıların idrarlarının bileşimi de dikkate alınır ![]() Memeli canlılarının çoğunda sindirim için aynı veya benzer enzimler kullanılır ![]() ![]() Bunlar başka yumurta tiplerinin benzerliği, organizmaların simetri şekilleri anatomik yapılarındaki benzerlikler gibi özellikler de doğal sınıflandırma yapılırken dikkate alınır ![]() Bazı organizmalar mevcut bir sınıflandırma sistemine koymak oldukça zordur ![]() ![]() ![]() Euglena, hareketinden dolayı hayvan, kloroplast taşıdıgı ve kendi besinini kendisi yaptığından dolayı da bitki olarak kabul edilmiştir ![]() Bakteriler: Heteretroflardır ![]() ![]() ![]() Mavi-Yeşil algler: Fotosentez yaparlar ![]() ![]() ![]() PROTİSTA a) Kamçılılar: Tek hücreli yapıya sahiptirler ![]() ![]() Heterotrof ve otorotrof olanları vardır ![]() ![]() b) Kök ayaklılar: Tek hücreli olan bu protozoalar besinlerini yalancı ayakları ile alır ve hareket eder ![]() c) Sporlular: Sporla ürerler ![]() ![]() d) Silliler: Hücrenin çevresi hareket ve besin almayı saglayan sillerle çevrilidir ![]() ![]() FUNGİ Çok çekirdekli hücrelere sahip olup, sporlarla ürerler ![]() ![]() BİTKİLER Algler, çiçeksiz bitkiler ve çiçekli bitkiler olmak üzere üç grupta incelenir ![]() Algler: İletim demetleri yoktur ![]() ![]() ![]() Çiçeksiz Bitkiler: Kendi arasında ikiye ayrılır ![]() 1) Kara yosunları: İletim demetleri yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() 2) Eğrelti otları: İletim demetleri vardır ![]() ![]() ![]() Çiçekli Bitkiler: İyi gelişmiş iletim sistemleri vardır ![]() ![]() ![]() 1) Açık tohumlular: Her zaman yeşildirler ![]() ![]() ![]() ![]() dışına gelişir ![]() 2) Kapalı tohumlular: En gelişmiş bitki sınıfıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1)Monokotiledonlar (bir çenekliler): Embriyolarında tek çenek yaprağı taşırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2) Dikotiledonlar(iki çenekliler): Embriyolarında iki çenek yaprağı taşırlar ![]() ![]() ![]() İletim demetleri dairesel çizilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() __________________ |
![]() |
![]() |
|