![]() |
İmadeddin Nesimi |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() İmadeddin Nesimi İmadeddin Nesimi Nesimi Azerbaycan dilinde şiirin ilk güzel örneklerini veren, düşüncelerini yüksek edebi bir dille ifade etmeyi başaran güçlü bir sanatkar olmuştur(Yaşamı ve Şiirlerinden Örnekler) ![]() ![]() Şairin gerçek adı Ali’dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Orta Doğu’da Mahmut Şebüsteri, Celaleddin Rumi, Marağalı Evheddin gibi şairlerin panteist (tüm tanrıcılık) fikirleri daha geniş yer tutardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hurufilik’in kurucusu olan Tebrizli Neimi bu tarikatın esaslarını Cavidanname, Muhabbetname, Nevmname gibi eserlerinde izah ederek geniş bir şekilde tebliğe başlamıştır ![]() ![]() 1394 yılında Fezlullah Neimi taraftarı ile birlikte Timur’un oğlu Miranşah tarafından Şirvan’da hapsedilip daha sonra da idam edilmişlerdir ![]() ![]() ![]() Nesimi Halep’te de fikirlerini yaymaya ve taraftar toplamaya başlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şairin ölümü hakkında birbirinden farklı söylentiler vardır ![]() ![]() “Bir gün Halep şehrinde genç bir Hurufi şairin şiirini yüksek sesle okuyormuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Sen ki haksın, peki niye rengin sarıdır? Nesimi: -ben edebiyet ufuklarında doğan aşk güneşiyim ![]() ![]() Şairin ölümüne fetva veren ruhani: -Bu o kadar melundur ki, onun kanı nereye düşerse onu kesip atmak lazımdır ![]() Tesadüfen şairin kanından bir damla bu ruhaninin parmağına sıçrar ![]() ![]() ![]() Al kanlar içinde olan şair; Zahidin bir parmağın kessen dönüp haktan kaçar, Gör bu gerçek aşığı serpa soyarlar ağrımaz” diyerek ölür ![]() Şair, şiirlerinde cahil insanları eleştirir, hayatın güzelliklerinden ilham almaya çağırır ![]() ![]() ![]() ![]() Nesimi’nin sanatı insan güzelliğine, insanın gücüne hayranlıkla dolu bir marş gibi seslenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eserleri ilk defa 1844, sonra 1871 ve 1880 yılında İstanbul’da basılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GAZELLER SIĞMAZAM Mende sığar iki cahan, men bu cahana sığmazam, Gövher-i lamekan menem, kövnü mekane sığmazam ![]() Arşla ferşü nun mende bulundu cümle çün Kes sesini ve ebsem ol, şerhi beyane sığmazam ![]() Kövnü mekandır ayetim, zati dürür bidayetim, Sen bu nişanla bil meni, bil ki, nişane sığmazam ![]() Kimse güman-ü zan ile olmadı hak ile biliş, Hakkı bilen bilir ki, men zann-u gümane sığmazam ![]() Surete bak menini suret içinde tanı kim, Cism ile can menem, veli cism ile cane sığmazam ![]() Hem sedefem, hem inciyem, haşru sırat esenciyem, Bunca kumaş-ü raht ile men bu dükane sığmazam ![]() Genc-i nihan menem men uş, ayn-ı ayan menem men uş Gövher-i kan menem men uş, behrev-ü kane sığmazam ![]() Gerçi muhite zemem, adım ademdir, ademem, Dar ile künfekan menem, men bu mekane sığmazam ![]() Can ile hem cahan menem, dehrile hem zaman menem, Gör bu latifeyi ki, men dehr-ü zamane sığmazam ![]() Encüm ile felek menem, vahy ile hem melek menem, Çek dilini ebsem ol, men bu lisane sığmazam ![]() Zerre menem, güneş menem, çar ile penç-ü şeş menem, Sureti gör beyan ile, çünkü beyane sığmazam ![]() Zat ileyem sifat ile, kadr ileyem berat ile, Gülşekerem nebat ile, beste dehane sığmazam ![]() Nar menem, şecer menem, arşa çıkan hacer menem, Gör bu odun zebanesin, men bu zebane sığmazam ![]() Şems menem, kamer menem, şehd menem, şeker menem, Ruh-i revan bağışlaram, ruh-i revane sığmazam ![]() Tir menem, kaman menem, pir menem, cavan menem, Dövlet-i Cavidan menem, ayinedane sığmazam ![]() Gerçi bugün Nesimiyem, Haşimiyem, Kureyşiyem, Bundan uludur ayetim, ayet-i şane sığmazam ![]() Merhaba, hoş geldin, ey ruh-i revanım, merhaba! Ey şekerleb yar-i şirin, lamekanım, merhaba! Çün lebin cam-i cem oldu nefhe-i Ruhülkudus, Ey cemilim, ey cemalim, behr-ü kanım, merhaba ![]() Könlüme heç senden özge nesne layık görmedim, Suretim, aklım, ugulum, cismü canım, merhaba ![]() Ey melek suretli dilber, can fedadır yoluna, Çün dedin lehmike lehmi, gane kanım, merhaba ![]() Geldi yarim naz ile, sordu, Nesimi, nicesen? Merhaba, hoş geldin, ey hırdadehanım, merhaba ![]() Aceb la’lin mi şol, ya can-ı ahbab? Aceb zülfün mü, ya zincir-i pürtab? Gözümden akan, ey dilber, gamından, Aceb hunabe mi, ya eşg-i innab? Aceb geddin mi şol, ya serv-i butsan, Aceb haddin mi şol, ya verd-i sirab? Aceb aynın mı şol, ya sihr-i Babil, Aceb dişin mi şol, ya lülü-i nab? Aceb yüzün mü şol, ya hirmen-i gül Aceb kaşın mı şol, ya tak-i mihrab? Aceb şol mest-i sevda-i moğolçin Menim bahtım mıdır, ya çeşm-i pürhab? Nesiminin gözü yarin gamından, Dürün dürcü midir, ya behr-i simab? Ya rab, ne sebebdendir olur takatimiz tak, Çoktan beridir çeşmimiz ol çeşmine müştak ![]() Andan beri kim, aynımız ol yüzünü gördü, Bir mu ile asıldı canım, kaldı muallak ![]() Gülzare kadem bas sinemi saz ile, mütrib, Gel ayş edelim zevk ile, ger olmasa zerrak ![]() Pervane sıfat oldum o ruhsarına karşı, Bel bağlamışam hizmetine men de çü uşşak ![]() Yazım der idim nameyi hun-i ciğer men, Töküldü ürek kanı yere tutmadı evrak ![]() Gördü ki tükenmez yazuban vasf ile şerhin, Katlanmadı bu derde zaif, oldu kalem şak ![]() Ey hüsn iyesi, aşıka bir merhamet eyle, Sun lütf ile biçareye bir cam-i mürevvak ![]() Ger ister isen yarı bugün, pir talep eyle Gör kim nece yol gösterir ol pir-i muhakkak ![]() Allah ile ol imdi, niyaz eyle, Nesimi, Başed ki, suçundan keçe, lütf eyleye Rezzak ![]() Canana menim sevdiyimi can bilir ancaq Könlüm dileyin dünyada canan bilir ancaq ![]() Bildim, tanıdım elmde me’budu, yeqin ki, Şöyle bilirem kim, anı Qur’an bilir ancaq ![]() Abdal oluban beylik eden arifi gör kim, Bu seltenetin qedrini sultan bilir ancaq ![]() Sufimidir ol cam-i müseffasına meşğul, Pünhani içer eyle ki, şeytan bilir ancaq ![]() Ey saqi, getir dövr eyağını dövr elasün kim, Bu dövr eyağın dövrünü dövran bilir ancaq ![]() Könlüm gemisin qerq ede gör eşq denizine Kim bu denizin behrini ümman bilir ancaq ![]() Heç kimse Nesimi sözünü keşf ede bilmez, Bu, quş dilidir, bunu Süleyman bilir ancaq ![]() Bu ne adetdir, ey türk-i perizad, Qeminden olmadım bir lehze azad ![]() Siyehdil gözlerin qan tökmek içün Çekibdir tiğini manend-i cellad ![]() Bu bidadı mana eşqin qılıbdır, Cahanda qılmadı Nemrudü Şeddad ![]() Reva mı, könlümün şehrinde senden Feraqü qüssevü qem tuttu bünyad ![]() Gel, ey Şirindehen, eşqin yolunda Menem ol kuhken biçare Ferhad ![]() Nezer qılgil bu viran könlüme, şah, Qılır sultan olan viranı abad ![]() Bir eyü ad edin fani cahanda, Ululardan cahanda qaldı bir ad ![]() Nesimi’nin kelamından eşitgil, Vefasızdır cahan, sen qılma bidad ![]() Ay ile gün sücud eder suret-i canfezayine, Ay ile gün nedir kim, ol düşmeye hak-i payine ![]() Cam-i cahannümadur ol, sende iki cahanı gör, Çün göresen sen olmusan can-i cahane ayine ![]() Fail-i mutlak-i yakin kim ki, diler göre bugün, Baksın anın cemaline, hakkı görer bu ayine ![]() Aşık-i sadık oldurur hak yoluna şehid ola, Hak deyeni alır anun durmuş anun behayine ![]() Yusuf-i Misri canü dil, yani ki Fezl-i Zülcelal, Geldi sefai zevk ile şehr-i beden serayine ![]() Kıldı fena vücudumu kül kerim ile kelam, Zerg-i hasen budur ki, şah sandı bugün gedayine ![]() Her ki Nesimitek sücud Fazl-ı ilahe kılmadı, Div kimi bugün anı belke bu yolda dayine ![]() TUYUĞLAR Gel ki müştak olmuşam didarına, Vermişem can zülf-i anberbarına, Mahrem ettin çün meni esrarına, Ey peri, gel çek meni bir darına ![]() Ey yüzünden zahir esma-i huda, Şöyle ki, Kur’an’da dedi kulleha, Ademi bil, andadır esrarha, Can ile başın yolun kıl feda ![]() Aşk ile geldi cem-i enbiya, Aşktır seyrü süluk-i evliya, Aşk ile yola girerler biriya, Aşk ile vasıl olurlar tanrıya Al elinden atını yaban at, Hakperest ol, hakkı tanı, olma at ![]() Dünyanın devrinde yoktur çün sebat, Atını kaçırma ruhdan, olma mat ![]() Gelmişem kalubeliden meyperest, Aşikem, metsem, veli mest-i elest ![]() Ey gözün sevdalarından fitne mest, Sünbülün her taresi me’nide şest ![]() Canımın cananesi sensen, Habib, Hubların ferzanesi sensen, Habib, Künde kenzin hanesi sensen, Habib, Vahdetin dürdanesi sensen, Habib ![]() Ey cemalin kulhüvallahü ehad, Suretin yazısı Allahüssamed Bir ucu zülfün ezel, biri ebed, Hüsnüne şeytan imiş men la seced ![]() Hak Teala varlığı ademdedir,
Ev onundur, ol bu evde demdedir, Bilmedi şeytan bu sırrı, gamdadır, Ol sebebden ta ebed matemdedir ![]() |
![]() |
![]() |
|