![]() |
» Uyak Türleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() » Uyak TürleriUyak (Kafiye) Türleri… ![]() Uyak (Kafiye), mısra sonlarındaki yazılışları ve okunuşları aynı, anlamları ve görevleri farklı kelimelerin, eklerin benzerliğine denir 1- Yarım Kafiye:![]() - Tek ses benzeşmesine dayanan kafiyeye yarım kafiye denir ![]() - Genellikle Halk Edebiyatında kullanılır ![]() Benim çektiğimi kim çeker Gözlerinden kanlı yaş döker Bulanık bulanık akar Dağların seliyim şimdi (”-er“: Redif | “-k“: Yarım Kafiye) 2- Tam Kafiye: - İki ses benzeşmesine dayanan kafiyeye tam kafiye denilir ![]() Orhan zamanından kalma bir duvar Onunla bir yaşta ihtiyar çınar (”-ar“: Tam Kafiye) Zamanla nasıl değişiyor insan Hangi resmime baksam ben değilim Nerde o günler, o şevk, o heyecan Bu güler yüzlü adam ben değilim Yalandır kaygısız olduğum, yalan (”-an“: Tam Kafiye | “-ben değilim“: Redif | “-am“: Tam Kafiye) Not: Dilimize yabancı dillerden geçmiş “â, î, û” gibi uzun sesler iki ses değerine sahiptirler ![]() ![]() 3- Zengin Kafiye: - İkiden fazla sesin benzeşmesiyle oluşan kafiyeye denir ![]() - Daha çok Divan şiirinde kullanılır ![]() Biz sende olamazsak bile sen bizdesin gene(”-ene“: Zengin Kafiye)Bin bahçeli beldemizi yâd ellere bıraktık Gölgesinde barınacak tek ağacım yok artık(”-tık“: Zengin Kafiye) 4- Tunç Kafiye - Kafiyedeki kelimelerden birinin, diğerini içinde aynen bulunması yani tekrar edilmesiyle oluşan kafiyeler tunç kafiye denir ![]() Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım (”-aşarım“: Tunç Kafiye) Bursa’da bir eski cami avlusu Mermer şadırvanda şakırdayan su (”-su“: Tunç Kafiye) Bir eşek var idi zâif u nizâr Yük elinden katı şikeste vü zâr (”-zâr“: Tunç Kafiye) 5- Cinaslı Kafiye - Yazılışları ve okunuşları aynı anlamı farklı olan kelimelerle yapılan kafiyeye cinaslı kafiye denir ![]() - Cinaslı kelimeler daha çok manilerde kafiye olarak kullanılır ![]() Niçin kondun a bülbül Kapımdaki asmaya Ben yârimden vazgeçmem Götürseler asmaya (”-asmaya“: Cinaslı Kafiye) Kararmış kara gözler Dermanım kara gözler Gemim deryada kaldı Yelkenim kara gözler (”-kara gözler“: Cinaslı Kafiye Dönülmez akşamın ufkundayız, vakit çok geç Bu son fasıldır ey ömrüm, nasıl geçersen geç (”-geç“: Cinaslı Kafiye) Redif: - Şiirde kafiyeden sonra gelen yapı ve anlam bakımından benzerlik taşıyan eklere, kelimelere veya kelime gruplarına redif denir ![]() - Halk şiirimizde redife kafiyeden daha çok önem verilmiştir ![]() - Redif kelimesinin sözlük anlamı “arkadan gelen”dir ![]() Aşk bir şem-i ilahîdir benim pervânesi -si: Redif Şevk bir zincirdir gönlüm ânın divânesi -vâne: Zengin kafiye Efendimsin cihânda itibârım varsa sendendir - ım varsa sendendir: Redif Meyân-ı âşıkânda iştihârım varsa sendendir -âr(aar olduğundan): Zengin Kafiye Şeyh Galib Bizim elde bahar olur, yaz olur - olur : Redif Göller dolu ördek olur, kaz olur - az: Tam Kafiye Sevgi arasında yüz bin naz olur Suçumu bağışla, ben sana kurban …İkinci Kaynak… KAFİYE (UYAK): Mısra sonlarındaki yazılışları ve okunuşları aynı, anlamları ve görevleri farklı kelimelerin, eklerin benzerliğine kafiye denir ![]() Yanıp tutuşmadan aylarca yummadım gözümü, Nücuma sor ki, bu kirpikler uyku görmüş mü? 1) YARIM KAFİYE: Tek ses benzerliğine dayanan kafiyedir ![]() Örnek-1 Ben çektiğim kimler çeker Gözlerim kanlı yaş döker Bulanık bulanık akar Dağlarım seliyim şimdi Örnek-2 İstedim kendimi bu göle atam Elimi uzatıp yavruyu tutam Örnek-3 Üstümüzden gelen boran kış gibi Şahin pençesinde yavru kuş gibi Seher sabahında rüya düş gibi Çağıta bağırta aldı dert beni 2) TAM KAFİYE: İki ses benzerliğine dayanan kafiye türüdür ![]() Örnek-1 Yollarda kalan gözlerimin nurunu yordum, Kimdir o, nasıldır diye rüzgarlara sordum, Hulyamı tutan bir büyü var onda diyordum Örnek-2 Sen miydin o afet ki dedim, bezm-i ezelde Bir kanlı gül ağzında ve mey kasesi elde, Bir sofrada içtik, ikimiz aynı emelde, Karşımda uyanmış gibi bir baktı sarardı ![]() Örnek-3 On atlıya karar verdim yaşını Yenice sevdaya salmış başını El yanında yakar gider kaşını Tenhalarda gülüşünü sevdiğim ![]() 3) ZENGİN KAFİYE: Üç ya da daha çok ses benzerliğine dayanan kafiye türüdür ![]() Örnek-1 Ertesi gün başladı gün doğmadan yolculuk, Soğuk bir mart sabahı ![]() ![]() Örnek-2 Baygın bir ihtizaz ile bi-huş akar dere, Sahillerinde çocuklar uzanmış çemenlere… Örnek-3 Miskin Yunus biçareyim Baştan ayağa yareyim Dost ilinden avareyim Gel gör beni aşk neyledi 4) CİNASLI KAFİYE: Anlamları ayrı, fakat yazılış ve okunuşları aynı olan kelime ve kelime gruplarının mısra sonunda tekrarı ile oluşan kafiyedir ![]() Örnek-1 Niçin kondun a bülbül Kapımdaki asmaya Ben yarimden vazgeçmem Götürseler asmaya Örnek-2 Bilmem ki yaz mı gelmiş Niçin açmış gül erken Aklımı kayıp ettim Nazlı yarim gülerken Örnek-3 Kendin çöz kendin tara Bağ bana Değmesin el başına Bahçe sana bağ bana Ben yarime kavuştum Değme zincir kar etmez Darısı el başına Zülfün teli bağ bana REDİF: Mısra sonlarında yazılışları, okunuşları, anlamları ve görevleri aynı olan eklerin, kelime ve kelime gruplarının tekrar edilmesine “redif” denir ![]() Örnek-1 Bizim elde bahar olur, yaz olur ![]() Göller dolu ördek olur, kaz olur ![]() Sevgi arasında yüz bin naz olur ![]() Suçumu bağışla, ben sana kurban ![]() Örnek-2 Bu ıslıkla uzayan, dönen, kıvrılan yollar, Uykuya varmış gibi görünen yılan yollar Başını kaldırarak boşluğu dinliyordu ![]() Gökler bulutlanıyor, rüzgar serinliyordu ![]() |
![]() |
![]() |
|