![]() |
Mikrodalga Fırın (Keşifler Ve Buluşlar) |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Mikrodalga Fırın (Keşifler Ve Buluşlar) Mikrodalga Fırın (Keşifler ve Buluşlar) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir mikrodalga fırında kullanılan, yani yiyeceğin üzerine gönderilen mikrodalgalar 2 ![]() ![]() Bu frekanstaki radyo dalgalarının ilginç bir özelliği vardır ![]() ![]() Sık sık mikrodalga fırınların, yiyeceği içinden dışına doğru ısıttığını duyarsınız ![]() ![]() ![]() ![]() Tabii ki bazı sınırlamalar da vardır ![]() ![]() Radyo frekansındaki bu mikrodalgalar, oksijen ve nitrojen tarafından emilmedikleri için, mikrodalga fırında bulunan ve çoğunlukla bu gazları içeren hava da, diğer fırınlardaki gibi sıcak olmayıp, oda sıcaklığındadır ![]() ![]() Bir mikrodalga fırınına, giysilerinizden birini koyarsanız, kumaş aniden ısınır ve içerdeki havayı da ısıtır ![]() ![]() Daha ilginci, bir mikrodalga fırının içine bir kahve fincanı içinde su koyarsanız, fincanın içindeki suyun ısısı, suyun kaynama noktasını geçtiği halde, suyun kaynamadığını, hava kabarcıklarının çıkmadığını görürsünüz ![]() ![]() Wikipedia Bilgisi: Mikrodalga fırın (MD), yiyeceği ısıtmak için mikrodalgaları, yani radyo dalgalarını kullanan bir fırın çeşididir ![]() ![]() Mikrodalgalarla pişirme fikri ilk kez Percy Spencer tarafından, radar olarak kullanılması planlanan “magnetron”un keşfedilmesiyle 1945′li yıllarda başlamıştır ![]() ![]() ![]() İlk mikrodalga fırınlar 1950′li yıllarda kulanılmaya başlamış olup günümüzde Amerika’da yaklaşık olarak 80 milyon mikrodalga fırının olduğu tahmin edilmektedir ![]() ![]() Çalışma prensibi Mikrodalgalar, elektromanyetik spektrumun radyo dalgaları ile kızıl ötesi ışınlar arasındaki bölümde kalırlar ![]() ![]() ![]() ![]() Dalgaların frekansları ile dalga boyu arasında; yüksek frekanslı dalgaların kısa dalga boyu, alçak frekanslı dalgaların ise uzun dalga boyu yayması ilişkisi ya da tam tersi durum vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Mikrodalga fırınlarda genellikle 2,5-3 GHz’lık frekanslar kullanılır ![]() ![]() ![]() Mikrodalga, bu özel fırınların içindeki “magnetron” adı verilen vakum tüpünden üretilir ![]() ![]() Özellikleri Bu frekanstaki dalgalar, başlıca su olmak üzere bazı maddeler tarafından emilirler, dalgalar, bu maddelerin moleküllerini atomik devinime uğratarak mikrodalga enerjiyi ısıya dönüştürürler ![]() ![]() Bu mikrodalgaların özellikleri şöyle sıralanabilir; * Su, şeker ve yağlar tarafından emilir, * Emildiği ilk anda atomik ısıya dönüşür, * Çoğu plastik, cam ve porselen tarafından emilmez, * Metaller tarafından yansıtılırlar ![]() ![]() Mikrodalga ile pişirme, geleneksel pişirme yöntemlerinden hem daha hızlıdır hem de pişirme sürecinde yalnızca besin pişer, fırın ve ortam ısınmaz ![]() Mikrodalgaların enerjileri, besin içinde ısıya dönüştüğü için, besin içinde bir radyasyon oluşması vb ![]() ![]() İçten Dışa Pişirme Hakkında Mikrodalga fırının çalışmasındaki en önemli özelliklerinden birinin, yemeği normal fırınlar gibi “dıştan içe” değil, “içten dışa” doğru pişirmesi olduğu söylense de bu bir mantık hatasıdır ![]() ![]() Diğer fırınların “dıştan içe” pişirme yönteminin avantajlı olmadığı ve bazen kötü sonuçlara sebebiyet vereceği açıktır ![]() ![]() ![]() Mikrodalgalarda kullanılan radyo dalgaları ise yemeğin içine nüfuz eder, hatta bunu yaparken yemek dışında kalan hava moleküllerini de ısıtmaz, böylece enerjisini verimli kullanmış olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tabii ki radyo dalgalarıyla ısıtmanın da bir sınırı vardır, örneğin kalın yiyeceklerde ısının içe ulaşması daha zor olmakta, bazı yiyeceklerde ısının toplandığı noktalar olmaktadır ![]() ![]() Sonuç olarak mikrodalganın pişirme yöntemi her bölgeye eşit şekilde ve tüm atomları hareketlendirerek olmaktadır, mikrodalga iletim yoluyla ısıtma yapmamaktadır, büyük bir buluş olmasını da bunlara borçludur ![]() Dikkat edilmesi gerekenler * Mikrodalga fırında herhangi bir mikrodalga kaçağı olmadığından emin olunmalıdır, böyle bir durum söz konusuysa yetkili servis çağırılmalı, sorun düzeltilinceye kadar fırına yakın bulunulmamalıdır ![]() * Mikrodalga fırında metal eşyaların kullanılmadığından emin olunmalıdır ![]() * Et ve sebzeler eşit parçalar halinde koyulmamalıdır, böylece hepsi aynı derecede ısınır ![]() * Kağıt tabaklar, porselen kupalar, peçeteler koyulabilir ![]() ![]() * Yemeklerin tamamen ve eşit olarak ısıtılmasını sağlamak için sürekli ters çevrilmeli veya tabağın konumu değiştirilmelidir ![]() * Etler büyük kemiklerinden temizlenip öyle koyulmalıdır, çünkü kemikler etin ısınmasını engeller ![]() * Eğer turunçgillerden daha fazla su elde etmek isteniyorsa, meyve yarım dakika (30 saniye) boyu yüksek derecede mikrodalgada bekletilebilir ![]() * Sandviç, dürüm, kek gibi yemeklerin etrafına kağıt havlular sarılmalıdır, aksi halde içteki yemek nemlenir ve ıslak olur ![]() * Patates ve domates gibi kalın kabuklu yiyecekleri pişirirken içte oluşan buharın çıkması için kabuğa ufak çizikler çekilmelidir, böylece buhardan dolayı patlamaları engellenir ![]() Zararları 1971 yılında Amerika’daki “Food and Drug Administration (FDA)” mikrodalga fırınların sızıntı radyasyonları için bir sınır değer açıklamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Mikrodalga kazaları genellikle aşırı sıcak besinleri fırından alırken yanmalar ve fırın içinden çıkan sıcak buharlara temas sonucu meydana gelmektedir ![]() Yapılan araştırmalar, mikrodalgalara aşırı maruz kalınmasının yanıklara ve sperm hücreleri üzerine kalıcı olarak kısırlık etkisi yaptığını göstermektedir ![]() ![]() ![]() Kalp pili kullanan hastalar mikrodalga veya diğer radyo dalgaları üreten elektronik cihazlarla çalışmadan önce doktorlarına danışmaları taviseye olunmaktadır ![]() Mikrodalga ışınların iyonlaşma özelliği olmayan ışınlar olması nedeniyle insan sağlığına zararı yoktur ![]() ![]() ![]() Enerji Mikrodalga fırınlar normal fırınlara oranla 4′te 3 daha az güç harcamaktadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|