Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1918, bakü, muharebesi

Bakü Muharebesi (1918)

Eski 05-11-2009   #1
Şengül Şirin

Bakü Muharebesi (1918)

Bakü Muharebesi (1918)

Siz de yardım etmek istiyorsanız ya da çalışma yarıda kalmışsa, çalışmaya katılan kişilerle iletişime geçip, sayfanın durumunu onlara sorabilirsiniz
Sayfanın geçmişine bakıldığında, sayfa üzerinde 7 günden daha uzun bir süredir değişiklik yapılmadığı gözleniyorsa, bu şablon sayfadan kaldırılabilir
Bakü Muharebesi (1918)Kafkasya Cephesi
Muharebe sırasında top atışına tutulan petrol kuyuları
Tarih26 Ağustos – 14 Eylül 1918[1]BölgeSonuçOsmanlı zaferiTaraflar Osmanlı Devleti
AHC
KKC
Bakü Sovyeti Birleşik Krallık
  • Avustralya
  • Kanada
  • Yeni Zelanda
Bakü Ordusu
Beyaz Ordu
Kumandanlar Nuri Paşa
Mürsel Paşa
Grigory Korganov
Lionel Dunsterville
General Dokuchaev
Albay Avetisov
Güçler Kafkas İslam Ordusu
14000 piyade
500 süvari
40 top[1]
Azeri gönülllü düzensiz askerleri[2]
Dağıstanlı düzensiz askerleri
6000 düzenli asker
Dunsterforce
1000 piyade
1 topçu bataryası
1 makineli tüfek bölümü
3 zırhlı araba
2 Martinsyde G100 uçağı[1]
Bakü Ordusu
6000 piyade
40 top[1]
Bicherakhov müfrezesi
600[1]
Ermeni Devrimci Federasyonu[kaynak belirtilmeli]
Kayıplar Osmanlı Devleti[3]
Toplam: 2000[1]
1130 Britanya İmparatorluğu
200[1]
Bakü Ordusu
?
[gizle]
Kafkasya
Ardahan – Sarıkamış – Malazgirt – 1 Karakilise – VanKöprüköy – Erzurum – Trabzon – Erzincan – Muş – Bitlis – Oğnut – 2 Karakilise – Sardarapat – Bash Abaran –Bakü
Bakü MuharebesiRusça: Битва за Баку / Bitva za Baku, anlam: Bakü için muharebe), 1918 yılında Osmanlı Ordusu'nun Bakü Sovyeti, Britanya İmparatorluğuAvustralya, Yeni Zelanda ve Kanada), Diktatura Tsentrokaspiya (Orta Hazar Diktatörlüğü) ve Beyaz Ordu karşısında Bakü'yü almak için giriştiği muharebe
( (Birleşik Krallık,

Muharebe öncesi
Ana madde: Mart Olayları 30 Mart 1918 - 3 Nisan 1918 tarihleri arasında Bakü şehri ve civarında Bakü Sovyeti ve Ermeni Devrimci Federasyonu kuvvetlerinin Müsavat Partisi ve Kafkas Süvari Tümeni (Dikaya Diviziya) arasında meydana gelen çatışmalar Çatışma sırasında Azeri sivillere yönelik katliam yaşanmış ve olayın sonucu 3000 - 12000 Azeri ve diğer müslüman halkları öldürüldüğü aktarılmıştır
Muharebe

Muharebe sonrası
Ana madde: Eylül Günleri Rusya İç Savaşı sırasında 1918 yılının Eylül ayında, Bakü'yü zapteden Kafkas İslam Ordusu'nun yerli Azeri güçlerinin desteğiyle etnik Ermenileri öldürdüğü dönemi kastederSonuç olarak 10000 - 20000 etnik Ermeni öldürülmüştürBu katliam, daha önce Mart 1918'de Taşnaklar ve Bolşeviklerin yerli Azerileri öldürdüğü Mart Olayları'nın misilleme niteliğindedirBakü Muharebesi'nin ardından Türklerin şehre girmeye başladığında Bakü'de korkunç bir panik yaratılmıştırErmeniler, Türk zaferiyle birlikte her zaman yaşandığını bildikleri kaderinden kaçmak için ümitsiz çabalarıyla limanda toplanmıştırOsmanlı düzenli askerlerine iki gündür şehre girme izni verilmemiş ve "başıbozuk" denilen yerli düzensiz askerler yağma ve talan etmişlerdir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com