![]() |
İşletmelerde Üretim İşlevleri |
![]() |
![]() |
#1 |
yesimciwciw
|
![]() İşletmelerde Üretim İşlevleriİŞLETMELERDE ÜRETİM İŞLEVLERİ Üretim konusunda genel kabul gören iki tanım vardır ![]() Bunlardan birisi mühendislere, diğeri ekonomistlere aittir ![]() Mühendislere göre üretim, hammadde malzeme, işgücü kullanarak fiziksel bir ürün yaratma işleminin adidir ![]() Ekonomistler ise daha kapsayıcı bir tanımı yapmaktadırlar ![]() ![]() Ortada kalan işletmeciler için bu tanımlardan birini tercih etmekten başka bir seçenek yoktur ![]() ![]() Üretimi tarif ederken üretim ve yönetim kavramlarından yararlanabiliriz ![]() İnsanların ihtiyaçlarını karşılayacak mal ve hizmetlerin en ekstrem (uç) kalitede, en düşük maliyette üretimini sağlamaya yönelik faaliyetlerin planlanması, organize edilmesi, kadrolanması, yönlendirilmesi ve denetlenmesidir ![]() Üretim Yönetiminin Konuları ![]() ![]() ![]() ![]() Ürün lideri olmayı arzulamakta mıyız ? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üretim ve Üretim Yönetimi Kronolojisi Üretimin insanlıkla aynı kronolojiye sahip olduğunu söyleyebiliriz ![]() ![]() Zira üretim yönetimi, bilimsel alanda üretim yönetimi Adam Smith ile başlar ![]() ![]() ![]() Sistem Yaklaşımı ve Üretim Sistemi Üretimde de hakim konular olduğu için üretimi de sistem olarak tasnifleyebiliriz ![]() Sistemleri çeşitli şekillerde tasnif edebiliriz ![]() ![]() Sistemleri duyarlı sistemler, duyarsız sistemler olarak da sınıflandırabileceğimiz gibi, genel sistemler, alt sistemler olarak da açıklayabiliriz ![]() ![]() Üretim faaliyetleri temel iki üretim sistemiyle yürütülür ![]() ![]() ![]() ![]() Üretim Yönetiminin diğer İşlevlerle Bağlantısı Özellikle üretim dokusunu oluşturan hammadde, insan kaynakları, teknoloji ve yönetimin nicelik ve niteliğinin belirlenmesinde üretim yönetimi talebe göre hareket etmek durumundadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karar Teorisi Üretim yönetiminin tüm aşamaları karar çerçevesinde gerçekleşir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üretim Planlaması Gelecekteki üretim düzenlerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen bir eylemdir ![]() ![]() ![]() ![]() Mamül Tasarımı Mamül tasraımı tüketici araştırmasından sonra tüketicilerin ne tür fiziksel ve kimyasal ve işlevsel özellikte isteklerini belirleme ve bunları işletme ve amaçlarıyla entegre etme faaliyetleri olarak belirlenir ![]() ![]() ![]() ![]() Kapasite Planlaması Kapasiteyi genel olarak bir işletmenin elindeki üretim faktörlerini en iyi şekilde kullanarak yapabileceği üretim miktarı olarak tanımlarız ![]() ![]() Kapasite Türleri a) Mümkün olmayan kapasite: İşletmenin teknik projesi ve hesaplamaya dayanır ![]() b) Mümkün kapasite: İşletmenin bütün yıl hiç durmadan bakım ve onarım olmadan tam yetişmiş işçilerle üretim yapması mümkün değildir ![]() c) Fiili kapasite: Piyasa koşullarının yani dış etmenlerin etkisi altında varılan üretim gücüdür ![]() d) Optimum kapasite: Maliyetin en düşük olduğu haldeki üretim gücüdür ![]() e) Zorlanmış kapasite: Önceden düşünülen ve planlanan bir müşteri talebinin karşılanması veya önceki bir üretim faaliyeti duraksamasının oluşturduğu boşluğu gidermek gibi amaçlarla normal çalışma düzeninin üstüne, zaman ve güç zorlamalarıyla çıkılması halinde oluşan kapasitedir ![]() f) Aylak Kapasite (Atıl kapasite): Belirli mal ve hizmet üretim miktarı herhangi bir nedenle normal kapasitenin altına düşer ![]() ![]() ![]() Fiili Üretim Ayrıca birde kapasite kullanım oranı vardır ![]() ![]() Planlanan Üretim Kapasite Seçiminde Dikkat Edilen Konular Pazar araştırmaları yapılmalı, her ünitenin ve bütün tesislerin günde kaç saat ve yılda kaç gün çalışacağı tesbit edilmeli ![]() ![]() ![]() ![]() Talep Tahmini Gelecekte üretilecek mal ve hizmetlerin miktarı belirlenir ![]() ![]() ![]() ![]() Sezgisel talep tahminlerinde yöneticilerin, çalışanların deneyimlerinden yararlanılır yada anketlerinden yararlanılır; İstatistiksel talep tahminlerinde ise şu yöntemlerle uygulanır: a) hareketli ortalama yöntemi b) üstsel düzeltme yöntemi c) en küçük kareler yöntemi Fabrika Düzenleme Fabrika yerinin içerisi donatılırken hareket miktarını zaman artırımı bakımından minumuma indirmek gerekir ![]() ![]() ![]() Hammadde Akımı Hammaddelerin ve yardımcı malzemelerin nihai mamül aşamasına girinceye çeşitli süreçlerden geçtiği bir gerçektir ![]() ![]() Süreçleme Üretilecek mamülleri hammadde durumundan maül durumuna dönüşünceye kadar iletme içinde izlediği yolun ve uygulama işlemlerinin belirlenmesi gerekir ![]() ![]() Bakım Onarım Üretim yöntemlerinde , üretim sürecinde teknoloji kullanım yoğunluğunun yüksekliği bakım onarım konusunu önemli kılar ![]() ![]() ![]() Teknolojik Planlama İşletmelerin üretim yönetimi çerçevesinde yapacakları planlama türüdür ![]() ![]() Üretim teknolojisi , makinalar, donanımlar ve parçalardan oluşur ![]() Bilgi teknolojisi patent , know-how, marka ve franchising oluşur ![]() Stok Kontrolü İletmelerde talebi karşılamak için uygun stok miktarının bulunması kadar fazla stok miktarının bulunmaması da önemlidir ![]() ![]() Stoklara ilişkin maliyetler: a) stok bulundurmama maliyeti b) satın alma maliyeti c) stok kontrolü maliyeti Üretim ve Kalite Kontrolü Üretim ve kalite kontrolünde standartlar belirlenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a) önleyici kontrol: Problem çıkmaması amacıyla yapılır ![]() b) Sonuç kontrolü: Planlanan hedeflere ulaşıp ulaşmadığını araştırır ![]() c) Süreç: Problem çıktığı anda düzelten birimdir ![]() d) Bütçe denetimi: İşletmenin bütçelerini denetler, uygular ve kontrol altına alır ![]()
|