![]() |
Vergiler |
![]() |
![]() |
#1 |
yesimciwciw
|
![]() VergilerVergiler, klasik fonksiyonlarının yanında iktisadi, mali ve sosyal görevler üstlenmiş olan devletlerin tarih boyunca en önemli ve sağlam gelir kaynakları olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BİRİNCİ BÖLÜM VERGİNİN TANIMI VE VERGİLERİN SINIFLANDIRILMASI 1 ![]() ![]() Vergiler; devletin veya devletten vergilendirme yetkisini almış diğer kamu tüzel kişilerinin fert ve kurumlardan, hukuki cebir altında, kanunda belirtilen kurallara göre ve karşılıksız olarak aldıkları ekonomik değerlerdir ![]() ![]() 1 ![]() ![]() Vergileri çok çeşitli şekillerde sınıflandırmak mümkün olmakla birlikte, uygulamada en çok görülen sınıflandırmalar vasıtalı-vasıtasız, spesifik-advalorem, kişisel-nesnel, gelir-servet-harcamalar üzerinden alınan vergiler şeklinde yapılmaktadır ![]() 1 ![]() ![]() ![]() Vergilerin vasıtalı ve vasıtasız vergiler olarak ikiye ayrılması hususunda ileri sürülen kıstaslar kısaca şöyle özetlenebilir ![]() * Genel fiyat seviyesini etkileyen vergiler vasıtalı, genel fiyat düzeyini etkilemeyen vergiler ise vasıtasız vergilerdir ![]() * Nispi fiyatları değiştirmeyen vergiler vasıtasız, değiştiren vergiler vasıtalıdır ![]() * Yansıma ölçütüne göre, yansıtılamayan ve bu nedenle konulduğu kişi ya da kurumlar üzerinde kalan vergiler vasıtasız, yansıtılarak yükü başkalarına aktarılan vergiler ise vasıtalıdır ![]() * Gelirin elde edilmesine ilişkin işlemleri vergilendiren vergiler vasıtasız, bu gelirlerin harcanması işlemlerini vergilendiren vergiler ise vasıtalı vergilerdir ![]() Türk Vergi Sistemi içerisinde yer alan vasıtasız vergiler şunlardır: * Gelir Vergisi * Kurumlar Vergisi * Emlak Vergisi * Veraset ve İntikal Vergisi * Motorlu Taşıtlar Vergisi Buna karşılık, vasıtalı vergiler kategorisini şu vergiler oluşturmaktadır; * Mal ve Hizmetlerden Alınan Vergiler * Dahilde Alınan Katma Değer Vergisi * Ek Vergi * Taşıt Alım Vergisi * Akaryakıt Tüketim Vergisi * Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) * Damga Vergisi * Harçlar * Dış Ticaretten Alınan Vergiler * Gümrük Vergisi * Akaryakıt Gümrük Vergisi * Tek ve Maktu Vergi * İthalden Alınan KDV 1 ![]() ![]() ![]() Bu ayrım vergi borcunun hesaplanma biçimine dayanmakta, ağırlık, hacim, uzunluk vs ![]() ![]() ![]() Günümüzde, spesifik tarifelerin uygulandığı vergilerin sayısı aşağıdaki nedenlerden dolayı azalmıştır: * Spesifik tarifelerin gelir, kurumlar ve KDV gibi belli vergi türlerine uygulanma imkanının olmaması ![]() * Spesifik vergilerin fiyat hareketlerini izlemede çok yetersiz kalması ![]() * Fiyat değişmelerinde, konulan verginin nisbi ağırlığının hiç arzu edilmeden değişmesi ![]() 1 ![]() ![]() ![]() Mükellefin kişisel durumunu, diğer bir ifadeyle, kişinin evli ya da bekar oluşunu, çocuklarının bulunup bulunmamasını, sakatlık halini vb ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() Günümüzde, en çok kullanılan ayırımlardan birisi de vergi matrahının niteliğine göre yapılan ayırımdır ![]() ![]() Gelir üzerinden alınan vergilere gelir ve kurumlar vergisi, servet üzerinden alınan vergilere emlak, motorlu taşıtlar, veraset ve intikal vergisi, harcamalar üzerinden alınan vergilere de mal ve hizmetler üzerinden alınan vergiler örnek olarak sayılabilir ![]() ![]() Vergi ödeme gücünün bir göstergesi olması yanında, kamu hizmetlerinin gerçekleştirilmesi için gerekli finansmanı sağlayabilmek bakımından günümüzde harcamaların da vergilendirilmesi yoluna gidilmektedir ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() Genel harcama vergisi, matrahı tüketim olan kişisel ve vasıtasız bir vergidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() Genel harcama vergisinden farklı olarak, harcamaların fiilen yapılması sırasında alınan satış vergileri nesnel ve vasıtalı vergilerdir ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üretimden veya üretimin belli bir aşamasından genel olarak alınmayıp, tek tek bazı ürün ve hizmetler üzerinden, genellikle de tüketim aşamasında alınan vergiler özel satış vergileri olarak adlandırılmaktadır ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlke olarak, alışveriş konusu tüm malları kapsayan genel satış vergileri toplu satış vergileri ( tek aşamalı) ve yaygın satış vergileri (çok aşamalı) olmak üzere ikiye ayrılırlar ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Toplu satış vergileri bir malın üretim (imalat), toptan satış veya perakende satış aşamalarından yalnız birisini kavramaktadır ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üretimlerinden tüketicinin eline geçinceye kadar, malları ve hizmetleri her aşamada vergilendiren yaygın satış vergileri, ciro ve katma değer vergisi olmak üzere iki ana biçimde uygulanmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
Cevap : Vergiler |
![]() |
![]() |
#2 |
yesimciwciw
|
![]() Cevap : VergilerİKİNCİ BÖLÜM KATMA DEĞER VERGİSİ TEORİSİ 2 ![]() ![]() Mikroekonomik açıdan katma değer, bir işletme veya kişinin sattığı mal veya ifa ettiği hizmetin satış bedeli ile maliyeti arasındaki farktır ![]() ![]() ![]() * Maaşlar, ücretler, maaş ve ücret niteliğindeki ayni ödemeler * Kiralar * Ödenen faizler * Vasıtalı vergiler * Aşınma - eskime payı ( Amortismanlar ) * Dağıtılan ve dağıtılmayan karlar * Sübvansiyonlar Gerek birey veya firma açısından, gerekse ülke ekonomisi açısından hesaplanabilen katma değerin bulunması iki biçimde gerçekleştirilebilir ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Katma Değer Vergisi (KDV), üretim tüketim zincirinin her aşamasında, malların ve hizmetlerin satışından alınan ve vergi indirimine imkan tanımak suretiyle değer artışını temel alan, gayri şahsi, çok aşamalı, genel bir satış vergisidir ![]() ![]() ![]() ![]() KDV yalnızca AB'ye üye ülkelerde hızla yayılmamış, AB dışındaki ülkelerde de hızlı bir yayılma göstermiştir ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() Bu türe göre, KDV'nin matrahı gayrisafi katma değerdir ![]() ![]() Kapalı bir ekonomide gayrisafi hasıla türü KDV'nin makro düzeyde toplam matrahı Matrah = GSMH = Tüketim+Yatırım = Ücret+Kar+Faiz+Rant+Amortisman, şeklinde hesaplanmaktadır ![]() Firma açısından KDV matrahı ise ; Matrah = Katma Değer = ( Satışlar + Stok Artışları) - Alışlar, şeklinde hesaplanmaktadır ![]() Bu tür KDV uygulaması sermaye yoğun üretim metotlarını kullanan teşebbüsleri cezalandırmaktadır ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() Gayrisafi hasıla tipi KDV'de olduğu gibi, gelir tipi KDV'de de satın alınan sermaye malları bedelleri ve yıl içindeki stok artışları matrahtan indirilememektedir ![]() ![]() ![]() Matrah = Tüketim + Yatırım - Amortisman = Ücret + Kar + Faiz + Rant, şeklinde hesaplanmaktadır ![]() Firma açısından matrah ise; Matrah = Net Katma Değer = (Satışlar+Stok Artışları) - (Alışlar+Amortismanlar), şeklinde hesaplanmaktadır ![]() Böylece, gelir türü KDV'de sermaye mallarının çifte vergilendirilmesi, amortismanlara indirim imkanı tanınarak, önlenmiş olmaktadır ![]() 2 ![]() ![]() ![]() Tüketim tipi KDV'de, diğer firmalardan satın alınan mal ve hizmet bedelleri sermaye mallarının bedelleri de dahil olmak üzere firmanın satış hasılatından düşülmektedir ![]() ![]() ![]() Kapalı bir ekonomide tüketim tipi KDV'nin matrahı: Matrah = Tüketim = Ücret + Kar + Faiz + Rant + Amortisman - Yatırım, şeklinde hesaplanmaktadır ![]() Firma açısından mikro düzeyde matrah ise: Matrah = Satışlar - Alışlar, olarak hesaplanmaktadır ![]() Finlandiya ve Türkiye hariç, KDV'yi uygulayan bütün ülkeler tüketim tipi KDV'yi kullanmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() Ekonomideki toplam ücretlerden oluşan Ücret Tipi KDV'nin matrahı: ![]() Matrah = Milli gelir - Kar - Faiz - Rant = Ücret, şeklinde hesaplanmaktadır ![]() Firma düzeyinde ise sözkonusu matrah firmanın ücret ödemeleridir ![]() Bu tür bir vergi uygulamasında, sadece ücret miktarının matrah olması nedeniyle, müteşebbislerin tercihi sermaye yoğun teknoloji olacak ve sermaye yoğun teknolojiye yöneleceklerdir ![]() ![]() 2 ![]() ![]() KDV'nin hesaplanmasında üç yöntem vardır ![]() * Toplama yöntemi * Çıkarma yöntemi * Vergi mahsubu yöntemi Bunlardan ilk ikisi dolaysız, üçüncüsü ise dolaylı hesaplama yöntemidir ![]() 2 ![]() ![]() ![]() Gelir tipi KDV'ye uygun olan toplama metoduna göre, KDV'nin matrahı üretim faktörlerine yapılan ödemelerin toplamıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() Dolaylı hesaplama yöntemi olarak da adlandırılan bu yöntem KDV'yi uygulayan tüm ülkelerde kabul görmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() KDV teorisiyle ilgili yukardaki açıklamalardan sonra, KDV ile diğer satış vergilerinin karşılaştırılmasında yarar görülmektedir ![]() ![]() * Tarafsız bir vergi olan KDV, tüketici tercihlerini, faktör arzını ve üretim metotlarının seçimini etkilememektedir ![]() * Tasarrufları, sermaye kazançlarını ve yatırımları vergilendirmediği için yatırımları teşvik etmektedir ![]() * İhracat KDV'den muaf tutulduğu için ihracat teşvik edilmekte ve ödemeler dengesine olumlu etkide bulunmaktadır ![]() * KDV'de üretim ve dağıtım sürecinin her bir aşaması o aşamada yaratılan katma değer üzerinden vergilendirildiğinden, ciro tipi genel satış vergisindeki gibi mükerrer vergileme sözkonusu olmamaktadır ![]() ![]() * KDV'nin vergi mahsubu yöntemiyle birlikte uygulanması fatura kullanımını çekici hale getirerek vergi kaçakçılığını önlemekte ya da azaltmaktadır ![]() ![]() Yukarıda belirtilen avantajlarına karşılık, KDV'nin bazı dezavantajları da bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
Cevap : Vergiler |
![]() |
![]() |
#3 |
yesimciwciw
|
Cevap : VergilerÜÇÜNCÜ BÖLÜM TÜRKİYE'DE VE DÜNYA'DA KATMA DEĞER VERGİSİ UYGULAMALARI Bu bölümde, Türkiye'de ve dünyada Katma Değer Vergisi (KDV) uygulamaları anlatılacaktır ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Bu kısımda, Türkiye'de Katma Değer Vergisi uygulaması anlatılacaktır ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 25 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Katma Değer Vergisi Kanununun yürürlüğe girmesiyle aşağıdaki vergiler 1 ![]() ![]() * Dahilde Alınan İstihsal Vergisi * İthalden Alınan İstihsal Vergisi * Nakliyat Vergisi * PTT Hizmetleri Vergisi * İlan ve Reklam Hizmetleri Vergisi * İşletme Vergisi * Spor Toto Vergisi * Şeker İstihlak Vergisi 3 ![]() ![]() ![]() Yerini aldığı 8 adet vergiden daha fazla bir hasılat getiren KDV, gelir vergisinden sonra Türk Vergi Sisteminin ikinci büyük vergisi olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tablo 5: Vergi İadelerinin Dahilde Alınan KDV Gelirlerine Oranı Yıllar Dahilde Alınan KDV(1) (Milyar TL) Ücretlilere Vergi İadesi (Milyar TL) Vergi İadesinin Dahilde Alınan KDV'ye Oranı (Yüzde) 1985 (2) 640,0 270,1 42,2 1986 1172,8 631,3 53,8 1987 1759,1 898,8 51,1 1988 3032,5 1218 40,2 1989 4758,1 1891,0 39,7 1990 8762,8 2817,0 32,1 1991 16718,8 5130,0 30,7 1992 31043,5 7930,0 25,5 1993 58577,9 13879,0 23,7 1994 (3) 127478,2 11449,0 09,0 (1) Bu tabloda yer alan KDV gelirlerinin Tablo 1'de yer alan rakamdan farklı olmasının nedeni bu tablodaki KDV gelirinin mahalli idarelere pay ayrılmadan önceki brüt tahsilat rakamı olmasıdır ![]() (2) Dahilde alınan KDV rakamı tahmindir ![]() (3) Dahilde alınan KDV ve vergi iadesi rakamları geçici olup vergi iadesine özel gider indirim rakamı dahil değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Çalışmanın bu bölümünde Türkiye ve dünyadaki KDV oran, liste ve istisnalarına ilişkin uygulamalar anlatılacak ve Türkiye ile OECD ülkelerindeki KDV gelirleri karşılaştırılacaktır ![]() 3 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() Yıllar itibariyle, çeşitli mal ve hizmetler için uygulanan KDV oranları Tablo 6'da özetlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genellikle, ihraç ürünlerinin yer aldığı I sayılı liste için KDV oranı, 1986 yılı Temmuz ayından itibaren hiç değişmeden yüzde 1 olarak uygulanmıştır ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tablo 6: Yıllar İtibariyle, Çeşitli Mal Ve Hizmetler İçin Uygulanan KDV Oranları YILLAR İhraç Ürünleri Temel Gıda Bazı Mal ve Hizmetler (1) Lüks Mallar Petrol Ürünleri (2) Genel Oran 1985 10 0 10 10 10 10 1986 Ocak-30 Haziran 10 0 10 10 10 12 Temmuz-Aralık 1 0 5 10 10 12 1987 1 0 5 12 12 12 1988 Ocak-31 Ekim 1 3 5 15 12 12 Kasım-Aralık 1 3 5 15 10 10 1989 1 3 5 15 10 10 1990 Ocak-15 Ekim 1 3 5 15 10 10 16 Ekim-30 Kasım 1 5 5 20 11 11 Aralık 1 6 6 20 12 12 1991 1 6 6 20 12 12 1992 1 6 6 20 13 (3) 12 1993 Ocak-31 Ekim 1 6 6 20 13 12 Kasım-Aralık 1 8 8 23 15 15 1994 1 8 8 23 15 15
|