Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alp, karamürsel

Karamürsel Alp

Eski 05-06-2009   #1
Şengül Şirin

Karamürsel Alp

Karamürsel Alp Osmanlıların ilk kaptan-ı deryası İsmi Mürsel olup, kahramanlığı ve gözüpekliği sebebiyle Orhan Gazi tarafından kendisine “kara” lakabı takılarak Karamürsel denmiştir Doğum yeri ve tarihi belli değildir Büyük mücahid Akçakoca’nın aşiretinden ve onun yetiştirdiği yiğitlerdendi Gençliğinde güçlü bir donanmaya sahib olan Karasioğulları hizmetine girdi Bu beyliğin Osmanlı hakimiyeti altına geçmesinden sonra, Karamürsel Bey de Osmanlı hizmetine girdi Osmanlı Devleti don

Karamürsel Alp Osmanlıların ilk kaptan-ı deryası İsmi Mürsel olup, kahramanlığı ve gözüpekliği sebebiyle Orhan Gazi tarafından kendisine “kara” lakabı takılarak Karamürsel denmiştir

Doğum yeri ve tarihi belli değildir Büyük mücahid Akçakoca’nın aşiretinden ve onun yetiştirdiği yiğitlerdendi Gençliğinde güçlü bir donanmaya sahib olan Karasioğulları hizmetine girdi Bu beyliğin Osmanlı hakimiyeti altına geçmesinden sonra, Karamürsel Bey de Osmanlı hizmetine girdi Osmanlı Devleti donanmasının gelişmesi için büyük gayret sarf etti Armutçuk limanında bir tersane kurup, donanma hazırladı Hafif ve süratli giden gemiler yaptırdı Bu gemi tipine onun adına izafeten Karamürsel denilmiştir Donanması ile Kocaeli cephesinin gerisine çıkarma yapan Karamürsel Alp, Orhan Gazinin Bizans imparatoru Andronikos ile yaptığı Pelekanon Savaşını kazanmasında büyük rol oynadı

Karamürsel Alp’in kurduğu donanma sebebiyle, Marmara Denizinde üstünlük Bizanslılardan Osmanlılara geçti Hatta Bizanslılar denize gemi çıkaramaz bir hale geldiler Ömrünü cihad ile geçiren Karamürsel Bey, vasiyetinde (rivayete göre); “Vefat edince beni öyle bir yere defnedin ki, sırtım dağlara dayansın, kucağıma deniz gelsin Böylece daima donanmamı göreyim” demiştir 1329 tarihinden sonra vefat eden bu mücahid Türk komutanının kabri, İzmit-Yalova karayolu üzerinde kendi ismini taşıyan ilçenin kabristanlığındadır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com