Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
abdülezel, paşa

Abdülezel Paşa

Eski 05-06-2009   #1
Şengül Şirin

Abdülezel Paşa

Abdülezel Paşa Osmanlı Devletinin son zamanlarında yetişen ve Yunan Harbinde (1897) şehit düşen kıymetli bir komutan 1827 (H1243) senesinde Konya’nın Hadim kazasında doğdu

On altı yaşındayken er olarak orduya girip asker oldu On iki sene kadar Arabistan’da kalıp, Osmanlı ordusunda sadakatle hizmet etti Bu sadık ve gayretli hizmetleri neticesinde çok sevilip subaylık rütbesi verildi 1853’te Hüsrev Paşanın yaveri olarak Kırım Muharebesine katıldı 1857’de Karadağ, 1868’de Girit isyanlarını bastırmak için vazife aldı Gösterdiği başarılar üzerine her vazifesinin akabinde bir rütbe, çeşitli nişanlar ve madalyalar verildi 1872 senesinde binbaşı rütbesi ile Giresun taburuna tayin edildi Bu taburla birlikte Sırbistan Muharebesine katıldı Bu seferde, Aleksin mevkiindeki savaşta büyük kahramanlık gösterdi

Plevne Muharebesine de katıldı Bu sırada mirliva yani albay idi Savaşta fevkalade kahramanlık gösterdi İstanbul’a dönünce, İkinci Abdülhamid Han tarafından göğsüne Plevne madalyası takıldı Bundan sonra, jandarma teşkilatına tayin edilerek Hicaz’a gönderildi Bir müddet sonra tekrar İstanbul’a geldi ve paşalığa yükseldi

Anadolu terbiyesi ile büyüyen ve erlikten paşalığa yükselen bu köylü çocuğu, dinin emirlerine bağlı salih bir Müslüman idi Kur’an-ı kerimi ezberlemişti Sesi güzel olup, seri okurdu Yakın dostları onun devamlı hatim okuduğunu ve buna aralıksız elli sene devam ettiğini söylemişlerdir Memleketi Hadim’i ziyarete geldiğinde, dostlarından birine; “Cenab-ı Hak, hafızlık nimeti ve paşalık gibi iki rütbe bahşetti Şimdi bir üçüncüsünü istiyorum, o da şehitlik rütbesidir!” diyerek şehit olma arzusunu dile getirmiştir

Nitekim Abdülezel Paşa, 1897 senesinde vuku bulan Osmanlı-Yunan harbinde, Milona geçidine taarruz eden kuvvetlerin başında savaşırken şehid düştü Önce Pürnartepe’ye defnedildi Sonra Alasonya’ya naklolundu Kahramanlıkları dilden dile anlatılan bu şehit kumandanın kabri üzerine, Sultan Abdülhamid Han bir türbe yaptırdı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com