|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bilgiler, dair, kesileceğine, kurbanlıkların |
![]() |
Kurbanlıkların Nasıl Kesileceğine Dair Bilgiler |
![]() |
![]() |
#1 |
Gözyaşı
|
![]() Kurbanlıkların Nasıl Kesileceğine Dair BilgilerBayram yaklaştıkça kurban heyecanı artıyor ![]() Vatandaşlar, kesecekleri kurbanı temin etmek için pazarları dolaşıyor ![]() Kan akıtmanın dindeki yerinden hayvan kesme yöntemlerine kadar birçok konunun yer aldığı çalışma, pratik bilgiler içeriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KURBANLIK ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur ![]() ![]() ![]() - Bir ya da iki gözü kör olan havyanlar kurban edilemez ![]() - Kulağı ve boynuzunun üçte biri gitmemiş olmalı, burnu kesik olmamalı ![]() - Kuyruğunun üçte biri gitmemiş ve ağır hasta olmamalı - Kesim yerine yürüyerek gidemeyecek derecede aksak olmamalı ![]() - Dişlerinin yarıdan fazlası düşmüş olmamalı, dilinin büyük bölümü yerinde olmalı ![]() - Koyun ve keçide bir, sığırda iki memesi kurumuş olan hayvan kurban edilemez ![]() KURBANLIK SIĞIRIN YATIRILMASI Yaklaşık 8 metre uzunluğunda kalın bir ip önce boynuzlardan sıkıca bağlanarak boyuna geçirilir ![]() ![]() ![]() İp sol tarafından arka kısma devam ettirerek karın ve arka ayak arasından sırta doğru dolandırılır ![]() ![]() Sırt kısmından uzanan iple 2 kişi kurbanı geriye çekerken önde 1 kişi kurbanın başını tutar ![]() ![]() Kurbanın yüzü kıbleye çevirilip ön ve arka ayaklar birbirine bağlanır ![]() ![]() ![]() ![]() Kesim için yapılacak dua: Kesimden önce "Allahümme hâzâ minke ve leke, inne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbil âlemîn ![]() ![]() ![]() Kesim: Kesen kişi "Bismillahi Allahü Ekber" dedikten sonra beklemeden kurbanın boyun kısmında 3 damarı birden kesmeli ![]() Yön: Kurbanlık hayvan başı ve ayakları kıbleye döndürülmeli ![]() ![]() Vekalet: Kurbanın sahibi kesmeyi bilmiyor ise kesebilecek başka birini vekil tayin ederek kestirebilir ![]() ![]() Kanın akması için derinliği ve genişliği yarım metre olan bir kuyu açılmalı ![]() ![]() Hemen buzdolabına kaldırmayın Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde (14 C'nin altında) hava alması sağlanarak (5-6 saati geçmemeli) bekletilmeli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KESİM İÇİN GEREKLİ BIÇAK SETİ Büyük bıçak: Kesim için Orta bıçak: Deri yüzmek için Satır: Kemik kırmak için Masat, Bleyi taşı ![]() Eti paylaştırırken yoksulları unutmayın Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Deri, Allah rızası için tasadduk edilmeli Kurban kesen kimse etinden hem kendi yer, hem de başkasına yedirir ![]() ![]() ![]()
__________________
![]() |
![]() |
![]() |
|