![]() |
Koca Mustapaşa |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Koca MustapaşaKoca Mustâpaşa! Ücrâ ve fakir İstanbul! Ta fetihden beri mü’min, mütevekkil, yoksul, Hüznü bir zevk edinenler yaşıyorlar burada ![]() Kaldım onlarla bütün gün bu güzel rü’y'ada ![]() Öyle sinmiş bu vatan semtine milliyetimiz Ki biziz hem görülen, hem duyulan, yalnız biz ![]() Mânevi çerçeve beş yüz senedir hep berrak; Yaşıyanlar değil Allâh’a gidenlerden uzak ![]() Bir bahar yağmuru yağmış da açılmış havayı Hisseden kimse hakikat sanıyor hülyâyı ![]() Âhiret öyle yakın seyredilen manzarada, O kadar komşu ki dünyâya dıvar yok arada, Geçer insan bir adım atsa birinden birine, Kavuşur karşıda kaybettiği bir sevdiğine ![]() Serviliklerde sükûn, yolda sükûn, evde sükûn ![]() Bu taraf sanki bu halkıyle ezelden meskûn ![]() Bir afîf âile sessizliği var evlerde; Örtüyor farkı asâletle çekilmiş perde ![]() Kaldırımsız, daracık, iğri sokak, doğru sokak ![]() ![]() Her geçildikçe basılmış ve düzelmiş toprak ![]() Kuru ekmekle, bayat peyniri lezzetle yiyen, Çeşmeden her su içerken: "Şükür Allah’a" diyen Yaşıyor sâde maîşetlerin en sâfında; Rûh esen kuytu mezarlıkların etrâfında ![]() Bu vatandaş biraz ahşapla, biraz kerpiçten Yapabilmiş bu güzellikleri birkaç hiçten ![]() Türk’ün âsûde mizâciyle Bizans’ın kederi Karışıp mağrifet iklimi edinmiş bu yeri ![]() Şu fetih vak’ası, yârab! Ne büyük mu’cizedir! Her tecellisini nakletmek uzundur bir bir; Bir tecellisi fakat, rûhu saatlerce sarar: Koca Mustâpaşa var, câmii var, semti de var ![]() Elli yıl geçtiği günlerde büyük mu’cizden, Hak’dan ilham ile bir gün o güzel semte giden Rum vezîr, eski manastırda ederken secde, Kalbi çok dolduran îmân ile gelmiş vecde, Onu, tek Tanrısının mâbedi etmiş de hayâl, Vakfedip her neye mâlikse, bütün mâl ü menâl, Bir fetih câmii yapmak dilemiş islâma ![]() Sebep olmuş bu eser yâd edilir bir nâma ![]() Dört asırdır inerek câmie nûr üstüne nûr Yerde bulmuş yaşıyanlar da, ölenler de huzûr ![]() Ona hâlâ gidilirken geçilir bir yoldan, Göze çarpar ölüm âyetleri sağdan soldan, Sarmaşıklar, yazılar, taşlar ağaçlar karışık; Hâfız Osman gibi hattatla gömülmüş bir ışık Bu mezarlıkta siyah toprağı aydınlatıyor; Belli, kabrinde, O, bir nûra sarılmış yatıyor ![]() Gece, şi’riyle sararken Koca Mustâpaşa’yı Seyredenler görür Allâh’a yakın dünyâyı ![]() Yolda tek tük görünenler çekilir evlerine; Gece sessizliği semtin yayılır her yerine ![]() Bir ziyâretçi derin zevk alarak manzaradan, Unutur semtine yollanmayı artık buradan ![]() Gizli bir his bana, hâtif gibi, ihtâr ediyor; Çok yavaş, yalnız içinden duyulan sesle, diyor: "Gitme! Kal! Sen bu taraf halkına dost insansın; Onların meşrebi, iklimi ve ırkındansın ![]() Gece, her yerdeki efsunlu sükûnundan iyi, Avutur gamlıyı, teskin eder endişeliği; Ne ledünnî gecedir! Tâ ağaran vakte kadar, Bir mücevher gibi Sünbül Sinan’ın rûhu yanar ![]() Ne saâdet! Bu tarflarda, her ülfetten uzak, Vatanın fâtihi cedlerle beraber yaşamak! ![]() ![]() ![]() Geç vakit semtime döndüm Koca Mustâpaşa’dan Kalbim ayrılmadı bir an o güzel rü’yâ’dan ![]() Bu muammâyı uzun boylu düşündüm de yine, Dikkatim hâdisenin vardı derinliklerine; Bu geniş ülkede, binlerce lâtif illerde, Nice yıl, cedlerimiz kökleşerek bir yerde, Mânevî varlığının resmini çizmiş havaya ![]() - Ki bugün karşılaşan benzetiyor rü’yâ'ya ![]() Kopmuşuz bizler o öz varlık olan manzaradan ![]() Bahseder gerçi duyanlar bir onulmaz yaradan; Derler: İnsanda derin bir yaradır köksüzlük; Budur âlemde hudutsuz ve hazîn öksüzlük ![]() Sızlatır bâzı saatler dayanılmaz bir acı, Kökü toprakta kalıp kendi kesilmiş ağacı ![]() Rûh arar başka tesellî her esen rüzgârda ![]() Ne yazık! Doğmuyoruz şimdi o topraklarda! Yahya Kemal Beyatlı
![]() |
|