Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
plankton

Plankton

Eski 05-02-2009   #1
siLveRghoSt

Plankton

Plankton, suda bulunan, hareket yeteneği akıntıya bağımlı olan canlılara verilen genel isimdir Genellikle mikroskobik boyutta ve tek hücreli oldukları varsayılsa da, denizanaları veya kopmuş yosunlar da okyanusbilimciler tarafından plankton olarak tanımlanır Bitkisel planktonlara fitoplankton, hayvansal olanlarına ise zooplankton adı verilir Göllerde, denizlerde ve akarsularda, hatta belirli şartlar altinda buzullarda bulunabilirler

Planktonların büyüklüklerine göre sınıflandırılması:
* Femtoplankton, < 2×10-7 m (02 mikrometreden küçük, sucul virüsler)
* Pikoplankton 02 - 2 mikron arası (sucul bakteriler)
* Nanoplankton 2 - 20 mikron arası
* Mikroplankton 20 - 200 mikron arası
* Mezoplankton 02 - 20 milimetre arası
* Makroplankton 2 - 5 mm arası
* Megaplankton > 5 mm

(Makro- ve megaplanktonlar için değişik sınıflandırmalara rastlanabilir)

Fitoplankton türlerinden kokkolitler su yüzeyinden atmosfere geçen "dimetil sülfür" denen kimyasal maddeyi üretir Bu madde oksijenle birleşerek sülfat haline geçer Sülfatlar okyanus üzerindeki su buharı için yoğunlaşma çekirdekleri oluşturarak bulutları meydana getirirler ve belirli koşullar altında yağmura neden olabilirler Dimetil sülfür, dolaylı olarak bulutların güneş ışınlarını yansıtma veya emme derecesini, yani albedoyu etkiler Genel olarak, dimetil sülfür albedoyu artırır Böylece bulutlar gelen güneş ışınlarını yansıtır, buna bağlı olarak toprağa erişen güneş ışınları da azalır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com