![]() |
Kırık Aynalar |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Kırık Aynalar
|
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Kırık Aynalar |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Kırık AynalarUnutmaktan korkar gibi söylemekten usanmadığı hasret türkülerinde, dönüp dönüp okuduğu mektuplarda, kopamadığı geçmiş zamanda ne buluyordu annem? Hep dokunaklı hatıralar oluyordu annemi kendine bağlayan; neyin nesiydi bu bağ� Bir gün geldi o sözlerin hikâyesi benim de kalbime hünkâr oldu ![]() Hâla ben de kalan o hikâye yüreğimi tahtının dibine taşıdı ve ben o hikâyenin tahtı önünde bükülen boynumu kaldıramadım daha ![]() Annem ve ben �tayininiz falancayadır� tebliğlerinin peşinden savrulduk durduk babacığımın ardı sıra ![]() ![]() ![]() Annemin, hüzünlerinden, hasretlerinden kopmak istemediği hatıralarını, anneannemden ona yadigâr kalan sandıkta sakladığı birkaç parça eşyaya benzetirdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ah zaman� acımasız hikâyeci, bilge muallim ![]() Onun öğretmesi yaklaşanı ulaştırmak, kaynaştırmaktır yürekte ![]() ![]() Annem, geçtiği şehirlerin peçesini indirir benim hiç fark etmediğim güzelliklerinden müstesna hatıralar taşırdı yüreğine ![]() Yeni mekânlar görmeye hem arzulu, hem de o mekânlara duyacağı bağlılığın vedalarla incineceğinden mustarip ![]() ![]() ![]() Derken dört yıl kaldığımız �Ağlasun�, ömrümün hüzünlerine hasretlerine açılan bir tünel; kalbimi annemin kalbiyle donatan bir el oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ağlasun�dan Isparta�ya taşınırken ağlamaktan içimi alıp veremiyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üzüntülerini hiç belli etmezdi babam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Isparta benim için güllerin, Mevhibe teyzenin, Canan�ın, akşamüzeri güllere nazır bir balkonda anılan hatıraların, gizlice beliren sızıların, kanı hâla akan yaraların cümlelerinden kurulan bir roman oldu ![]() ![]() Mevhibe teyze iki yıl kaldığımız Isparta�da annemin görüştüğü en has dostuydu ![]() ![]() Kaç şehir gezdi, her şehirde birkaç dostu oldu anılacak, bazen o kadar bile olmazdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Kırık Aynalar |
![]() |
![]() |
#3 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Kırık AynalarBu tür şeylere üzülmezdi annem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Isparta�daki biricik arkadaşım Canan�la ben, Mevhibe teyzeden Gülcü Kızlar�ın hikâyelerini dinlemeye doyamazdık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oysa hakikatte çamur değil, muhabbet nişanıdır o ![]() ![]() Öyle benziyorduk ki onunla birbirimize; bir şiirin dizeleri gibi� kader bu beraberliğin örgüsünü dağıtmadı uzun zaman; Canan�la ben İstanbul Edebiyatı kazanıp Isparta�dan ayrıldık ![]() Yeni tayin haberi annemle babamı Kütahya�ya uğurladıktan sonra, biz de Canan�la İstanbul�a gittik ![]() ![]() Annem hiçbir vedaya dayanamaz ![]() ![]() ![]() ![]() Vedanın kollarında ben, kaybolmaktan korkan küçük bir kız çocuğuydum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonunda gitti, ölerek ve öldürerek beni ![]() Canan bütün gün bana gül yağı aramış ![]() ![]() ![]() Derken Isparta�ya veda vakti de geliverdi ![]() ![]() ![]() ![]() Son kez dönüp ardıma baktığımda, annemin şiir defterinden ezberlediğim, Ahmet Gazali�ye ait o unutulmaz dörtlüğü fısıldamıştım geçtiğim şehirlerin (varsa) kalbine: �Senin gönlün daima meshur ve musahhardır mazursun- gamın ne olduğunu asla bilemedin mazursun ![]() Yolculuk boyunca Canan kendi halime bırakmıştı beni ![]() ![]() ![]() O yolculukta bir kırılan aynaydı zaman elimde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Olgunlaşmanın durduğu nokta ölüm olmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasretin, hüznün sancılarıyla beliren düşünceler kalbimi öyle yordu ki gözlerimi yumup bir rehavet düşünde kaybolmak istedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Defterini çıkardım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O defteri okudukça geri dönmek isterdim, Mevhibe teyzeye dönmek; bir pervane gibi çırpındı durdu içimde bu arzu ![]() Derken İstanbul, çiçekleri bir bir kabul edip dertlerini dinlerken kendi derdini gizlemek için ter döken gül gibi, derdimi içine alan bir fânus oldu ![]() İstanbul� şairlerin müstesna cümlelerinde Leyla gibi bir mâşuk şehir ![]() ![]() ![]() ![]() Peçesi indirilmiş, sonra da, uğrunda ölüme yürüyen âşıkların hatıralarını taşıyan güzelliğinden yüzçevirilmiş müstesna bir dilberin hüznü vardı İstanbul�un çehresinde ![]() ![]() Konakladığım son şehir oldu İstanbul ![]() Sonra, ömrümün geri kalan hasretlerini, ayrılıklarını iyice derinleştirerek içimdeki yerlerini sağlamlaştıran gamsız bir el oldu ![]() ![]() ![]() Mevhibe teyze ölümsüzlükten gönlümde bâki kalan eşsiz bir kuşa dönüştü, süzüldü durdu içimde ![]() Annem birkaç şehir daha gezdi babacığımın ardı sıra ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve işte saçlarımda berrak bir yaz gecesinin yıldızları gibi beliren senelerin ucunda ben, annemden yadigâr sandığın kıyısında, kalbimin üstünde çiçek bercesteleri, o hikâyenin başındayım hâla� Güneş ufkun eteklerinde hüzünlerden bir akşam bahçesi kurmayı sürüdüyor ![]() ![]() Münire DANİŞ |
![]() |
![]() |
|