Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
boztepe, halil, nihat

Halil Nihat Boztepe

Eski 04-28-2009   #1
Şengül Şirin

Halil Nihat Boztepe

(1882-17111949)
Şâir Trabzon’da doğdu Trabzon Askerî Rüştiyesi ve Idâdîsı’ni bitirdi Trabzon Duyûn-ı Umûmiye İdaresi’nde çalıştı Aynı kurumun İstanbul komiseri (1903) ve müdürü oldu (1922) Gümüşhane (1927-1931) ve Trabzon (1931-1946) milletvekili olarak Meclis’te bulundu Ankara’da öldü Cebeci Mezarlığı’na gömüldü
XX’incİ yüzyıl şairlerindendir 1908′den sonra İstanbul’da neşredilen mizahî şiirleriyle tanındı Bu şiirler, meşhur dîvan şiirlerine nazîre olarak yazılmış ve devrin Heri gelen kimselerini yeren şiirlerdir Ciddiyi, mizahı, hicvi bir arada ifâde etme gücüne sahipti Cumhuriyet dönemi dahil 40 yıl içinde gelip geçen siyasî ve sosyal olayları şiirine konu edinmiştir Hem aruz hem de hece ile şiirler yazmıştır

Şiir kitapları:
1 Sihâm-ı İlham (İlham Okları, 1921), 2/ Ayîne-I Devrân (Devrân Aynası, 1924), 3 Mâhitâb (Ayışığı, 1924), 4 Ağaç Kasidesi (1947)
Diğer eserleri:
Nedim Dîvanı (En güzel Nedim Dîvanı neşridir, 1922), 2, Alphonse Dau-det’nln hikâyelerinden tercümeler

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com