|  | Benim Adım Kırmızı/Orhan Pamuk |  | 
|  04-27-2009 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Benim Adım Kırmızı/Orhan PamukKİTABIN ADI Benim Adım Kırmızı KİTABIN YAZARI Orhan PAMUK YAYINEVİ VE ADRESİ iİetişim Yayınlar-istanbul BASIM TARİHİ Aralık 1998 KİTABIN ÖZETİ : Benim Adım Kırmızı; Orhan PAMUK imzalı �Cevdet Bey ve Oğulları, Sessiz Ev, Beyaz Kale, Kara Kitap, Yeni Hayat� gibi eserlerden sonra farklı bir tarzda yazılmış  Orhan Pamuk da son kitabını �en renkli ve en iyimser                      romanım� olarak nitelendiriyor  Konusuna gelince; Biraz geçmişe gidiyoruz  1591 senesi, kış                      ayları, İstanbul  İki erkek çocuğu annesi güzeller güzeli                      Şeküre�nin kocası dört yıldır savaştan dönmemiştir  Çocukluk                     aşkı, yeğeni Kara ise aşkını                      açıkladığı için evden kovulmuş ve ancak on iki sene sonra                      İstanbul�a dönebilmiştir  Döner dönmez de hala çok sevdiği                      Şeküre ile evlenmenin yollarını arar  Babası ve iki çocuğu ile birlikte kalan Şeküre�nin gönlü hem Kara�da hem de kocasının kardeşi Hasan�dadır  Şeküre�nin babası yani Kara�nın eniştesi                      Padişahın emri ile gizli bir kitap yaptırmaktadır  Kitabın                      gizli Avrupai usuller kullanarak resmetmekten gelir  Enişte                      Efendi Osmanlı sarayının ünlü nakkaşları Kelebek, Zeytin ve                      Leyleği kitabın nakışlarını yapmaları için görevlendirir  Tezhibi de Zarif efendi yapmaktadır  Koyu bir taassup içinde                      olan Erzurumlu Hoca Efendi ve taraftarları ise geleneklere                      ve dine aykırı bir şeyler çevrildiğini anlamıştır ve Zarif                      Efendi de bu düşüncededir  Her gece kahveye toplanan                      nakkaşlar ve hattatlar bir meddahın resimlerle anlattığı                      sivri dilli ve Erzurumlu Hoca karşıtı                     hikayelerle eğlenirler  Zarif                      Efendinin işlerine köstek olacağını anlayan nakkaşlardan                      biri Zarif Efendiyi öldürür  Romanın geriye kalan kısmı                      katilin bulunmaya çalışması, nakışta üslup ve imzanın yeri,                      doğru ve batının yeri üzerine kahramanların düşünceleri ile                      örülüdür  Böylece kitap bir çok eğlenceliği bir arada                      barındırmaktadır aslında� Eski resim sanatının incelikleri ve düşünce yapısı ile ilgili türlü hikayeler ve bilgiler, eski; İstanbul�un dar sokaklarında gezintiler, bohçacı kadınlar, incili yastıklar, fıstık yeşili feraceler, kırmızı yelekler kuru kayısılı pilavlar, hoşaflar, tarhana çorbaları� Tabii bunun yanında kelle uçurmalar, gözlerine iğneler batıranlar ve daha türlü kan kokulu sahneler de mevcut  Katilin                      kimliğini bulmaya çalışmak bile kitabın sonuna kadar                      yeterince oyalayıcı  Osmanlı                     tarihi                      ve eski resim sanatı ile                      fazla ilginiz yoksa bazı bölümleri fazla uzatılmış ve tekrar                      edici bulabilirsiniz  Bunu da romanın kusuru sayalım  470                      sayfalık ince ince kurgulanmış bu romanın son sayfasını                      çevirip de kapağını kapattığınızda gül ve küf kokularıyla                      kaldırmadan önce gülümsediğinizi fark edeceksiniz  SONUÇ : A  KİTABIN ANA FİKRİ : Hayatta karşılaşılabilecek her türlü olumlu veya olumsuz şartlar karşısında dahi yaşama ümidi ve sevinci kaybedilmemelidir  B  KİTABIN HAKKINDA ŞAHSİ GÖRÜŞLER : �Benim Adım Kırmız� adlı kitap Orhan PAMUK�un diğer romanlarına göre farklı tarzda yazılmıştır  Yazar                      kitabından �en renkli ve en iyimser romanım� diye                      bahsetmektedir  C  KİTAP HAKKINDA GENEL DEĞERLENDİRME VE TEKLİFLER : Kitabın bazı bölümleri, Osmanlı Tarihi ve Eski Resim Sanatı ile özellikle ilgilenen personel için hariç, fazla uzatılıp, tekrar edici mahiyette olduğundan sıkıcı bulunabilir  Lüzumsuz tekrarlar kaldırılırsa zevkle okunabilecek bir                      roman olabilir  Kitap özetlerindeki fikirler yazarların özel fikirlerini yansıtmaktadır  D  YAZARI                                          BİYOGRAFİSİ ORHAN PAMUK: 1952 yılında İstanbul�da doğdu  Ortaöğrenimini Robert Kolej� de bitirdi  Bir süre                      İstanbul Teknik Üniversitesi� ne devam etti, daha sonra                      girdiği İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Yüksekokulu�ndan                      1977� de mezun oldu  ESERLERİ Karanlık ve Işık adlı romanıyla 1979 Milliyet Roman Yarışması�nda birincilik ödülünü Mehmet Eroğlu ile paylaştı  Daha sonra Cevdet Bey ve Oğulları ( 1982 ) adıyla yayımlanan                      bu roman ayrıca 1983                      Orhan Kemal Roman Armağanı� nı da aldı  İkinci kitabı Sessiz Ev ( 1983 ) ile 1984 Madaralı Roman                      Ödülü� nü kazandı  Bunu Beyaz Kale (1985), Kara Kitap                      (1990), Yeni Hayat (1994), Benim Adım Kırmızı (1998) izledi  Gizli Yüz filminin senaryosunu yazdı  Bu çalışmasını 1992                      yılında kitaplaştırdı   | 
|   | 
|  | 
|  |