![]() |
Ahmet Mithat Efendi- Felatun Bey İle Rakım Efendi |
![]() |
![]() |
#16 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Ahmet Mithat Efendi- Felatun Bey İle Rakım Efendi Ahmet Mithat Efendi- Felatun Bey İle Rakım Efendi Mustafa Meraki Bey, Beyoğlu civarında oturan 45 yaşllarında bir beydi![]() ![]() Mustafa Meraki Bey�in hanımı ilk gebeliğini 15 yaşında yaşadığı için diğer gebeliklerinde hep düşük yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa Meraki Bey , çocuklu olduğu için evlenmedi ![]() ![]() ![]() Mustafa Meraki Bey, Felatun�u mektebe verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rakım Efendi, Tophane kavaslarından birisinin oğlu olup,bir yaşarında iken babası ölmüştü ![]() ![]() Rakım büyüdü mektebe gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gazetelerde makale yazmaya başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Canan eğitilip öğrenmeye başlatıldı ![]() ![]() ![]() Bu kızlar birbirine çok benziyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Dadı,her zaman seni ben karşılarken bu gün neden Canan karşıladı ![]() -Bizim beyaz bir cariyemiz var, benim kara yüzümü görmektense -Yok yok dadıcığım senin yüzün ana yüzü gibidir, bilirim ![]() Yine bir gün dersten sonra eve geldi ![]() ![]() ![]() -Dadı; Canan nerede? -Buradayım beyim ![]() -Evin her yerinde aradım ama bulamadım ![]() -Geliyorum deyip -Ne oldu? -Bir şey olduğu yok -Cariyen piyano öğrenmek istiyormuş bir de adam tutmuştu ![]() ![]() -Hala da izinim yoktur ![]() ![]() Bir yarım saat sonra Canan geldi ![]() ![]() - Gel yavrum korkacak bir şey yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öğretmenin istediği piyano alındı ve derslere başlandı ![]() ![]() Kış gelmiş günler kısalmıştı ![]() ![]() O, akşam Tophane�den Taksim�e çıkarken bozacıların olduğu yere gelince Felatun Beyle karşılaştı ![]() - Bu ne hal üzerine boza mı döküldü? Desem bozahaneye yeni giriyorsun ![]() - Sorma birader aşçı dükkanında geçerken aşçının cama koyduğu mayonezle süslü balık tabağı,ayağım takılarak üstüme döküldü,tüm mayonez ![]() - İyi ki cam bir yerime batmamış ![]() - Evet efendim ![]() Rakım Efendi sözü kesip oradan ayrıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Felatun Bey de mi gelecekti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Sizde buralarda rast gelir miydiniz? - Bir adam evine gelmez mi? - Her adam gelir ama sizi aylardır göremedik ![]() - İşlerin çokluğundan ![]() - Haftada iki defa Beyoğlu�na geldiğiniz halde dostunuzun evine bir selam vermiyorsunuz ![]() - Daha evinizin adresini sormayı unuttum ![]() - Size ne ceza vereyim şimdi ![]() - Evet efendim ne ceza verirseniz razıyım ![]() - Vereceğim cezayı kararlaştırdım,zamanı gelince veririm ![]() Ertesi gün Rakım,öğretmenin evine gideceği için erkenden kalkıp Beyoğlu�na çıktı,öğretmen Rakım�ı evde bekliyordu ![]() ![]() Derken konu açıldı ![]() - Rakı içer misin Rakım ? - Bazen içerim,bazen içmem ![]() - Ben çok seviyorum ![]() - Az içilirse güzeldir ![]() - Ismarlayayım ![]() - Siz bilirsiniz efendim ![]() Rakı içildikten sonra,öğretmen gitar çalarak romans denen şarkıdan söyledikten sonra;öğretmenin vereceği ceza aklına gelir ![]() ![]() Rakım İngilizlere ders okutmak için acele acele geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rakım eve dönünce evden piyano sesleri geliyordu ![]() - Sen yatmadın mı? - Sizi bekledim efendim ![]() - Sana öğretmeninden selamı var ![]() ![]() - ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Canan evde canın sıkılıyor mu? - Hayır efendim ![]() - Bak! Dadı kalfaya gezmek istersen söyle seni gezdirsin ![]() - Dadı kalfa bana gezme teklif etti de ben kabul etmedim ![]() - Aferin Canan ![]() ![]() Kışa doğru Rakım yine ders için öğretmenin evine gitti ![]() - Rakım ! benim senin dostum olduğundan şüphen var mı? - Yok - Canan�a bir alıcı çıktı ![]() - Çıkabilir ![]() - Hem de nasıl müşteri ![]() - Canan bilir ![]() Oradan ayrılıp İngiliz kızların evine gittiğinde evde kimse yoktu ![]() ![]() ![]() - İngiliz şiirleri hoşuma gitmez ![]() ![]() - Siz de duymadığım sözler duyuyorum ![]() - Biz odundan mı yaratıldık? - Siz de haklısınız, mademki şiir istiyorsunuz,öyleyse dinleyin ![]() Çok güzel Hoca Hafız gazelini okuduktan sonra,anlamını bitirmek üzereyken anne ve babaları geldi ![]() Kızlar bu şiirden çok etkilendi ![]() Rakım eve gitti ![]() -Canan senin hiç haberin yok ![]() ![]() - Alı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Evet, görünüşte çok yağlı ![]() - Beni satacak mısın efendim? - Sen ne dersin? - Siz bilirsiniz efendim ![]() - Hayır ben seni yanlış tanımışım ![]() - Beni satacak mısın? - Hayır satmayacağım ![]() Bahar gelmişti ![]() ![]() O günkü sohbet Kağıthane�den açıldı ![]() - Gerçi Kağıthane dünyanın en güzel yeridir ![]() ![]() - Nasıl gidilir? - Gider misin? - Yalnız mı gideceğim? - Yok benimle beraber ![]() - İstersen Canan�ı da alırız,isterseniz dadı kalfayı da alırız ![]() - Ne zaman gidelim? Hazırlık yapalım ![]() - Siz ne derseniz o zaman , ama Pazartesi günü Kağıthane�ye gidildi ![]() ![]() Canan ve öğretmeni çocuklar gibi eğlendiler ![]() ![]() ![]() ![]() Güneşin son ışıklarına doğru eve döndüler ![]() Rakım İngiliz kızlarına doğru gitti ![]() ![]() Cuma günü gelip çattı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bizden fazla olmalarına rağmen bizden daha iyi ve güzel bir bahçe olduğunu söylediler ![]() O gün bitti ![]() ![]() ![]() - Canan bize Rakım�ın kendisini kız kardeşi gibi sevdiğini söyledi ![]() - Hiç kız kardeşi gibi sevme olur mu? Can Rakımı sevdiği için bunu duyunca deliye döndü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Baba Rakım�dan Can ile evlenmesini ister ![]() ![]() ![]() Kız doktorun demesine göre ölümüne iki gün vardı ![]() ![]() ![]() ![]() Rakım Canan nikahlandı ve nur topu gibi bir evlat verdi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İntibah/ Namık Kemal |
![]() |
![]() |
#17 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() İntibah/ Namık KemalKİTABIN ADI : İNTİBAH KİTABIN YAZARI : NAMIK KEMAL YAYIN EVİ : ENGİN YAYINCILIK BASIM YILI :1997 SAYFA SAYISI : 294 1 ![]() İki güzel kadın, bir yakışıklı ve zengin delikanlı, delikanlının ailesi ve çevresi ile olan olaylar anlatılıyor ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Ali Bey, zengin bir ailenin tek evladı, yirmi bir yaşlarında zeki, çalışkan ve yakışıklı bir delikanlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ALİ BEY: Zengin bir ailenin tek evladı ![]() ![]() ![]() MEHPEYKER: Feleğin çemberinden geçen ve dünyada şehvetten başka bir şey tanımatan ateşli bir kadındır ![]() ![]() ATIF BEY: Ali beyin arkadaşıdır ![]() ![]() MESUT BEY: Atıf Bey�in dayısıdır ![]() ![]() DİLAŞUB: Saçları sırma gibi parlak sarı; alnı bembeyaz, kavisli ve kalınca kaşı, mavi gözlü ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şiir : Hayatı ve şiirleri(1933) Roman : İntibah / Sergüzeşt-I Ali Bey(1876);Cezmi(1880) Oyun : Vatan Yahut Silistre(1873);Zavallı Çocuk(1873);Akif Bey(1874); Gülnihal (1875); Celalettin Harzemşah(1885);Kara Bela(1910) Eleştiri : Tahrib-i Harabat(1886);Takib-i Harabat(1886) |
![]() |
![]() |
![]() |
Kırık Hayatlar/ Halid Ziya Uşaklıgil |
![]() |
![]() |
#18 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Kırık Hayatlar/ Halid Ziya UşaklıgilKİTABIN ADI :KIRIK HAYATLAR KİTABIN YAZARI :Halid Ziya UŞAKLIGİL YAYIN EVİ :İnkilâp Kitap Evi BASIM YILI :1989 1 ![]() Kitaptaki olaylar Osmanlı�nın son döneminde geçmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Ömer Behiç yıllardır hayalindeki eve nihayet kavuşmuştu ![]() ![]() ![]() Ömer Behiç bir doktordur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer Behiç evinin bir bölümünü de muayenehane olarak da kullanmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Ömer Behiç bir gün yolda eski bir arkadaşına rastlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kara bulutlar ailenin başındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Kendi kültürüne sahip çıkmayan, diğer toplumları körükörüne taklit eden toplumlar yozlaşmaya ve mutsuz yaşamaya mahkûmdurlar ![]() 4 ![]() Ömer Behiç:Kültürlü,birşeyler öğrenme arzusu ile yanan, idealist olmayan bir kişidir ![]() Vedide:Ailesi için herşeyini feda edebilecek kültürlü, iyi yetişmiş bir annedir ![]() Bekir Servet:Hayatı günü gününe yaşayan, kadınlara gereken değeri vermeyen, çapkın bir İstanbul beyefendisidir ![]() Neyyir:Minyon tipli, karşısındakini kendine bağlamayı çok iyi başaran, güzel, fakat Türk aile toplumuna aykırı bir yaşantısı olan bir genç kızdır ![]() Nebile:Kardeşine göre biraz daha şişman olan ve kardeşi kadar etkileyici olmayan, yaşantısı kardeşi gibi olan bir genç kızdır ![]() 5 ![]() Kitaptaki olaylar o kadar güzel işlenmiş ki okuyucu sanki olayları kendi yaşıyormuş gibi hissediyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() Halid Ziya UŞAKLIGİL (1866-1945) Srevet-i Fünun romancılarından, İstanbul�da doğdu ve yine bu şehirde öldü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kuyucaklı Yusuf/SABAHATTİN Ali |
![]() |
![]() |
#19 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Kuyucaklı Yusuf/SABAHATTİN AliKUYUCAKLI YUSUF Eserin Özeti Kuyucaklı Yusuf�un önemi yalnızca başarılı bir roman olmasından ileri gelmez, öncü bir yapıt olması da ona tarihsel açıdan bir önem kazandırır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sosyal açıdan Yusuf içinde bulunduğu kent toplumuna kendini yabancı hisseder; yalnız ve mutsuzdur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuyucaklı Yusuf gerçekleri topluma ışık tutan, toplumdaki olaylarla örtüşen, şekli dışında romantizmden de etkilenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuyucaklı Yusuf�u dini açıdan değerlendirecek olursak aşağıdaki metni incelemek zorunda kalırız ![]() �Bu alevi köylerinin daha geniş mezhepli, daha temiz ve daha samimi olduğunu ona uzun memuriyet seneleri öğretmişti ![]() ![]() ![]() Yazarın yaptığı en büyük hata olarak şunu söyleyebilirim ki; yazar eserin içine kendi ideolojik anlayışını katması, kendi ideolojik anlayışının ortaya çıkardığı insan proto tipinin daha temiz daha saf, daha iyi olduğunu söylemesi yazarın hatası olarak değerlendirebiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() Aşağıda yazarın bir yanlışı daha göze çarpıyor ki dikkatle metni inceleyeceğiz: �İkisi de akşama kadar masa başında uyumak, öğle ve ikindi namazı kılmak suretiyle vakit geçirmişlerdi ![]() ![]() ![]() Burada yazar doğrudan olmasa da dolaylı olarak olmasa da günün beş vakti namaz kılmanın düşünülemeyeceğini söylemek istiyor ![]() ![]() ![]() ![]() �Şakir�in kendine benzeyenlerden ibaret bir partisi vardı ![]() ![]() ![]() Bu grubun ekseriyetini yaşlıca hovardalar teşkil ederdi ![]() ![]() Şehrin iyi aileleri arasında bile bunların istedikleri zaman alamayacakları kız yoktu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu olaylar zinciri içerisinde aslında arayacak, sorup soruşturacak bir olay bulamıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eserde bakıldığı zaman yine Selahattin Bey�in evlatlığı, damadı Yusuf�u devlet kirasına işe alırken gösterdiği iltimas da gözlerden kaçmıyor ![]() ![]() Eserde içinde bulunduğu toplumun idari-siyasi yapısını görmek mümkündür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yusuf işaret ettiğimiz aksaklıklara karşın yine de kuşkusuz Türk romanı için yeni ve ilginç bir kahramandır ![]() ![]() ![]() İlk verdiğimiz örnekte eşraf sınıfını, o zamandaki idari-siyasi olayların nasıl geliştiğini anlatırken �Ne candarma, ne hükümet bunlara karışmadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu örnekleri vermem sebebim işte bu tür olayların yıllardan beri süregelmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() Eksik olan bir yönü de yazar dini inançlarını eserin içinde kullanırken aşırıya kaçmıştır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Küçük Ağa/ Tarık BUĞRA |
![]() |
![]() |
#20 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Küçük Ağa/ Tarık BUĞRATARIK BUĞRA - KÜÇÜK AĞA 1-)KİTABIN KONUSU : Birinci Dünya Savaşı ile birlikte Osmanlı Devleti eski gücünü,heybetini kaybetmeye başlamış,isyanlar ve işgallerle zayıf duruma düşmüştür ![]() ![]() ![]() 2-) KİTABIN ÖZETİ : Dünya Savaşı resmen sona ermiş olmakla birlikte , Osmanlı Devleti üzerinde yarattığı etkiler tüm gücüyle devam emektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() inanan Salih kendini namazdan niyazdan çekmiştir ![]() ![]() Salih günler geçtikçe kendi kasabalısının tepkisini kazanmış ve artık istenilmeyen biri olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Olaylar gelişirken Salih ise unutulmuşluk ve terkedilmişlikten bir kaçış olarak Kuvayı Milliye�ye katılmaya verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hoca Ethem�in İsmet Paşa hizmetine girmemek için yapacağı en büyük saldırı olan Kütahya saldırısında O�na bir oyun oynayarak başarısızlığını sağlar ve Kuvayı Milliye�ye en büyük hizmetini vermiş olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Küçük Ağa Fevzi Paşa ile birlikte Akşehir�e gelir ve burada da tanınmadığını ve Küçük Ağa olarak bilindiğini görür ![]() ![]() ![]() ![]() 3-)KİTABIN ANA FİKRİ: Vatan ve millet sevgisi , bağımsızlık duygusu ![]() ![]() 4-)KİTAPTAKİ OLAYLARIN VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ: Küçük Ağa(İstanbullu Hoca):Kurtuluş mücadelesine büyük hizmetler vermiş binlerce kişiden biri ![]() Salih:Birinci Dünya Savaşında sağ kolunu kaybetmiş ve hayatının anlamını Kurtuluş Mücadelesi ile tekrar kazanan biri ![]() Çerkez Ethem:Başlarda vatan ve millet için yeri tutulmaz hizmetler vermiş , cephede büyük başarılar göstermiş, fakat düzenli orduya geçme kararı alındığında tamamen zıt fikirleri benimsemiş ve zararlı olmuş bir çete reisi ![]() Doktor Haydar Bey:Dünya Savaşında Yüzbaşı rütbesiyle görev yapmış ve milli mücadele yıllarında Kuvayı Milliye�ye büyük hizmetler vermiş bir asker ![]() Ali Emmi:Kurtuluşu Kuvayı Milliye�de gören ve çok büyük fedakarlıklarda bulunan yaşlı bir vatandaş ![]() 5-)YAZARIN HAYATI 2 Eylül 1918 tarihinde Akşehir'de doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cumhuriyet gazetesinin açtığı yarışmada Oğlum(uz) adlı öyküsüyle bin liralık büyük ödüle layık görüldüğü ilan edildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BAŞLICA YAPITLARI : Bu Çağın Adı, Dönemeçte, Osmancık, Gençliğim Eyvah, Küçük Ağa, İbiş'in Dünyası, Firavun İmanı, Yarın Diye Bir şey Yoktur, Siyah Kehribar, Politika Dışı, Yağmur Beklerken, Yalnızlar |
![]() |
![]() |
![]() |
Mai Ve Siyah/ Halit Ziya Uşakligil |
![]() |
![]() |
#21 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Mai Ve Siyah/ Halit Ziya UşakligilKİTABIN ADI :MAİ ve SİYAH KİTABIN YAZARI :HALİT ZİYA UŞAKLIGİL YAYINEVİ :İNKILAP VE AKA KİTABEVLERİ BASIMYILI :1980 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ali Şekip ,Hüseyin Nazmi gibi arkadaşlarıyla başlıca tartışma konusu budur zaten ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Okulu bitirdikten sonra ,zavallı genç çok sıkıntılı günler geçirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet Cemil, günün birinde �Mirat-I Şuun� adlı gazetede çalışmaya başlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hüseyin Nazmi, uzakça bir görevle dış işlerine tayin edilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Önce kardeşi, sonra Lamia� Geriye ne kalmıştır?Eseri mi?Genç adam,bütün ömrürünü koyduğu şiirlerini bir an bile duraklamadan ocağa atıp yakar ![]() ![]() ![]() Madem ki Hüseyin Nazmi gidiyor, o da gidecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() AHMET CEMİL: Başarılı bir lise hayatı sürerken,son sınıfta babasını kaybeder ve hayat mücadelesine çok erken başlar ![]() ![]() ![]() ![]() HÜSEYİN NAZMİ:Ahmet Cemil�in en yakın dostudur ![]() ![]() ![]() İKBAL:Ahmet Cemil�in kızkardeşidir ![]() ![]() LAMİA:Hüseyin Nazmi�nin kızkardeşidir ![]() ![]() ![]() 5 ![]() Eser,dili ağır olduğu için pek anlaşılmamakta,devamlı dipnotlara bakma ihtiyacı hissedilmektedir ![]() ![]() ![]() 6 ![]() İstanbul�da doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ROMANLARI OYUNLARI -NEMİDE -KABUS -BİR ÖLÜNÜN DEFTERİ -FÜRUZAN -SEFİLE -FARE -FERDİ VE ŞÜREKASI -AŞK-I MEMNU ANILARI -KIRIK HAYATLAR -KIRK YIL HİKAYELERİ -SARAY VE ÖTESİ -BİR YAZIN TARİHİ -BİR ACI HİKAYE -SOLGUN DEMET -SEPETTE BULUNMUŞ SANAT VE EDEBİYAT -HEPSİNDEN ACI ÜZERİNE -AŞKA DAİR -SANATA DAİR -ONU BEKLERKEN -İHTİYAR DOST KADIN PENÇESİ E
|
![]() |
![]() |
![]() |
Sergüzeşt/Sami Paşazade Sezai |
![]() |
![]() |
#22 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Sergüzeşt/Sami Paşazade SezaiKİTABIN ADI SERGÜZEŞT KİTABIN YAZARI SAMİ PAŞAZADE SEZAİ YAYIM EVİ VE ADRESİ BAŞBAKANLIK BASIMEVİ ANKARA BASIM YILI 1984 KİTABIN KONUSU: Evinden ayrılan küçük bir kızın başından gecen olaylar dramatize edilerek anlatılmıştır ![]() ![]() ![]() KİTABIN ÖZETİ: Evinden ayrılıp bir gemi ile yurdundan uzaklaşan küçük kız, onun gibi başka bir esir kız ile birlikte neresi olduğunu bilmediği bir yere getirilmiştir ![]() ![]() İlk olarak kız (henüz bir ismi yoktur), yaşlı fakat zengin bir kadını yanına ona hizmet etmesi amacıyla satılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sabah olunca evin hizmetlilerinden biri kızı farkeder ve onu içeri almak için yaşlı ev sahibine danışır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günler böyle geçip giderken birgün Mustafa bey evin sahibi birkaç yıl önce işlediği bir hatadan dolayı bir çok borcu olmuştu ve bu borçları ödemek için karısıyla tartışırdı ![]() ![]() Kızın adı kaçtığı evde hanımın onu çok güzel bulması üzerine �dilber� olarak koyulmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dilber�e bir gün bir talip çıkmıştır, ve Dilber�de o eve gitmek zorunda kalmıştır zaten onun böyle bir şeyi isteyip istemediği pek önemli değildir, önemli olan bir kaç kişinin işinin görülmesidir ![]() Dilber�in gittiği bu evde ona bir esir gibi değil, bir insan gibi yaklaşılması onu çok etkilemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra ikisi de hiç mutlu olmadığı gibi bu olay biçare dilberi intihara kadar sürükler bu yaptıklarına Celal bey�in ailesi de çok pişman olur ama yapabilecek bir şey yoktur ![]() KİTABIN ANA FİKRİ: Kitabın ana fikri evinden ayrılan bir insanın başına her zaman her türlü kötülüğün gelebileceği bunlardan kurtulma yolunun da sadece kendi elinde olduğu kimseden yardım alamayacağı tek başına kalacağı ![]() KİTAP HAKKINDAKİ ŞAHSİ GÖRÜŞLER: Kitap çok ağır bir dille yazılmamıştır fakat ara ara anlaşılamayan sözcüklere rastlanabilir yinede kitap bize kölelik hayatından bahsettiği ve bilgilendirdiği için oldukça önemli bir kaynak niteliğindedir ve yararlanabilecek seviyededir ![]() ![]() ![]() YAZAR HAKKINDA KISA BİLGİ: 1860'ta İstanbul'da doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() 1880'de Evkaf Nezareti Mektubi Kalemi'ne memur oldu ![]() ![]() ![]() ![]() Sergüzeşt adlı romanı yüzünden göz hapsine alındığını düşünerek bundan kurtulmak için Paris'e gitti ve Meşrutiyet'in ilanına kadar da orada kaldı (1908) ![]() ![]() Birinci Dünya Savaşı başlayınca Madrit'ten İsviçre'ye geçti, savaşın sonuna kadar burada kaldı ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Sodom Ve Gomore/ Yakup Kadri KARAOSMANOĞLU |
![]() |
![]() |
#23 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Sodom Ve Gomore/ Yakup Kadri KARAOSMANOĞLUKİTABIN ADI = SODOM VE GOMORE KİTABIN YAZARI =YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU YAYIN EVİ VE ADRESİ = İletişim yayınları,Klodfarer cad ![]() İletişim Han Cağaloğlu_İstanbul BASIM YILI =1984 1 ![]() İstanbul�un işgali ve İsatanbul halkının işgale karşı tutumu kitapta anlatılıyor ![]() 2 ![]() Birinci Dünya Savaşı henüz sona ermiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İstanbul�un bu şaşalı hayatı çok kısa sürer ![]() ![]() ![]() Leyla,o eski hayatlarının mahvettiği için bu büyük savaşçıları nefretle karşılar ![]() ![]() Leyla dudaklarını Necdet�in dudaklarına uzatır ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Çöküşün getirdiği bir çürümenin romanıdır ![]() ![]() 4 ![]() Necdet, karamsar sorunlar arasında sıkışıp kalmış kendine öz güveni olmayan biridir ![]() ![]() ![]() Leyla, bakımlı ,ince yapılı ,dikkati çeken güzel bir İstanbul kızıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Cemil, yurtsever biri vatanın köle oluşuna katlanamayacak derecede onurlu, güçlü, iri yapılı bir Türktür ![]() ![]() 5 ![]() Her milletin içinde fedekar insanlar olabileceği gibi menfaat için insanalrda bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() 27 Mart 1889�da Kahire�de doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yaban /Yakup Kadri Karaosmanoğlu |
![]() |
![]() |
#24 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Yaban /Yakup Kadri KaraosmanoğluKİTABIN ADI YABAN KİTABIN YAZARI YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU YAYIN EVİ VE ADRESİ İLETİŞİM YAYINEVİ , KLODFORER CAD ![]() BASIM YILI 2000 1 ![]() ![]() Kitap kurtuluş savaşı sırasında cephede kolunu kaybetmiş bir subayla, askerliği yeni bitmiş bir askerin köyünde geçen olaylar anlatılmaktadır ![]() 2 ![]() Sessiz ve sakin bir yerde hayatını sürdürmek isteyen Ahmet Celal , gittiği yerde ,yabancı olduğundan,yaban olarak tanımlanmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Vatanın elden gitmesine rağmen duyarsızlığını sürdürmesinin,cahilliğin bir sonucu olduğunu göstermesidir ![]() 4 ![]() AHMET CELAL : içi vatan aşkıyla dolu,köylülerin cahilliğini gidermek için didinen,köy yaşamına alışık olmayan birisidir ![]() SALİH AĞA :Sinsi bir kişiliğe sahiptir ![]() ![]() MEHMET ALİ�NİN ANNESİ : Kendisini toprağa adamış, cahil, hiçbir şeyden habersiz ve başkalarının sözünü dinlemektedir ![]() BEKİR ÇAVUŞ : Askerlik yaptığından dolayı olayların kısmen farkındadır ![]() ![]() 5 ![]() Bana göre Yaban ; aydınla köylünün anlaşmazlığını ve cahiliğini gözler önüne seren değerli bir eserdir ![]() 6 ![]() 27 Mart 1889'da Kahire'de doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ESERLERİ : Kiralık Konak, Nur Baba, Hüküm Gecesi, Yaban, Ankara, Zoraki Diplomat, Panoroma |
![]() |
![]() |
![]() |
Armağan/ Danıelle Steel |
![]() |
![]() |
#25 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Armağan/ Danıelle SteelKİTAP ADI :ARMAĞAN KİTABIN YAZARI: DANIELLE STEEL 1 ![]() Kitabın konusunu bir kızın ergenlik çağındaki sorunları oluşturmaktadır ![]() ![]() 2 ![]() Kış mevsiminde, Whitteaker ailesi noele çok büyük bir heyecanla hazırlanmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonunda noel gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maribeth�de 16 yaşında bir kızdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra Paul onu bırakır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maribeth bu kasabada inerek iş arar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lokantaya gelen genç Tommy�dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğum zamanı gelmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tommy�nin doktora uğramasından bir kaç gün sonra Liz�de doktora yıllık muayenesini yaptırmak için gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı zamanda öğretmen olan Liz, Maribeth�in öğrenimine devam etmesini ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maribeth doğumdan sonra bebeğin başkasına verilmesi gerektiğini; aksi takdirde eve gitmesinin imkansız olduğunu söyler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Ergenlik çağında yaşanılan sorunların fazla büyütülmemesi gerektiğini ve bunların çözümünde ailenin öneminin büyük olduğunun unutulmaması gerektiğidir ![]() 4 ![]() JOHN : İşine ve ailesine bağlı, çalışkan ve yüreği sevgi dolu bir kişiliğe sahiptir ![]() ![]() LİZ : Çocuklarına ve eşine karşı sevecen , asıl mesleği öğretmenlik olan ama çocukları olduğu için bu işi bırakıp ev hanımlığına yönelen, bilgili, kültürlü, yardımsever birisidir ![]() TOMMY : İyi huylu, okulunda ve derslerinde başarılı olaylar karşısında çabuk etkilenen bir karaktere sahip, spor yapmayı ve yarışmalara katılmayı seven birisidir ![]() ANNIE : Yaramaz ama bir o kadar da sevimli çevresiyle iyi iletişim kuran ve hemen kendini sevdiren karaktere sahip birisidir ![]() MARIBETH: Ailesi tarafından baskı altında olduğu için düşüncelerini açıkça söyleyemeyen, derslerinde başarılı ama hayatta fazla deneyimi olmadığından dolayı hayal kırıklıkları yaşayan genç ve güzel bir kızdır ![]() BERT: Ailesinin üzerinde baskı kuran otoriter bir yapıya sahiptir ![]() ![]() MARGARET: İyi kalpli ama bir o kadar da eğitimsiz kocası Bert�in dediklerine harfiyen uyan, kendi düşüncelerini söyleyemeyen birisidir ![]() RYAN: Babas Bert�e benzemektedir ![]() ![]() 5 ![]() Kitap günümüz gerçeklerini çok iyi ve anlaşılır bir dille anlattığı , genç dimağlara seslendiği ve ergenlik sorunlarını konu aldığı için herkesin okuması gerekli olan bir eserdir ![]() ![]() ![]() 6 ![]() Danielle Steel Amerika ve dünyanın en tanınmış yazarlarından birisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Danielle Steel yazarlığı dışında, Amerika Kütüphanecilik Birliğinin yönetim kurulu başkanlığınıda yapmıştır ![]() ![]() Steel�in yayınlanmış olan yirmi üç romanının arasında yeni satışa sunulan Zoya�yı ve yine En Çok Satan Kitaplar listelerine giren diğer eserlerini, Kaleidoscope, Fine Things (Acı Yıllar), Wanderlust (Sevgi Yolu), Secrets (Sırlar), ve Family Album (Aile Albümü) sayılabilir ![]() ![]() Yazar son olarak 1986� da Guinness Dünya Rekorları kitabına geçmiştir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Acımak / Reşat Nuri Güntekin |
![]() |
![]() |
#26 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Acımak / Reşat Nuri GüntekinKİTAP ADI: Acımak KİTABIN YAZARI Reşat Nuri GÜNTEKİN 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maarif Müdürü Tevfik Hayri ile Vekil Şerif Hayri Bey Zehra�nın okulunu ziyarete giderler ![]() ![]() İki gün sonra Maarif Müdürü�ne bir telgraf gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zehra İstanbul yolunda babasının ailesine yaptıklarını annesini, ablasını ve anneannesini nasıl öldürdüğünü ve en sonunda da kendisini bir yatılı okula verip hiç arayıp sormamasını düşünür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() Zehra:Mesleğini çok seven,öğrencilere en iyiyi vermeye çalışan idealist bir öğretmendir ![]() Tevfik Hayri:Maarif Müdürüdür ![]() ![]() ![]() Şerif Hayri Bey:Bölgenin vekilidir ![]() Vehbi Bey:Zehra�nın eski komşusudur ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() 6 ![]() Ünlü yazarlarımızdan Reşat Nuri Güntekin 26 Kasım 1889 yılında İstanbul'da doğdu ve babası Doktor Nuri Bey'dir ![]() ![]() Reşat Nuri, 1912 yılında İstanbul Darulfünun Edebiyat Şubesini bitirdikten sonra liselerde edebiyat, Fransızca ve felsefe okuttu ![]() ![]() 1939 ve 1943 yılları döneminde Çanakkale milletvekilliği yaptıktan sonra 1947'de başmüfettişlik ve 1954'te Paris kültür ataşeliği (1954) yaptı ![]() Reşat Nuri Güntekin, hikaye, roman, gezi notları, oyun, mizah yazıları ve çeşitli konularda makaleler yazdı ![]() ![]() Bir dönem Zaman gazetesine Temaşa Haftaları başlığı ile tiyatro eleştirileri yazdı çeşitli takma isimlerle (Şair, Nedim, Büyük Mecmua, İnci dergilerinde Hayreddin Rüşdi, Sermed Ferid, Mehmed Ferid) hikayeler yayınladı ![]() ![]() ![]() ![]() Reşat Nuri Güntekin, o zamanlar kendisine büyük ün kazandıran, bugün de çok iyi bilinen ve sevilen "Çalıkuşu" adlı romanını 1922 yılında yayınladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Reşat Nuri Güntekin'in oyunlarından Yaprak Dökümü'de televizyona uyarlandığından yeni nesil hariç kimsenin yabancısı olmadığı bir eserdir ![]() ![]() Reşat Nuri Güntekin, Batılı bazı yazarlarından romanlar, hikayeler çevirmiş, oyunlar uyarlamıştır ![]() ![]() Romanları: Harabelerin Çiçeği (1918), Gizli El (1920), Çalıkuşu(1922), Dudaktan Kalbe (1923), Damga (1924), Akşam Güneşi (1926), Bir Kadın Düşmanı (1927), Yeşil Gece(1928), Acımak (1928), Yaprak Dökümü (1930), Kızılcık Dalları (1932), Gökyüzü (1935), Eski Hastalık (1938), Ateş Gecesi (1942), Değirmen, Miskinler Tekkesi (1946), Ripka İfşa Ediyor (1949), Kavak Yelleri (1950), Kan Davası (1955), Boyunduruk (1960), Son Sığınak (1961) ![]() Hikayeleri: Gençlik ve Güzellik (1917), Recm (1919), Roçild (1919), Eski Ahbab, Sönmüş Yıldızlar (1918), Tanrı Misafiri (1927), Leyla ile Mecnun (1928), Olağan işler (1930) ![]() Oyunları: Gönül Veya İnhidam (1916), Babur Şah'ın Seccadesi (1919), Hançer (1920), Asker Dönüşü (1921), Eski Rüya (1922), Yaprak Dökümü (1923), Kır Çiçeği (1924), Ümidin Güneşi(1924), Gazeteci Düşmanı, Şemsiye Hırsızı, Bir Köy Hocası (1928), Bir Kır Eğlencesi (1931), Felaket Karşısında, Gözdağı, Eski Borç (1931), Ümidin Mektebinde (1931), İstiklal (1933), Vergi Hırsızı (1933), Bir Yağmur Gecesi (1941), Yol Geçen Hanı (1944), Ağlayan Kız ( (1946), Eski Şarkı (1951), Hülleci (1953), Tanrı Dağı Ziyareti (1954), Balıkesir Muhasebecisi (1955), Bu Gece Başka Gece (1956) ![]() Diğer Eserleri: Anadolu Notları (2Cilt, 1936-1966), Fransız Edebiyatı Antolojisi (3 cilt, 1929-1931), Üç Asırlık Fransız Edebiyatı (3 cilt, 1932) ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Adı Aylin/Ayşe Kulin |
![]() |
![]() |
#27 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Adı Aylin/Ayşe KulinKİTAP ADI : ADI AYLİN KİTABIN YAZARI : Ayşe KULİN 1 ![]() ![]() 2 ![]() Lise yıllarında uzun boylu ve sıka bir kız olan Aylin zamanla güzelleşmiş ve bir gün Esma teyzesinin daveti üzerine Paris�te bir otelde buluşurlar otelde prens olduğu söylenen bir Arap�la tanışır ve bu tanışmanın sonunda prensle görkemli bir yaşantı için evlenir Prenses olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aylin çok ciddiye aldığı bu işine büyük bir heyecanla başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aylin kaderin ağlarını onlar için giderek daha çileli iplerle örmekte olduğunu nihayet görmeye başladı; ya sevdiği adamı peşinde dünyayı adım adım dolaşacak ya da mesleğini ön plana alacaktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aylin meslektaş olduğu Michel ile her an beraberdi işyerleri bir, evleri bir kısacası bütün zamanları birlikte geçiyordu belli bir süre sonra birbirleri ile bu kadar çok birlikte olmaları Aylin�i çok sıkmıştı gün geçtikçe birbirlerinden kopuyorlardı ve bir gün Aylin kocasına haftanın belirli günlerinde birbirlerine izin vermelerini bugünlerde değişik insanlar ile çıkabileceklerini bunu sonucunda diğer insanlarda görecekleri eksiklikleri kendilerinde tanımlayıp birbirlerine ölümsüz sevgi ile bağlanacaklardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aylin Üniformasını ilk kez 1992�nin soğuk bir Ocak gününde giydi ![]() ![]() ![]() ![]() Aylin bu hastası üzerinde çalışırken Amerikan ordusunun askerlerini cesaretlendirmesi için verdiği ilaçların yan etkisi sonucu hastanın bu duruma geldiğini saptadı ve bu sonucu tez bir halde askeri yetkililere bildirdi ![]() ![]() Ordudan ayrılmasından sonra 19 Ocak 1995 Perşembe günü evinin bahçesinde o sabah evini temizlemeye gelen hizmetçisi tarafından kendi arabasının altında ölü bulundu ![]() ![]() � ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() Aylin,genç,güzel,çalışkan ve azimli bir Türk kızı ![]() ![]() Michel,yakışıklı,dürüst aynı zamanda da Aylin�in meslaktaşıdır ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() 6 ![]() AYŞE KULİN Arnavutköy Amerikan Kız Koleji Edebiyat bölümünü bitirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KİTAPLARI; Güneşe Dön Yüzünü (1984) Bir Tatlı Huzur (1996) Adı; Aylin (1997) Geniş Zamanlar (1998) Sevdalinka (1999) Füreya (2000) w |
![]() |
![]() |
|