Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bakteriler

Bakteriler

Eski 04-25-2009   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Bakteriler



Bakteriler

Genel Özellikleri ve Sınıfandırma a)Prokaryotturlar
b)Enzim sistemleri bulunur,özgün metabolizmaları vardır
c)Nucleus ve zar sistemlerine ait organeller bulunmaz
d)yönetici molekülü DNA dır ve nuclear alanda çıplak olarak bulunur
e)Protein,yağ ve karbonhidrat içeren hücre çeperi vardır
f)Bazılarında kapsül bulunur
g)Sitoplazmada :DNA,RNA,ribozom,poliribozom,glikojen,yağ damlaları
bulunur
h)Hücre zarı kıvrımlarından oluşmuş mesezom ve tilakoid taşıyanlar vardır
1-Mesezom:oksijenli solunum Enzimleri taşırlar
2-Tilakoid:klorofil taşırlar
ı)Flagellum(kamçı) taşıyanlar aktif hareketlidir
k)Tek veya koloniler halinde yaºarlar





1-Şekillerine göre:



a)Yuvarlak(coccus)
b)Çubuk(bacillus)
c)Virgül(vibriyon)
d)Spiral(spirillim)


2-Koloni oluşumuna göre

a)Monococcus :Tekli hücre
b)Diplococcus :İkili, hücre
c)Streptococcus :Zincir şeklinde
d)Staphylococcus :Üzüm salkımı şeklinde

3-Gram boyama yöntemine göre a)Gram pozitif:boyanabilen
b)Gram negatif:boyanmayan


4-Solunum biçimlerine göre

a)Aerobe bakteriler:oksijen seven
b)Anaerobe bakteriler:oksijensiz ortamda yaşayanlar
c)Fakültatif anaerop :hem oksijenli hem oksijensiz ortamda yaşar

5-Beslenme biçimlerine göre


a)Hetotrof bakteriler:Besinlerini dışarıdan hazır olarak alan bakteriler
1-Saprofitler:Sindirim enzimleri vardırHücre dışı sindirimle bitki ve hayvansal
artıklarla beslenirlerDoğada madde döngüsü için önemlidirler
2-Parazit-patojen :Sindirim enzimleri yokturBesinlerini diğer canlıların
vücudundan hazır olarak alırlar
3-Mutualist : Başka canlıların vücudunda yaşarlar Bu birliktelikten her iki
canlıda fayda sağlar
4-Kommensal:Başka canlıdan faydalanır diğer canlı bundan fayda veya
zarar görmez

b)Ototrof bakteriler:İhtiyaç duydukları organik besinlerini kendileri
sentezlerler
1-Fotoototroflar:Tilakoidlerindeki klorofilleri sayesinde ışık enerjisinden
faydalanarak organik besinlerini üretebilen bakterilerdir
2-Kemoototroflar:Kuvvetli oksidasyon enzimleriyle inorganik maddeleri
oksitleyerek ürettikleri enerji ile organik besin sentezleyen bakterilerdir

6-Bakterilerde üreme

a-Eşeysiz üreme

Bakteri hücresi ortam şartları uygun olduğunda mitoz bölünmeyi andıran
(Fissyon bölünme) bölünme ile hızla coğalır


b--Eşeyli üreme:

1-Konjugasyon:Karşılıklı gen alış verişi şeklinde gerçekleşir

2-Transformasyon:Ortamda farklı özellikte bakteri geninin alınışı ile
gerçekleşir
3-Transduksiyon:Bakteri virüsleri aracılığı ile farklı bakteri genlerinin alınışı
ile gerçekleşir

NOT:Bakteriler hızlı üreme yeteneğine sahip canlılardır

Üreme hızını düşüren faktörler şunlardır :
1-Besin azalması
2-Metabolik artıkların artması
3-ph değerlerinin değişmesi
4-Susuzluk
5-Antibiyotikler
6Yüksek ve düşük ısı

Endosporlar:
Bakterilerde görülen endospor oluşumu üreme amaçlı değil olumsuz çevre
koşullarına dayanabilmek içindir
1-Sindirim enzimlerine
2-Düşük ve yüksek ısıya (Belirli değerlerde)
3-Susuzluğa
4-Besin azlığına
5-Metabolik artıklara karşı dirençlidirler




Notlar :Bazı bakterilerde olan özellikler
a-Kapsül oluşumu
b-Flagellum(kamçı)
c-Mesezom un olması
d-Tilakoidin olması
e-Endospor oluşumu

1-Kamçı: aktif hareketi
2- Mesezom: oksijenli solunumu
3- Tilakoid(klorofil): fotosentezi
4- Sindirim enzimleri: saprofit beslenmeyi
5- Oksidasyon enzimleri: kemosentezi gerçekleştiren
yapılardır


:Bütün bakterilerdeki ortak özellikler şunlardır
a-Hücre çeperi
b-Hücre zarı
c-Sitoplazma
d-Poliribozomların olması
e-Depo besin olarak glikojen ve yağ damlalarının olması
f- DNA nın olması
g-RNA ve ribozomların bulunması



Bakterilerin Önemi

1-Antibiyotik üretiminde
2-özel (İnsülin) protein üretiminde
3-Fermantasyonda(Alkol üretimi)
4-Keten-kenevir işlenmesinde yumuşak dokuların çürütülüp ayrıştırılmasında
5-Mayalanmada(Yoğurt,Peynir vb)
6-Tarımda biyolojik savaş
7-Genetik çalışmalarda
8-Canlılarda hastalıklara neden olarak ölüm,sakatlık ve ekonomik kayıplara
neden olurlar
NOT:Anaerob bakteriler oksijensiz solunumla karbonhidrat parçalamalarına
fermantasyon(Mayalanma),protein ve amino asitleri parçalamalarına ise
pütrifikasyon (Çürüme) denir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.