![]() |
Atatürk'ün Anıları |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Atatürk'ün AnılarıYENİLSEYDİK SORUMLU ben OLACAKTIM Bir aralık konu İstiklâl Savaşı'na geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - İşte büyük zafer böyle ortak bir eserdir ![]() ![]() Bu alçakgönüllülük şaheseriyle konunun kapanacağını tahmin ediyorduk ![]() ![]() - ama yenilseydik sorumluluk ortak olmayacak yalnız bana ait olacaktı ![]() bu belagat karşısında gözyaşımı tutamadım ![]() ![]() Ord ![]() ![]() Kaynak: Sadi Irmak, Ord Prof ![]() ![]() -----------------------------ooOoo----------------------------- YANINA ALDIĞI İLK ER O, Samsun'a çıktığı zaman, üstü başı yırtık, postalları patlamış, silahsız bir er gördü ![]() ![]() - Asker ağlamaz arkadaş, sen ne ağlıyorsun? Er irkildi, başını kaldırdı ![]() ![]() ![]() - Söyle niçin ağlıyorsun? İç Anadolu'nun yanık yürekli çocuğu içini çekti: - Düşman memleketi bastı, hükümet beni terhis etti ![]() ![]() - Üzülme çocuğum, dedi ![]() Ve Samsun deposunda giydirilip silahlandırarak yanına aldığı ilk er bu Mehmetçik oldu ![]() Burhan Cahit MORKAYA ![]() -----------------------------ooOoo----------------------------- İNANMAYANLAR DA hakLIYDILAR Mustafa Kemal realist bir liderdi ![]() ![]() ![]() - Kuva-yı Milliye'ye inanmayanlar da inananlar kadar haklı idiler, demişti ![]() Falih Rıfkı ATAY Kaynak: Falif Rıfkı Atay - Mustafa Kemal, Mütareke Defteri, 1955 ![]() -----------------------------ooOoo----------------------------- TÜRK ORDULARI BAŞKUMANDANIYIM Afyonkarahisar'ın hatlarının çözülmesi sonunda birkaç Yunanlı tutsak, geceleyin Mustafa Kemal'in çadırına getirilmişti ![]() ![]() ![]() - Binbaşı mısınız? - Hayır ![]() - Albay mı? - Hayır ![]() - Korgeneral mi? - Hayır ![]() - Peki nesiniz? - Ben Mareşal ve Türk Orduları Başkomutanıyım! Şaşkınlıktan ağzı açık kalan Yunanlı kekeledi: - Bir başkomutanın savaş hattına bu kadar yakın yerlerde dolaşması işitilmiş değil de! ![]() ![]() General SherRIL Kaynak: General Sherril - Atatürk Nezdinde Bir Yıl Elçilik, 1935 ![]() -----------------------------ooOoo----------------------------- İZMİR SUİKASTI İzmir'de hazırlanan o alçakça suikastın sonuçsuz kalmasından sonra bir gün bize şu olayı anlatmıştı: - "Ziya Hurşit'in beni öldürmeye memur ettiği iki zavallı vardı ![]() ![]() ![]() - Sen Mustafa Kemal'i öldürecekmişsin, öyle mi? - Evet, dedi ![]() - Mustafa Kemal ne yapmıştı ki onu öldürecektin? - Fena bir adammış o ![]() ![]() ![]() - sen Mustafa Kemal'i tanıyor musun? - Hayır ![]() - O halde tanımadığın bir adamı nasıl öldürecektin? - Geçerken işaret edecekler, Mustafa Kemal işte budur, diyeceklerdi ![]() ![]() O zaman cebimdeki tabancayı çıkararak kendisine uzattım: - Mustafa Kemal benim, haydi al eline tabancayı, öldür, dedim ![]() Herif benden bu karşılığı alınca yıldırımla vurulmuş gibi oldu ![]() ![]() Yahya Galip KARGI Kaynak: Yücel Dergisi, 1948 ![]() -----------------------------ooOoo----------------------------- MUTSUZ LİDER Bir akşam sofrasının hararetli bir döneminde Mustafa Kemal, kişisel özgürlüğünün birçok bölümlerinden yoksun bırakılması acısını hüzün dolu sözlerle şöyle anlattı: - "Şimdi siz buradan ayrılır, istediğiniz yerde gezer dolaşırsınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O akşam hepimiz masadan erken ayrıldık ![]() Damar ARIKOĞLU Kaynak: Damar Arıkoğlu - Hatıralar, 1961 ![]() -----------------------------ooOoo----------------------------- ASKERLE GÜREŞ Bir gezisinde, Kolordu binasının kapısında aslan yapılı bir Mehmetçik gördü ![]() - Sen güreş bilir misin? Yanındakilerden en kuvvetli görünenlerle Mehmetçiği güreştirdi ![]() ![]() ![]() Ceketini çıkarıp Mehmet'e ense tuttu: - Haydi, bir de benimle güreş! Katıksız ve temiz Anadolu çocuğu Ata'sının yüzüne hayranlıkla baktı: - "Atam," dedi ![]() ![]() Gözleri doldu ve ağlamamak için gülmeye çalıştı ![]() Tahsin UZER Kaynak: Millet Dergisi, 1946 ![]() -----------------------------ooOoo----------------------------- ABDÜLHAMİD 1937 yılında idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Yazını okuyorum, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Biraz durdu ![]() ![]() ![]() ![]() - Sevme Abdülhamid'i! Yine de sevme! Fakat sakın anısına hakaret edeyim deme ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine ayrılmama müsaade buyurmuşlardı ![]() ![]() Nizamettin Nazif TEPEDELENLİOĞLU Kaynak: Hürriyet Gazetesi, 31 ![]() ![]() Not : mythief ; Böyle fikre sahip bir insanın eli öpülmezde kimim öpülür ![]() ![]() ![]() ![]() -----------------------------ooOoo----------------------------- İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI Hastalığının ilerlemiş zamanında: "Hatta bir gün, bizim önümüzde bazı siyasi sorunlara değinip Romanya' da yapılan hükümet değişmesinden söz ederken, bir patriğin işbaşına gelmiş olmasından hayret duyduğumu söyledim ![]() - "Bir savaş çıktığı takdirde, kanımca yansız kalmalıyız ![]() ![]() ![]() ![]() Prof ![]() ![]() Kaynak: Nihat Reşat Belger - Atatürk'ün Hastalığı ![]() -----------------------------ooOoo----------------------------- YANINA ALDIĞI İLK ER Atatürk, Mudanya yolu ile Bursa'ya gidiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() - Beni tanıdın mı oğul? dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk'ün çelik bakışlı gözleri samimiyetle parladı ![]() - Oğlunu almadılar mı? dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kadın kalabalığın içinde kaybolmuştu ![]() - İşte Cumhuriyetten beklediğimiz sonuç ![]() ![]() ![]() ![]() Hulusi KÖYMEN Kaynak: Uludağ Dergisi, 1941 ![]() -----------------------------ooOoo----------------------------- GENELGEYLE DEVRİM OLMAZ 1924 yılının ilkbaharıydı ![]() ![]() - Depremden çok zarar gördün mü, baba? diye sordu ![]() - Hükümet sana kaç lira verse, zararını karşılayabilirsin? İhtiyar, Kürt şivesiyle: - Valle Padişah bilir! dedi Atatürk gülümsedi ![]() - Baba, Padişah yok; onları siz kaldırmadınız mı? Söyle bakalım zararın ne? İhtiyar tekrar etti: - Padişah bilir! ![]() ![]() ![]() Bu cevap karşısında kaşları çatılan Atatürk, Kaymakam'a döndü: - Siz daha devrimi yaymamışsınız! dedi Bu sırada görevini başarmış insanlara özgü bir ağırbaşlılıkla ortaya atılan tahrirat katibi: - Köylere genelge yolladık Paşam, dedi ![]() - Oğlum, dedi, genelgeyle devrim olamaz! ![]() ![]() ![]() Ahmet Hidayet Reel ![]() -----------------------------ooOoo----------------------------- KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR Bir gece beraber oturuyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bu memleketin efendisi kimdir? Düşündüm ![]() - Türk köylüsüdür, dedi ![]() - Türk köylüsü "Efendi" yerine getirilmedikçe memleket ve millet yükselmez! ![]() ![]() ![]() Prof ![]() Kaynak: Tan Gazetesi, 10 ![]() ![]() ![]() -----------------------------ooOoo----------------------------- KAHRAMAN TÜRK KADINI 17Mart 1923 Tarsus: Mustafa Kemal İstasyon'dan şehre doğru, bir süre yaya olarak yürüdü ![]() ![]() ![]() Milli Mücadele'deki çete giysili bir kadın, Atatürk'ün yolunu keserek ayağına kapandı ![]() - "Bastığın toprağa kurban olayım Paşam!" Mustafa Kemal onu yerden kaldırmak için eğilirken kulağına bu kadının Kurtuluş Savaşında cephelerde çarpışmış olan (Adile Çavuş) olduğunu fısıldadılar ![]() Gözlerinden iki damla yaş düşen Mustafa Kemal, bu güneşten yüzü yanmış kadının elinden tutup ayağa kaldırdı ve ona şöyle seslendi: - "Kahraman Türk kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın ![]() Taha TOROS ![]() -----------------------------ooOoo----------------------------- GÖMÜLECEĞİ YER Atatürk'ün gömüleceği yer ve toprak: O'nun kabri Ankara'da olacaktır ![]() ![]() ![]() Bir akşam Atatürk'ün etrafında toplananlar arasında, O'nun ölümlü oluşu üzerinde durulmuş ve özellikle kendisi 1926 suikast girişiminden sonra söylediği cümleyi tekrar etmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Memleketin bütün sınır boylarından getirilecek toprak üzerinde yatmak ![]() ![]() Atatürk, böyle bir fikrin uygulanmasından ancak, ölümlü vücudu için hoşlanacağını ve gurur duyacağını anlatırken bana bakarak: "Bunu unutma!" demişti ![]() Prof ![]() ![]() Kaynak: Ulus Gazetesi, 25 ![]() ![]() ![]() Sen Rahat Uyu Ata'm |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Atatürk'ün Anıları |
![]() |
![]() |
#2 |
Verus_TR
|
![]() Cevap : Atatürk'ün AnılarıPaylaşım için teşekkürler ![]() |
![]() |
![]() |