![]() |
Bu Meyveleri Ne Kadar Tanıyoruz |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Bu Meyveleri Ne Kadar TanıyoruzBU MEYVELERİ NE KADAR TANIYORUZ SIFALI BITKILER AVOKADO Zengin bir folat, A vitamini ve potasyum kaynağı olan avokado meyveler arasında 110 gramlık porsiyonda 2 gram protein ile en çok protein içerendir ![]() ![]() Çiğ olarak biraz şeker karıştırılarak yendiği gibi pişmiş yemeklere ve yeşil salatalarada eklenebilir ![]() En yaygın tüketim yöntemi süt ve bal ile mikserde karıştırılarak yapılan içecektir ![]() Kabıza karşı etkili, bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri bulunmaktadır ![]() İçerdiği doymamış yağ asitleri kanda kolesterolün yükselmesini önler, dolayısıyla kalp ve damar hastalıkları için en iyi doğal ilaçtır ![]() Avokado, vücutta toksit maddeleri etkisiz hale getirerek, yaşlılığa yol açan zararlı maddeleri yok eder ![]() ![]() İçeriğinde bulunan protein, mineral ve vitaminler küçük çocukların ve hamile bayanların dengeli ve sağlıklı beslenmelerinde çok gerekli olan maddelerdir ![]() Avokado, vücudun karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında düzenleyici olarak görev yapar ![]() ACAİ MEYVESİ VE ACAİ SUYU Acai (asai okunur) Güney Amerika’nın yağmur ormanlarında yetişen bir tür böğürtlendir ![]() ![]() Enerji verip kişiyi zinde tutar ![]() Bilimsel araştırmalar bağışıklık sistemini güçlendirip kan dolaşımını düzene soktuğunu kanıtlamıştır ![]() Florida Üniversitesi, açai böğürtlenlerinin lösemili hücrelerin yüzde 86’sını yok ettiğini ortaya koymuştur ![]() ![]() Çikolata soslu çilek tadı veren Açai, sütten daha fazla kalsiyum, böğürtlenden daha fazla antioksidan, multivitamin haplarından daha fazla besleyici madde içeriyor ![]() Süper meyve olarak tanımlanan AÇAİ meyvesinin bileşiminde; antosiyanin, polifenol, fitosterol, omega 3, omega 6, omega 9, diyet lifi, E-C-B vitaminleri, kalsiyum, fosfor, potasyum ve demir bulunmaktadır ![]() Araştırmalar sonucunda biliniyor ki, antosiyaninler, romatizma etkisini, kolon kanseri riskini azaltır; ateşlenmeyi önler, damar hastalıklarını ve tümör kanserini engelleyici etkisi vardır ![]() ANANAS Deneysel çalışmalarda kanser önleyici etkilerine rastlanmıştır ![]() Klinik çalışmalarında ise şişkinliğin ve ödem, sinüzit, boğaz ağrısı, kireçlenme ve gut gibi iltihabi durumlarda iltihap önleyici etki göstererek şişkinliğin azalmasına yardımcı olabileceği saptanmıştır ![]() İdrar söktürücü özelliği de vardır ![]() ![]() Yemeklerden sonra yemek üzere çok uygun bir seçenek olmasının yanı sıra meyve salatalarına karıştırılabilir veya tavuk, deniz ürünleri ve her tür et ile birlikte pişirilebilir PAPAYA Muhteşem bir A ve C vitaminleri ile potasyum kaynağı olan papayanın bağırsak gevşetici özelliği vardır ![]() ![]() ![]() Papaya enerji veren bir besin olması sebebiyle gelişmekte olan çocuklar, hamile ve emziren bayanlar için mükemmel bir kuvvet deposudur ![]() ![]() ![]() Düzenli yendiği takdirde kabızlığa, kanayan basur ve kronik ishale iyi gelir ![]() Papaya'nın suyu bazı cilt bozukluklarına da iyi gelmektedir ![]() ![]() Papayanın sıvısı kozmetik olarak çillere ve güneşe maruz kalma sonucu oluşan kahverengi lekelere iyi gelip derinin pürüzsüz bir görünüm almasını sağlamaktadır ![]() ![]() HİNDİSTAN CEVİZİ Hindistan Cevizi çok besleyici, güçlendirici ve şişmanlatıcı bir besindir ![]() Yüksek oranda fakat kolayca sindirilebilen yağ içerir ![]() ![]() ![]() Hindistan Cevizi bütün amino asitleri içeren yüksek kalitede protein içeriğine sahiptir ![]() ![]() Kurutulmuş hindistan cevizinin enerji değerleri oldukça yüksektir ![]() ![]() Tek bir hindistan cevizinin suyu vücudun günlük beslenmesi için gerekli olan C vitaminini yeterli bir oranda karşılar ![]() Ayrıca, B grubu vitaminlerinide içerir ![]() ![]() ![]() Olgunlaşmış kuru bir hindistan cevizi midedeki fazla asit problemlerinin tedavisinde de etkilidir ve hastada rahatlama sağlar ![]() Hindistan cevizinin özü sindirim sistemi rahatsızlıkları'nın tedavisinde oldukça etkilidir ![]() Hazımsızlık, kolit, mide ülseri, ishal, kusama, gaz, dizanteri rahatsızlıklarına karşı da oldukça değerli bir besindir ![]() Kusmayı yatıştırmak için diğer metodlar başarısız kaldığında hindistan cevizi çok değerli bir besindir ![]() MARACUJA B vitaminleri kompleksi, C vitamini ve minerallerce zengin olan maracujá içerdiği passiflorin adlı madde nedeniyle sakinleştirici etkiye de sahiptir ![]() Mutluluk vermesiyle bilinen meyvelerdendir ![]() Brezilya'ya has bir meyve olmakla beraber, Antalya bölgesinde de üretimine başlanmıştır ![]() GOİABA Zengin bir C vitamini kaynağı olan Goiaba, aynı zamanda bol miktarda potasyum ve demir de içerir ![]() Yüksek oranda kolajen içermesi nedeniyle tenin güzelleşmesi amacıyla da tüketilen goiaba taze olarak yendiği gibi meyve suyu şeklinde de tüketilir ![]() ACEROLA Acerola, yüksek miktarda A, B1 ve B2 vitaminlerini içermesinin yanı sıra çok zengin bir C vitamini kaynağıdır ![]() 100 gram meyvede bulunan C vitamini miktarı, aynı miktardaki limon veya portakalın 80 katıdır ![]() Yüksek miktarda kalsiyum, fosfor ve demiri de bünyesinde bulunduran bu meyve çiğ olduğu kadar meyve suyu, dondurma, reçel ve komposto şeklinde de tüketilir ![]() Grip, soğuk algınlıkları, verem, şeker hastalığı, karaciğer rahatsızlıkları, dizanteriler ve kapanmayan yaraların iyileşmesi için tüketilmesi tavsiye edilir ![]() MANGO Olgunlaşmış mango oldukça faydalıdır ![]() Mangodaki ana gıda maddesi şekerdir ![]() ![]() ![]() Olgunlaşmamış mango, sıcağın ve kavurucu rüzgârların zararlı etkilerine karşı korur ![]() ![]() Ham mangonun üzerinde biraz tuz serpip yemek yaz aylarında aşırı terleme sonucu oluşan tuz ve demir kaybını azaltır ![]() CARAMBOLA Carambola güzel, ilginç ve farklı görünüşlü bir meyvedir ![]() Merkezden dışarıya doğru boylamasına beş dilimi olan carambola enlemesine kesildiğinde kusursuz bir yıldız görünümündedir ![]() Bu meyve güzel olduğu kadar içerdiği A, C ve B vitaminleriyle sağlık için de yararlıdır ![]() ![]() Meyvenin ezilmiş yaprakları ise dıştan uygulandığında böcek sokmalarına karşı birebirdir ![]() Soğuk algınlığı ve grip gibi çeşitli hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir ![]() VİŞNE Vişne, beyinde üretilen, güçlü bir antioksidan olan ve iyi bir uyku sağlayan melatonin bakımından zengindir ![]() ![]() Antosiyaninler vişnede çok fazla bulunur ![]() Vişne suyu; kandaki ürik asit seviyesini düşürerek, gut hastalığını iyileştirici etkiye sahiptir ![]() |
![]() |
![]() |
|